Prima pagină » Știri politice » Numirea Monei Pivniceru la Justiție se amână. Ședința CSM s-a suspendat din lipsă de cvorum. Ponta: Este dezamăgitor

Numirea Monei Pivniceru la Justiție se amână. Ședința CSM s-a suspendat din lipsă de cvorum. Ponta: Este dezamăgitor

Numirea Monei Pivniceru la Justiție se amână. Ședința CSM s-a suspendat din lipsă de cvorum. Ponta: Este dezamăgitor
Premierul Victor Ponta a declarat, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că își dorește ca miercuri să fie numit un ministru al Justiției și că a venit să îi roage pe membrii CSM să ia act de demisia Monei Pivniceru, pentru ca aceasta să poată fi numită la conducerea MJ.

UPDATE 10:55 Numirea Monei Pivniceru în funcția de ministru al Justiției se amână, după ce CSM care trebuia să ia act de demisia acesteia din magistratură nu a putut să-și desfășoare ședința din lipsă de cvorum. Premierul Victor Ponta a reclamat faptul că un judecător care ieri era la serviciu, astăzi nu a mai venit la ședință. „Și-a închis telefonul”, a spus premierul la plecarea de la CSM. El a adăugat că „este dezamăgitor” ce s-a întâmplat.

Șeful guvernului spera ca în această seară Mona Pivniceru să poată depune jurământul în fața președintelui interimar Crin Antonescu. Întrebat dacă Traian Băsescu va accepta propunerea pentru Justiție a Monei Pivniceru, Victor Ponta a evitat un răspuns tranșant.

UPDATE 10.45 Ședința CSM, în care Mona Pivniceru ar urma să-și anunțe demisia, nu poate începe, deoarece nu a fost întrunit cvorumul necesar. Lipsește o singură persoană, care este așteptată în următoarele minute la sediul CSM.


Premierul Victor Ponta a declarat, la intrarea în sediul Consiliului Superior al Magistraturii, că își dorește ca miercuri să fie numit un ministru al Justiției și că a venit să îi roage pe membrii CSM să ia act de demisia Monei Pivniceru, pentru ca aceasta să poată fi numită la conducerea MJ.

Victor Ponta, care asigură interimatul la Ministerul Justiției, a spus că CSM nu trebuie decât să ia act de demisia Monei Pivniceru, precizând că acesta este un act unilateral și că nimeni nu o poate ține cu forța într-un loc, dacă nu își mai dorește.

Premierul a mai spus că este necesară numirea cât mai rapidă a unui ministru al Justiției, întrucât sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute la MJ, printre care bugetul ministerului pe anul viitor, intrarea în vigoare a unor acte fundamentale și tot ce ține de angajamentele externe ale României.

Ponta a adăugat că după ce membrii CSM vor lua act de demisia Monei Pivniceru, aceasta va fi numită în funcția de ministru al Justiției și va putea conclucra foarte bine cu cei care i-au fost colegi în Consiliu.

Premierul Victor Ponta a declarat, marți, că președintele interimar, Crin Antonescu, are dreptul constituțional de a o numi, miercuri, pe Mona Pivniceru la șefia MJ.

Întrebat ce va face USL dacă Traian Băsescu nu o va numi pe Mona Pivniceru în funcția de ministru al Justiției, Ponta a precizat că nu îl interesează ce vrea Traian Băsescu.

„Mâine seară (miercuri, n.r.) președintele în funcție este domnul Antonescu și l-am consultat și e de acord s-o numim pe doamna Pivniceru. Vă poate confirma. Decizia Curții privind referendumul se citește în plenul celor două Camere, după care se publică în Monitor. De aia vă spun: nu-l ascultați pe domnul Blaga, că dânsul, nu știu, stă degeaba în Parlament că nu știe ce spune legea. Eu înțeleg că v-a indus în eroare domnul Blaga care zicea că mâine se publică în Monitor. Nu știe săracul, e vameș”, a spus Ponta.

El a arătat că decizia CC se citește în plenul celor două Camere după care se publică în Monitorul Oficial, iar plenul cel mai repede va avea loc vineri. „Deci mâine (miercuri, n.r.) domnul Antonescu are dreptul constituțional de a numi în funcție miniștri și a fost de acord”, a spus Ponta.

El a arătat că nu dorește să-și imagineze situația în care miercuri cei din CSM ar pleca de la ședință pentru a nu lua astfel act de demisia Monei Pivniceru. „Nu pot să-mi imaginez că din CSM o să înceapă să fugă oameni ca să nu ia act de demisia doamnei Pivniceru. Sincer îmi doresc să nu se ajungă la acest vârf de penibil, că doar asta ne mai lipsește, după ce s-a întâmplat azi”, a spus Ponta.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii ia în discuție, miercuri, demisiile Monei Pivniceru din CSM și din magistratură, procedură în urma căreia aceasta va putea prelua Ministerul Justiției, unde, din 7 august, interimatul este asigurat de premierul Victor Ponta.

La ședințele plenului CSM, condiția de cvorum este de 15 membri prezenți dintre cei 19 ai Consiliului.

Mona Pivniceru, reprezentantul judecătorilor ICCJ în CSM, a fost anunțată drept propunere pentru Ministerul Justiției în 6 august, ea urmând să îi ia locul lui Titus Corlățean, mutat la Externe. În aceeași zi, Secția pentru judecători a CSM a respins solicitarea privind detașarea Monei Pivniceru la Ministerul Justiției, pe o perioadă de șase luni, în vederea numirii în funcția de ministru.

„Este inadmisibilă detașarea unui membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii în orice funcții, inclusiv în cele de demnitate publică numite și, în consecință, a respins cererea de detașare la Ministerul Justiției a doamnei judecător Mona Maria Pivniceru, membru ales al CSM”, a precizat, atunci, CSM.

În urma deciziei CSM, premierul Victor Ponta a fost numit, în 7 august, ministru interimar al Justiției, iar o zi mai târziu Pivniceru și-a dat demisia din Consiliu, pentru a se putea întoarce la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), de unde să fie detașată pentru funcția de ministru al Justiției.

După demisie, Ponta a transmis președinților ICCJ și CSM o scrisoare în care le-a cerut sprijinul pentru ca Pivniceru să fie detașată la Ministerul Justiției, pentru a ocupa funcția de ministru, durata detașării fiind apreciată la un an.

Până la plenul CSM, anunțat inițial pentru 20 august, între Pivniceru și Ministerul Justiției s-au interpus, în 16 august, câteva fotografii difuzate de RTV, în care judecătoarea apărea intrând în mașina fiului cel mare al lui Adrian Năstase. Mona Pivniceru a comentat spunând că nu avea cunoștință despre proprietarul mașinii, însă a admis că a fost condusă la Mariana Alexandrescu, fost consilier al lui Adrian Năstase, pentru a discuta despre proiectul Legii de unificare a practicii judiciare. Ea a mai spus că se gândește până în 20 august dacă mai acceptă nominalizarea pentru Justiție, însă, ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că Pivniceru i-a spus că nu renunță la postul de ministru și nu își retrage demisia din CSM. Ponta a precizat că, în aceste condiții, nici el nu își retrage propunerea privind numirea acesteia la Ministerul Justiției.

Mona Pivniceru a înaintat, în 20 august, o nouă demisie, de această dată din magistratură. Cererea de demisie din magistratură, pentru a fi efectivă și pentru a produce efecte juridice, trebuie să fie prezentată plenului CSM, a cărui hotărâre este transmisă ulterior președintelui țării, în vederea emiterii decretului de eliberare din funcție, decret ce se publică în Monitorul Oficial, a precizat CSM.

Citește și