„Nu știm. Nu știm pentru că trebuie examinat. Acuma eu v-aș aminti sau v-aș reaminti următorul lucru: anul trecut, în 2017, sper să nu greșesc, pe 18 august 2017, Guvernul adopta un proiect de lege pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile Curții Constituționale și pentru transpunerea directivei privind confiscarea extinsă. Proiectul de lege a fost în dezbatere, a fost în transparență decizională, l-a adoptat Guvernul și l-am trimis în Parlament la Comisia specială, acolo Comisia specială, sigur, are competențe constituționale, și a adăugat multe alte soluții, dintre care unele constituționale, s-a dovedit, altele neconstituționale. Prin urmare, de la Justiție a plecat doar proiect de lege pentru modificarea Codului penal în acord cu deciziile Curții și confiscarea extinsă. Mai departe e competența legiuitorului „, a declarat, joi, Tudorel Toader.
Ministrul Justiției a mai spus că, în noiembrie tot anul trecut, de la Ministerul Justiției a plecat un proiect de lege pentru modificarea Codului de procedură penală în acord cu deciziile Curții Constituționale și în acord cu transpunerea directivei privind consolidarea prezumției de nevinovăție.
„Nimic mai mult, nimic mai puțin. Proiectul a fost adoptat de Guvern și trimis la Parlament spre legiferare, Parlamentul sigur are libertatea și a venit și cu alte soluții. În momentul acesta, analizăm să vedem în ce măsură reluăm proiectele de anul trecut pentru că există jurisprudența Curții Constituționaleîncă din 2009, care spune așa «se justifică urgența adoptării unei ordonanțe de urgență în vederea traspunerii unei directive europene pentru evitarea procedurii de infringement», ceea ce înseamnă că aproape ne putem întoarce la ceea ce anul trecut la Ministerul Justiției am propus, Guvernul a fost de acord și a trimis în Parlament „, a mai declarat Tudorel Toader.
Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, că s-a discutat, în ședința PSD, oportunitatea unei ordonanțe de urgență de modificare a Codurilor penale pentru ca articolele declarate constituționale să intre în vigoare, urmând ca articolele neconstituționale să revină în Parlament. Ministrul Justiției Tudorel Toader a explicat atunci că reprezentanții Ministerului Justiției vor lua, din Codurile Penale, ceea ce este constituțional și vor transpune într-o ordonanță de urgență.