O imagine cât o mie de cuvinte: Salutul complice al gen. FLORIAN COLDEA adresat liberalului NICOLAE CIUCĂ

Publicat: 30 05. 2024, 17:18
Actualizat: 30 05. 2024, 17:41
Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

O imagine aparent banală, în urmă cu cinci ani, poate avea mai multe conotații astăzi. Fostul număr doi din Serviciul Român de Informații, Florian Coldea, plasat sub control judiciar, în prezent, a fost surprins, în anul 2019, într-o ipostază colocvială, complicitară cu cel care avea să ajungă prim-ministru al României, trei ani mai târziu.

Florian Coldea a fost surprins executând un salut colocvial către Nicolae Ciucă, la conferința internațională „Security Challenges in the Balkans”, care a reunit diplomați și specialiști în probleme de securitate din țara și din străinătate, din 15 octombrie 2019, Timișoara.

Nicolae Ciucă era Șef al Statului Major al Apărării, la vremea aceea, cu doar două săptămâni înainte de eliberarea din funcție, succedată de intrarea în politică, pe post de ministru al Apărării, în Cabinetul Orban.

În imagine, îl vedem pe generalul Coldea, în costum, ușor aplecat spre viitorul ministru al Apărării, cu mâna dreaptă pusă în poziția unui salul cvasi-milităresc. Mai mult decât atât, fostul prim-adjunct al SRI pare să-i facă cu ochiul generalului Ciucă, un personaj ierarhic superior în grad.

La vremea respectivă, scriitorul și publicistul Ion Cristoiu, puncta imaginea, cu mesajul: Doi pe aceeași cracă: Florian Coldea și Nicolae Ciucă (viitorul ministru PNL al Apărării)

Ascensiunea în grade a lui Florian Coldea a început în anul 2005, când președintele Traian Băsescu l-a avansat la gradul de locotenent-colonel, cu patru zile înainte de a-l numi prim-adjunct la SRI. În 2012, ajunge general maior – cu două stele. Doi ani mai târziu, același Traian Băsescu îl înaintează la gradul de general locotenent cu trei stele.

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

CITEȘTE ȘI: