Revenirea președintelui Traian Băsescu la ideea că numele Procurorului General și al șeful DNA ar trebui să vină din partea CSM și nu a ministrului Justiției este tratată de preminerul Victor Ponta cu ironie. „Cred că președintele Băsescu e un om ambițios și vrea să-și bată propriile recorduri de inconsecvență”, a comentat sâmbătă seara primul-ministru, într-o intervenție telefonică la Digi 24, soluția președintelui lansată vineri, la alegerile din CSM.
Numirile din justiție riscă să pună astfel între paranteze acordul de colaborare semnat de Victor Ponta cu Traian Băsescu după doar 24 de zile de la oficializare. În pactul președinte-premier cei doi se angajau să evite nu doar „expresiile dure”, ci și „atacurile de orice fel”. Nemulțumirile din tabăra USL au plecat de la refuzul lui Traian Băsescu de a-i desemna la șefia Parchetului General și a DNA pe Tiberiu Nițu și Ioan Irimie, procurorii propuși de Mona Pivniceru și avizați negativ de CSM. Ca să evite numirea celor doi, cel puțin cât Daniel Morar poate rămâne în funcție, președintele a dat de înțeles că regula avansată de Monica Macovei în 2005 și convenită cu UE, pe baza căreia cele două posturi au fost ocupate de Laura Codruța Kovesi și respectiv de Daniel Morar, ar fi de fapt neconstituțională, dar că a funcționat întrucât legea nu a fost contestată niciodată la Curtea Constituțională.
„Dacă președinte s-a răzgândit, răzgândim și legea?”
„Nu pot decât să mă amuz îngrozitor că în 2013 președintele își dă seama cât de tare au greșit președintele Băsescu și ministrul Monica Macovei în 2005. E o mare ironie a istoriei să-l auzi pe președintele Băsescu criticându-l pe președintele Băsescu din 2005”, a spus Ponta. În sprijinul „modelului Pivniceru”, care a inclus și intervievarea candidaților, în spatele ușilor închise însă, primul-ministru a invocat inclusiv acordul semnat la Cotroceni cu președintele care, spune Ponta, stipulează cum trebuie să se facă numirile.
În acord nu este trecută însă procedura în mod explicit, ci doar mențiunea că printre „valorile comune” pe care Traian Băsescu și Victor Ponta le agreează se numără și „introducerea unui proces transparent de numire a Procurorului General și a Procurorului șef al DNA care să presupună candidaturi deschise, criterii de experiență profesională, integritate și rezultate pozitive în acțiunea anticorupție”.
„Dacă președintele s-a răzgândit, nu știu ce facem. Răzgândim și legea?”, a comentat Ponta.
Premierul a făcut câteva comentarii critice și asupra modului în care s-au desfășurat alegerile la CSM, asimilându-le unei „mascarade”. „Ce s-a întâmplat acolo a fost o mascaradă. Nu a făcut altceva decât să scadă și mai mult încrederea opiniei publice (în justiție, n.r.). În vară (la numirea Monei Pivniceru, n.r.) am pierdut două zile că nu se făcea cvorum la CSM. Și când vin la serviciu se ceartă între ei. În continuare în justiția din România nu s-a făcut nicio reformă și nu s-a schimbat nimic”, a spus primul-ministru, cu câteva zile înainte ca experții Comisiei Europene să revină la București pentru raportul de țară suplimentar, așteptat în această lună.
Citește și Scandal în CSM. Oana Schmidt Hăineală aleasă președinte al Consiliului. Alegerea vicepreședintelui amânată
Citește și AUDIERI LIVE LA CSM. Tiberiu Nițu și Ioan Irimie, procurorii propuși de Mona Pivniceru la șefia DNA și a Parchetului General, testați și de Daniel Morar