Porcsalmi Balint, care a fost ales sâmbătă, cu unanimitate de voturi la ședința Consiliului Reprezentanților Unionali ai UDMR de la Târgu Mureș, a declarat că pentru atingerea acestui obiectiv este nevoie de multă muncă planificată.
„Până în 2019 UDMR trebuie să devină cea mai modernă formațiune politică din România, dar chiar și din regiune. Este un deziderat real la care mă gândesc foarte serios și pe care numai împreună îl putem realiza. Inovația pentru mine nu înseamnă mai multe calculatoare performante sau mai multă activitate pe rețelele de socializare. Pentru mine, inovația în funcționarea organizației înseamnă mai multă muncă, multă muncă bine planificată. Planurile trebuie să fie ambițioase, dar în același timp realiste. Este nevoie de cooperare. Mai puține ședințe și întruniri, dar mult mai mult dialog și consultare. Avem nevoie de un sistem bazat pe pregătirea corespunzătoare a deciziilor, pe performanță, monitorizare și asumar”, a spus Porcsalmi.
În ceea ce privește planurile pentru perioada imediat următoare, noul președinte executiv al UDMR a declarat că, alături de echipa sa, urmează o planificare minuțioasă a sarcinilor, desemnarea responsabililor și stabilirea termenelor în vederea organizării eficiente a activității din cadrul Uniunii, iar în scurt timp se vor începe pregătirile pentru Congresul UDMR, programat pentru 13 mai.
Porcsalmi Balint a fost propus pentru funcția de președinte executiv al UDMR de către liderul formațiunii, Kelemen Hunor, și l-a înlocuit pe Kovacs Peter care a demisionat la începutul anului.
Noul președinte executiv al UDMR s-a născut la Cluj-Napoca și are 36 de ani, fiind absolvent al Facultății de Științe Politice a UBB. Este membru al UDMR de 17 ani și a participat în fiecare campanie electorală a Uniunii, colaborând cu candidați pentru Președinție, Parlament, Parlamentul European și autoritățile locale. Timp de trei ani, a fost vicepreședinte al UDMR și lucrat în Guvernul României timp de șase ani, în calitate de director de cabinet al fostului ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Nagy Zsolt, dar și în mandatul de ministru al Culturii al lui Kelemen Hunor.
În 2007 a fost numit secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.
Porcsalmi a dobândit experiență și pe plan internațional, fiind recent implicat în campania electorală prezidențială din Ucraina, în alegerile locale din Viena și alegerile parlamentare din Serbia. A coordonat campanii și acțiuni politice în Bulgaria, Slovacia, Croația, Lituania, Moldova, Bosnia și Herțegovina, dar și în Iordania, Somalia și Mongolia.