O Comisie pentru Adevăr și Reconciliere ar ajuta oamenii SĂ DEZVĂLUIE ce știu. Tăriceanu: Aș vrea să aflu DE UNDE a primit Vâlcov protocolul secret
Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu consideră că o Comisie pentru Adevăr va ajuta oamenii să spună ceea ce știu, așa cum Vâlcov și-a asumat publicarea protocolului pe pagina sa de Facebook.
„Eu mă bucur să reiau, într-un fel sau altul, o temă pe care am lansat-o cred că în urmă cu un an. Am vorbit de necesitatea unei Comisii a Adevărului și Reconcilierii. Trebuie scoase la lumină toate aceste legături pe care le numeam oculte. Astăzi nu mai sunt oculte. Numai că noi știm o parte din protocoale”, a declarat președintele Senatului, la Mamaia.
În fața unei astfel de comisii vor putea veni nu numai șefii de instituții, ci și alți oameni care dețin informații importante.
„Nu numai ei. (șeful SRI și procurorul general, n.r.). S-ar putea să vină la audieri oameni care să mărturisească lucruri pe care nu le știm. Eu, spre exemplu, nu am aflat încă – poate e interesul vostru jurnalistic și o să aflu și eu, cu ocazia asta – de unde a apărut protocolul. Cine l-a scos la lumină? Protocolul secret între SRI și Parchet. Adică știm că l-a pus Vâlcov pe pagina de Facebook, dar de unde i-a venit lui Vâlcov? Cine i l-a adus?”, a spus Tăriceanu, care afirmă și că există multe lucruri ascunse, iar oamenii se vor simți protejați să le spună.
Întrebat, de asemenea, despre comisia de anchetă a protocoalelor secrete, șeful ALDE a răspuns că aceasta va trebui să aibă o finalitate.
„Care e finalitatea pe care o văd eu? Pe baza audierilor, să fie capabilă să facă o analiză și să facă recomandări. Și pentru acest lucru, cred că ar fi binevenită prezența unor personalități juridice. Și din alte țări”, a declarat Tăriceanu.
Întrebat dacă, în opinia sa, trebuie demiși directorul SRI, Eduard Hellvig și procurorul general Augustin Lazăr, Tăriceanu a răspuns: „Nu pot să spun, dar comisia mă aștept să facă unele recomandări. Nu știu dacă poate comisia să facă astfel de recomandări (de demitere – n.r.), nu cred. Sunt tentat să cred că nu poate să facă așa ceva. Poate, în schimb, să constate anumite defecțiuni la nivel legislativ, de funcționare instituțională, de încălcări de lege și să facă recomandări în acest plan. Dar să propună înlocuiri, nu cred”.