Noul președinte al USR ales într-un Congres boicotat masiv de oamenii lui Nicușor Dan. „Sunt practici demne de PSD și PNL”
Situația este urmare a nemulțumirii useriștilor încă fideli lui Nicușor Dan, care au reclamat modul în care delegații au fost desemnați.
„O să mă adresez celor care nu sunt aici. Dragii mei USR-iști, avem un partid, ce facem cu el? Avem un Congres, conform statutului este voința supremă a partidului. Congresul reunit în ședință statutară, cu un cvorum stabilit și constatat de președintele ședinței, ia decizii, îi ascultă pe candidați, îți alege președintele. Voi ce faceți? Participați la acest conclav într-un fel sau altul, semnalați-vă, luați trenul, luați mașina, votați pe WhatsApp. Exprimați-vă, e partidul nostru, nu vom avea alt congres în perioada următoare. USR merge mai departe”, a comentat senatorul Vlad Alexandrescu care își dispută șefia USR cu deputatul Dan Barna, favorit în cursă.
În timp ce Congresul era în desfășurare fostul președinte Nicușor Dan îi acuza pe Facebook pe organizatori de „practici demne de PSD și PNL”.
„Am fost invitat la congresul de azi al USR. Înțeleg că a fost o dezbatere și un vot în Biroul Național la care unii au fost pentru și alții au fost contra invitării mele. Am ales să nu particip. Nu pot gira prin prezența mea un congres viciat prin practici demne de PSD și PNL”, a scris Nicușor Dan pe contul său de Facebook.
De asemenea, el susține că parlamentarii juriști ai partidului spun că alegerile delegaților din București au fost anulate nestatutar și că se pune o presiune uriașă pe USR pentru a nu își îndeplini misiunea.
„Alegerile delegaților din București au fost anulate nestatar, o spun parlamentarii juriști ai partidului, și refăcute pe un sistem diferit de cel folosit în restul județelor. Există o uriașă presiune pentru ca USR să-și abandoneze misiunea, să devină un partid că toate celelalte, să între încet-încet în sistem”, a adăugat Dan.
El a mai spus că, în acest context, este un start foarte prost pentru viitorul președinte al USR, indiferent de cineva va fi acesta.
„În orice caz, un start foarte prost pentru viitorul președinte al USR, oricare ar fi el. Un președinte care a încălcat deja statutul, ca membru al Biroului Național, prin decizia pe alegerile din București. Un președinte ales la un Congres cu multe semne de întrebare, la care mulți delegați au ales să nu participe. Un președinte fără legitimitate”, a conchis Nicușor Dan.
În ciuda boicotului, Congresul a ales noul președinte al USR, în persoana deputatului Dan Barna. Acesta a obținut 127 de voturi și l-a surclasat pe contracandidatul său, Vlad Alexandrescu, care a fost ales doar de 50 de membri participanți la Congresul Extraordinar de la Poiana Brașov. Potrivit rezultatelor, au fost exprimate 191 de voturi, iar 14 au fost anulate.
Gândul a scris vineri de tensiunea din USR și de planul de boicot din ziua Congresului.
Toate calculele îl dau câștigător al mandatului de președinte al Uniunii pe deputatul Dan Barna, care și-a asigurat majoritatea voturilor delegaților, fiind acuzat de tabăra care i-a rămas fidelă lui Nicușor Dan că a manipulat procedura de desemnare a oamenilor la congres pentru a-și asigura victoria.
Scandalul a izbucnit cu ocazia alegerii delegatilor de la București, care a dus în final la retragerea din cursă a lui Cristian Seidler. Capitala are dreptul la 25% dintre participanții la Congres, miza din acest punct de vedere fiind foarte mare. Într-o primă instanță, susținătorii lui Seidler au obținut 58 din cele 63 de locuri care revenea Capitalei, în urma unor alegeri organizate pe baza prevederilor statutului, deși o decizie anterioară a Biroului Național (BN) stabilise alte reguli. În urma unei sesizări, Comisia de arbitraj a partidului a anulat alegerile, deși, în aceeași decizie invalidează decizia Biroului Național. Explicația este surprinzătoare: deși regulile stabilite de BN nu erau statutare, alegerile s-au desfășurat în timp ce acestea erau în vigoare.
Drept urmare, la București s-a stabilit altă procedură de desemnare a delegaților la Congres, față de toate celelalte filiale din țară. Tabăra fidelă lui Seidler a boicotat a doua rundă de alegeri, lăsându-le astfel cale liberă adversarilor din partid.
De altfel, la scurt timp Seidler s-a și retras din cursă, deschizând practic drumul către scaunul de președinte lui Dan Barna.