După negocierile din ultimele zile între PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale, au fost stabilite noile reguli și structuri pentru organizarea coaliției de guvernare în viitorul mandat. Una dintre principalele modificări vizează reducerea numărului de ministere, Guvernul urmând să fie mai suplu, cu 16 ministere, față de 18 câte sunt în prezent.
Conform noilor acorduri, ministerele vor fi distribuite în funcție de ponderea fiecărei formațiuni politice în Parlament. Astfel, structura guvernamentală va arăta astfel:
Potrivit surselor Gândul, Ministerul Familiei va fi absorbit de Ministerul Muncii, iar Ministerul Energiei va fi inclus în atribuțiile Ministerului Economiei.
În paralel cu reducerea numărului de ministere, va avea loc și o diminuare semnificativă a funcțiilor administrative. Astfel, în cadrul fiecărui minister, va exista un secretar general și maxim un secretar general adjunct, potrivit informațiilor obținute de Gândul.
În ceea ce privește funcția de prim-ministru, sursele Gândul indică faptul că, având în vedere că PSD dispune de cel mai mare număr de parlamentari, este de așteptat ca Partidul Social Democrat, condus de Marcel Ciolacu, să desemneze premierul în viitorul Guvern.
Cel mai probabil, funcția de prim-ministru va fi preluată tot de Marcel Ciolacu, actualul șef al Executivului, care va continua să conducă Guvernul în noul mandat.
CITEȘTE ȘI:
Consultări tehnice între partidele pro-europene pentru armonizarea PROGRAMULUI comun de guvernare