O nouă rundă de negocieri la Guvern a liderilor partidelor pro-europene a avut loc miercuri după-amiază. Marcel Ciolacu, Elena Lasconi, Ilie Bolojan și Kelemen Hunor stau din nou față-n față pentru a face o aliantă Guvernamentală, dar și pentru a discuta varianta unui candidat comun la prezidențiale, potrivit surselor obținute de Gândul.ro.
UPDATE, ORA 16.00
Discuțiile s-au încheiat după două ore de negocieri. Astfel, liderii partidelor proeuropene au stabilit că noul Executiv va avea maximum 16 ministere. Discuțiile vor continua și zilele viitoare, urmând ca până săptămâna viitoare să se stabilească, în paralel cu negocierile pe program și reforme, și responsabilitatea pe ministere. Tot astăzi, liderii au agreat că numărul secretarilor de stat va fi redus substanțial.
Până la sfârșitul săptămânii este așteptat să se definitiveze structura Guvernului.
Nu s-a discutat nici până în acest moment despre un nume de candidat la alegerile prezidențiale, însă din sursele noastre nu va fi niciunul dintre șefii de partid, care de altfel, cu excepția lui Ilie Bolojan, sunt foști candidați la alegerile prezidențiale din turul 1 care a fost anulat.
ȘTIREA INIȚIALĂ
La prânz în Parlament au fost consultări tehnice între partidele pro-europene pentru armonizarea programului comun de guvernare. Mai multe detalii aici.
O primă rundă de negocieri între șefii partidului a avut loc marți seara și s-a încheiat cu concluzii despre priorități esențiale.
1. Începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european
În zilele următoare, cele patru partide și reprezentanții Minorităților Naționale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare și reforme și care va avea în vedere prioritățile cetățenilor României. Astfel, părțile au agreat să constituie o Comisie comună pentru realizarea programului de guvernare și grupuri de lucru pe domenii de activitate. Un plan concret de eficientizare și de reducere a cheltuielilor publice și a birocrației în administrația publică, se arată în comunicatul transmis.
2. Creșterea ritmului actual de investiții și a reformelor din PNRR.
Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene își asumă această responsabilitate. Partidele pro-europene se angajează să crească încrederea în instituții și în clasa politică, prin bună guvernare, transparență în cheltuirea banului public și respect față de cetățean, mai arată aceeași sursă.
CITEȘTE ȘI:
Consultări tehnice între partidele pro-europene pentru armonizarea PROGRAMULUI comun de guvernare