Noul portal al ONRC care a costat 40 de milioane de euro dă erori și aduce pagube firmelor. Ministrul Justiției, NICIO reacție

Publicat: 16 08. 2024, 13:52
Actualizat: 16 08. 2024, 17:42
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

Noul portal al Registrului Comerțului care a fost dat în folosință pe 1 august și care ar fi trebuit să facă viața mai ușoară antreprenorilor dă erori în continuare. După ce statul a plătit 40 de milioane de euro, Ministerul Justiției nu s-a grăbit să reacționeze.

Pe surse, am aflat că directoarea instituției, Valentina Burdescu, a fost chemată la Guvern pentru discuții, iar în urma acestei întâlniri a trimis o adresă către directorii oficiilor Registrului Comerțului de pe lângă Tribunale prin care le cerea să rezolve problemele, însă în continuare antreprenorii anunță erori.

ONRC, în subordinea Ministerului Justiției, funcționează diferit în funcție de județ

Potrivit antreprenorilor, citați de Economedia, nu există o practică unificată la nivelul tuturor registrelor comerțului din țară cu privire la documentele solicitate. Pentru același tip de dosar soluționat la Iași sau la Tulcea, cerințele pot fi diferite. Astfel, reprezentanții companiilor primesc acum amânări, pentru că registratorii din județe diferite soluționează dosarele în moduri diferite.

Moduri în care o firmă este afectată de nefuncționare

Într-un caz enunțat de Economedia,  un antreprenor vrea să își deschidă un restaurant zilele acestea. El a încheiat un contract pe baza rezervării de denumire și a început să plătească chirie, la sfârșitul lunii iulie.

Până acum, au curs două săptămâni de chirie, iar el nu a putut face nimic: nu a putut să își facă casă de marcat să fiscalizeze, plătește chirie, nu își poate angaja cheltuieli cu amenajarea, pentru că ele trebuie deduse pe firmă iar el nu are firmă.

Astfel, antreprenorul stă pe loc în timp ce curg cheltuieli cu chiria și altele, nu încasează, deci pierde bani în fiecare zi. „El avea un plan de business care s-a dus de râpă”.

Ministrul Justiției, nicio măsură clară

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, ar fi trebuit, poate, să-și scrie demisia ca urmare a faptului că antreprenorii pierd bani în timp ce au cererile blocate din cauza erorilor site-ului ONRC. S-a mulțumit însă să anunțe că, dacă problemele cu noul portal informatic al Registrului Comerțului (ONRC), aflat în subordinea ministerului, nu vor fi remediate, va cere premierului schimbarea din funcție a directorului ONRC.

CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu anunță DIGITALIZAREA ONRC: Reducem timpul necesar înfiinţării unei firme de la 72 de ore la doar 24