Noul GUVERN din Olanda, instalat la peste jumătate de an de la alegeri. Cine e Dick Schoof, premierul care îi ia locul lui Mark Rutte

Publicat: 02 07. 2024, 13:49
Actualizat: 02 07. 2024, 13:53

Noul guvern din Olanda a fost instalat la peste jumătate de an de la alegerile parlamentare și la aproape un an de la demisia administrației anterioare. Este vorba despre guvernul de dreapta care va fi condus de un independent. Alegerile au fost câștigate de partidul populistului Geert Wilders, potrivit The Guardian.

Liderul extremei drepte, populistul anti-islam Geert Wilders, câştigător detaşat al alegerilor generale de anul trecut, nu face parte el însuşi din guvern, dar influenţa sa va fi mare, deoarece continuă să conducă Partidul Libertăţii din Parlament. Wilders, care a fost condamnat pentru discriminare după ce a insultat marocanii la un miting de campanie în 2014, a reuşit să încheie un acord de coaliţie cu alte trei partide conservatoare abia în mai, după ce a renunţat la încercarea sa de a deveni prim-ministru.

În schimb, cabinetul va fi condus de independentul Dick Schoof, care nu a fost niciodată ales, fiind un birocrat de carieră. El a condus agenţia olandeză de informaţii AIVD şi a fost înalt funcţionar la Ministerul Justiţiei.

Fostul șef al spionajului, Dick Schoof, a depus marți jurământul ca noul prim-ministru al Olandei, promițând că va implementa cea mai strictă politică de imigrație din istoria țării.

„Abia aştept să-mi încep activitatea în calitate de prim-ministru. Pentru o Ţară de Jos sigură şi justă, cu securitate de subzistenţă pentru toţi. Să ţinem sub control migraţia, să rămânem în discuţie, să facem alegeri şi să fim clari cu privire la acestea, iată pentru ce militez. Puteţi conta pe mine”, a scris pe X noul premier.

 


Cabinetul a apărut cu greutate în urma negocierilor purtate pentru realizarea unei alianțe. Două partide conservatoare au acceptat să se alăture alianței după ce au impus o serie de condiții legate de numele premierului și de programul de guvernare. Printre altele, noul Guvern va încerca să oprească migrația ilegală și va solicita excepții de la normele UE privind azilul și politicile de mediu.

Noul guvern olandez va fi primul din 2010 fără Mark Rutte, care va deveni secretar general al NATO în octombrie.

CITEȘTE ȘI:

FT: Viktor Orbán se întâlnește cu Volodimir Zelenski, la Kiev / Prima vizită în Ucraina de la începutul războiului

Bloomberg: UMILINȚA electorală suferită de Emmanuel Macron este un semnal de rău augur pentru Europa