O nouă ședință a Coaliției / Alegerile prezidențiale au loc pe 15 și 29 septembrie

Publicat: 27 02. 2024, 15:12
Actualizat: 27 02. 2024, 21:49

This browser does not support the video element.

O nouă ședință a Coaliției a avut loc marți seara la palatul Victoria, unde s-a discutat despre comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, desemnarea listelor comune de candidați, dar și discuții privind reorganizarea ANAF, potrivit surselor GÂNDUL. 

După aproximativ patru ore de negocieri, ședința s-a încheiat fără să fie anunțate decizii oficiale.

UPDATE, ORA 19.20:

În Coaliție s-a decis modificarea codului administrativ pentru primari. În privința traseismul, 60 de zile este termenul limită înainte de încheierea mandatului fără să edilii să își piardă mandatul.

UPDATE, ORA 18.40:

Liderii Coaliției au în plan să facă sondaje pentru primăria Capitalei. Cei testați sunt: Sebastian Burduja, Gabriela Firea, Dan Ostahie, Cristian Popescu Piedone, Cătălin Cârstoiu și Nicușor Dan.

UPDATE, ORA 18.20

Alegerile în Diaspora vor fi organizate într-o singură zi și nu în două zile, așa cum s-a discutat inițial. În schimb, programul ar putea fi prelungit.

UPDATE ORA 17.50

Potrivit unor surse, Coaliția ar fi decis ca alegerile prezidențiale să aibă loc pe 15 și 29 septembrie.

UPDATE ORA 17.10

Echipa de negociere a liberilor formată din Nicolae Ciucă, Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur și Lucian Bode, își face apariția pe poarta Guvernului.

UPDATE 17.00

Președintele Autorității Electorale Permanente Toni Greblă participă la reuniunea coaliției. Cel mai probabil, liderii coaliției se vor consulta cu șeful AEP cu privire la detaliile tehnice ale organizării alegerilor locale în aceeași zi cu cele europarlamentare.

Reamintim că premierul Marcel Ciolacu a solicitat „detalii tehnice” de la Autoritatea Electorală Permanentă, în urmă cu două săptămâni.

Din punctul de vedere al AEP, tururile de scrutin pot fi organizate și împreună. Cel care decide este legiuitorul, a explicat Toni Greblă, în exclusivitate pentru Gândul, pe 14 februarie.

Teoretic pot fi organizate și așa și așa, depinde ce se dorește, dar oricum există diferențe în ceea ce privește mijloacele materiale, tehnice puse la dispar și umane. Dacă se optează pentru birouri separate de sus și până jos, înseamnă a dubla sau un pic mai mult infrastructura, de la numărul de membri la IT-iști, la numărul de tablete ș.a.m.d.

UPDATE 15.40

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va emite o ordonanță de urgență pentru comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, fără a intra în detalii.

Chiar astăzi avem coaliţie. Prin Ordonanţă de urgenţă. Devine lege, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi la Parlament, întrebat despre modificarea Codului administrativ.

Liderii celor două partide nu au oferit mai multe detalii cu privire la discuțiile pe care le vor avea în interiorul coaliției.

Nu este corect față de colegii de coaliție să discutăm cu presa, înainte de a discuta în coaliție, a spus Ciolacu.

De fiecare dată, când au fost decizii de luat, nu le-am anunțat și nu am considerat că este de responsabilitatea unui singur om să să ia o decizie. Toate trebuie discutate la nivelul partidului, să se pronunțe conducerea, prin vot, a completat Ciucă.

În ceea ce privește candidatul comun pentru Primăria Capitalei nu există o decizie.

Până în acest moment, nu avem încă o analiză finalizată. Fiecare dintre noi căutăm să găsim cea mai bună soluție, astfel încât să avem certitudinea că intrăm în campanie cu un candidat care să câștige alegerile, a declarat Nicolae Ciucă, la Parlament.

Liderii coaliției nu au găsit, încă, femeia care va deschide lista la europarlamentare, dar, „cu certitudine, va fi o femeie”, a afirmat Ciucă.

Despre Primăria Capitalei, Marcel Ciolacu a afirmat că și-ar dori să intre în cursă un candidat comun.

Știrea inițială

La ședința Coaliției este așteptat și ministrul finanțelor, Marcel Boloș, unde se va discuta despre reorganizare ANAF, măsuri fiscale bugetare pentru a controla cheltuielile bugetare, achiziții din spitale și achiziționarea de noi mașini ANAF.

Membrii Coaliției trebuie să decidă cine va deschide lista de la europarlamentare, dar și dacă se va merge pe candidat comun independent la primăria Capitalei.

Aș vrea ca lista de la europarlamentare să fie deschisă de o femeie, care să nu fi făcut politică, a spus Marcel Ciolacu, marți la Parlament.

În curs de actualizare!

CITEȘTE ȘI: