Nouă săptămâni jumătate cu Dacian Cioloș. Cum a evoluat relația dintre premier și PNL și USR: „Acum sunt foarte hotărât”

Publicat: 02 12. 2016, 20:04

Gândul vă prezintă cronologic cum s-a poziționat premierul Dacian Cioloș față de PNL și USR:

29 septembrie. Președintele Klaus Iohannis declară că Dacian Cioloș „ar face bine să continue proiectele începute, dar atunci să își declare măcar simpatia sau adeziunea sau preferința pentru partidul cu care ar putea să colaboreze” după alegerile parlamentare.

„Dacian Cioloș ar putea să-și continue foarte bine proiectele importante dacă, acum când ecuația este încă incertă, își declară intențiile de viitor (…) Mai devreme sau mai târziu ar trebui să declare și cu cine vrea să pună în continuare în practică aceste proiecte”, declara, la acel moment, Iohannis.

30 septembrie. Premierul Dacian Cioloș afirmă, întrebat de jurnaliști dacă va rămâne independent sau va candida la alegerile parlamentare, în contextul în care Klaus Iohannis i-a transmis indirect că ar trebui să-și exprime preferința pentru un partid, că nu va candida.

„Eu nu o să candidez și eu nu am înțeles din ceea ce a spus domnul președinte că mi-a cerut să candidez”, afirmă, la acel moment, Cioloș.

13 octombrie. Într-un interviu la Digi24, Dacian Cioloș anunță că, înainte de începerea campaniei electorale, va prezenta ”o platformă de lucru pentru perioada următoare” care să reflecte experiența acumulată și să prezinte soluțiile care ar trebui avute în vedere după alegeri, proiect ce va constitui o bază de discuții cu partidele. La acel moment, întrebat dacă exclude să fie premier al unui guvern PNL – USR, Cioloș afirma că nu a discutat cu partidele acest aspect și că îl interesează doar să își vadă continuate ”lucurile bune” începute ”dintr-o poziție sau alta”.

15 octombrie. Liderul USR, Clotilde Armand, declară, într-o conferință de presă la Sibiu, că USR ar putea susține același guvern cu PNL, dar și platforma lui Dacian Cioloș.

16 octombrie. Liderul partidului liberal, Alina Gorghiu, declară că PNL și USR vor susține propunerea ca Dacian Cioloș să fie șeful Guvernului și după alegerile parlamentare și că platforma ce va fi lansată de șeful Executivului este startul unei campanii cu Dacian Cioloș premier. 

17 octombrie. Premierul Dacian Cioloș își lansează Platforma România 100 (România la 100 de ani), pe Facebook, despre care precizează că redă zece principii ale unei guvernări, însoțite de un portofoliu de proiecte naționale care consideră că ar trebui continuate sau începute de următorul cabinet guvernamental.

Deși, la acel moment, reitera promisiunea că nu va candida la alegerile parlamentare și că nu se va implica politic pe durata acestui mandat, premierul avea să sugereze o primă departajare clară, precizând, în acest sens, că unele partide par să nu fi înțeles că trebuiau să se deschidă spre societate în acest an de guvernare independentă politic, care a trecut de la tragedia din clubul Colectiv. În plus, Cioloș avertiza că, după alegerile parlamentare, „România riscă să aibă în prima linie, să fie condusă de oameni politici cercetați penal, cu condamnări penale, oameni care nu mai pot reprezenta viitorul”.

19 octombrie. Alina Gorghiu anunță oficial că liberalii susțin programul lui Dacian Cioloș, Platforma România 100, decizia fiind luată de Biroul Politic al PNL. În aceeași zi, președintele USR, Nicușor Dan, declara că formațiunea pe care o conduce susține platforma „România 100″ și prezenta sloganul de campanie al USR ca fiind: ”În sfârșit ai cu cine”, inscripționat pe afișe cu Dacian Cioloș.

24 octombrie. Șefa liberalilor anunță că a primit acceptul lui Dacian Cioloș, în urma unei discuții purtate la Guvern, de a-l propune candidat al partidului pentru postul de premier după alegerile parlamentare. În aceeași dimineață, Biroul Politic Național al PNL îl desemnează oficial candidat la funcția de prim-ministru.

27 octombrie. În București apar amplasate afișe electorale cu imaginea lui Cioloș, în care se menționează faptul că PNL susține Platforma România 100, iar Cioloș este prezentat ca fiind premierul susținut de liberali. În acea seară, la un post de televiziune, Cioloș declară, întrebat de afișele liberalilor, că nu le-a dat acordul celor din PNL și USR să îi folosească imaginea, explicând că decizia sa nu înseamnă că nu susține anumite idei și valori, ci că și-a luat angajamentul de a nu se implica în campanie.

28 octombrie. Cioloș revine asupra afirmației făcute cu privire la folosirea imaginii sale. Într-un răspuns dat unei agenții de presă, premierul avea să declare următoarele: „Având în vedere că PNL susține Platforma România 100 și își asumă principiile ei, poate folosi toate elementele platformei, tot ce e acolo, în măsura în care intenția este de a promova conținutul acesteia”.

2 noiembrie. Consiliul Național al PNL votează în unanimitate nominalizarea lui Dacian Cioloș ca viitor premier și însușirea de către partid a Platformei România100, iar Cioloș participă la ședința forului de conducere, acolo unde își prezintă programul.

„Am răspuns invitației lor pentru a le putea prezenta și putea susține ceea ce am propus și sper eu ca aceste idei să nu rămână doar pe hârtie, ele să se regăsească și în programele de guvernare pe care le vor propune în campania electorală. A fost modalitatea de a putea transmite aceste mesaje, pentru că, așa cum am spus, nu intenționez să mă implic în campania electorală sau să merg în campania electorală”, afirma Cioloș, anunțând faptul că va participa la mitingul liberalilor care avea să fie duminică, 6 noiembrie.

6 noiembrie. PNL își lansează candidații la alegerile parlamentare, în cadrul unui miting desfășurat în Piața Revoluției, pe care l-au anunțat ca fiind „prima acțiune electorală de amploare a lui Dacian Cioloș”, care participă la eveniment. Șeful Guvernului susține un discurs, în fața celor peste 20.000 de simpatizanți ai liberalilor, în cadrul căruia vorbește despre importanța schimbării în politică, dar și în societatea românească, subliniind faptul că „România viitorului nu se mai poate construi cu lideri mesianici”.

„Sunt aici, în primul rând, pentru că ați decis să susțineți Platforma România 100 și îmi doresc ca această Platformă România 100 să nu fie doar o înșiruire de enunțuri, să nu fie doar iluzii, așa cum spunea cineva care spune că e politician”, își începe Cioloș discursul. 

9 noiembrie. Premierul Dacian Cioloș le prezintă candidaților USR la parlamentare Platforma România 100, despre care susține că este compatibilă cu programul de guvernare al USR.

16 noiembrie. Premierul Dacian Cioloș declară, într-un interviu la Europa Fm, că este pregătit să își asume funcția de șef al Guvernului și după alegerile parlamentare din decembrie, dar cu toate acestea precizează din nou că nu se va implica în campania electorală și că a fost foarte atent să nu participe la niciun miting electoral în această perioadă. Referindu-se la prezența sa pe afișele electorale, Cioloș motivează că PNL i-a propus să îl sprijine „pentru un eventual mandat de prim-ministru pentru mai târziu, la fel ca USR”.

„Am acceptat de principiu acest lucru, dar am spus foarte clar că nu mă implic în campania electorală”, afirma, atunci, Cioloș.

25 noiembrie. Într-un interviu pentru Ziare.com, Cioloș reiterează faptul că nu este implicat în campania electorală pentru alegerile parlamentare și că nu și-a pus problema dacă va intra în PNL sau USR după alegeri. Întrebat dacă le-a cerut liberalilor să scoată imaginile cu el de pe afișele electorale, Cioloș răspunde afirmativ, precizând că au avut o discuție pe această temă.

„Dar mi-au zis că era o poză publică pe care am pus-o pe acea platformă, așa că nu cred că mai are rost să continuăm dezbaterea pe acest subiect. Nu acesta este elementul esențial în relația dintre mine și partidele care mă susțin”, spune Cioloș.

29 noiembrie. Alina Gorghiu declară, într-un interviu pentru HotNews, că s-ar bucura să audă din partea lui Dacian Cioloș o declarație prin care să transmită electoratului că a acceptat candidatura sa de premier din partea PNL în contextul în care „partidul l-a susținut necondiționat la guvern, în timp ce PSD-ul cu domnul Dâncu l-au sabotat”. 

„Și aș mai vrea să mai spună că acest partid, mi-aș dori să aud că spune răspicat că acest partid a început un proces care îl face un partid – haideți să nu spun dur – frecventabil, dar un partid pe care să-l aprecieze și domnia sa”, mai susține Gorghiu.

2 decembrie. Dacian Cioloș schimbă retorica și anunță, într-o postare pe Facebook, că este „foarte hotărât” să își asume lupta electorală și să construiască „o guvernare responsabilă, deschisă și onestă pentru următorii 4 ani” alături de PNL și USR, dacă vor reuși să formeze o majoritate parlamentară.

„USR este un partid tânăr, purtător de multe speranțe, în plină consolidare, un partid care urmează să dovedească trecerea de la bune intenții la fapte. Un partid nou, cu oameni noi, dintre care, cu câțiva am avut plăcerea să lucrez în guvern anul acesta. PNL este un partid cu tradiție democratică de aproape un secol, partid care, în ultimul sfert de veac, a trecut prin multiple transformări și evoluții. E un partid pe care îl cunosc destul de bine. Au fost greșeli, dar au fost și momente în care a arătat că se poate transforma pentru a merge înainte. Cred că PNL este partidul care a început să înțeleagă ce așteptați dumneavoastră de la clasa politică și a demarat un proces de schimbare – un prim pas asumat prin eliminarea de pe liste a candidaților cu probleme penale, printr-o infuzie de candidați noi pentru alegerile parlamentare”, scrie Cioloș pe Facebook.

Cioloș mai subliniază, în acest context, că românii au de făcut o alegere clară între trecut și viitor, pentru o „Românie a bunului simț” și împotriva perpetuării corupției, minciunii și populismului.

La scurt timp, președintele PNL, Alina Gorghiu, declară că liberalii apreciază că premierul Cioloș este ferm hotărât să facă echipă cu PNL, afirmând că parteneriatul cu premierul în funcție este important pentru toți cei care „s-au săturat de iluzii deșarte vândute la kilogram”.