Prima pagină » Știri politice » O nouă ședință a Coaliției. Blocaj în privința listelor pentru europarlamentare – surse

O nouă ședință a Coaliției. Blocaj în privința listelor pentru europarlamentare – surse

O nouă ședință a Coaliției. Blocaj în privința listelor pentru europarlamentare - surse

Membrii Coaliției se întrunesc într-o nouă ședință prin care decid condițiile prin care un primar se poate muta de la un partid la altul. Din sursele noastre sunt blocaje în acest moment în privința listei pentru europarlamentare. În ședința de joi, OUG privind alegerile a fost amânat pentru următoarea ședință. Luni este ultima zi în care Guvernul mai poate opera modificări în privința alegerilor din iunie. 

UPDATE, ORA 15.50: PNL şi PSD au analizat, vineri, în coaliţie, candidaţii la alegerile europarlamentare şi locale, o nouă şedinţă urmând să aibă loc duminică.

Printre cei care ar urma să fie pe lista comună se află Mihai Tudose, Claudiu Manda, Victor Negrescu, din partea PSD, respectiv Rareş Bogdan, Siegfried Mureşan, Dan Motreanu, din partea PNL.

Numele celei care va deschide lista europarlamentare este, așa cum a mai scris GÂNDUL,  şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Ordonanţa comasării nu reglementează în niciun fel traseismul politic, cum în trecut PSD a făcut-o, ci dă posibilitatea primarilor să aibă o perioadă în care să opteze pentru partidul din partea căruia vor să candideze.

Poziția lui Ciolacu: „Nu au venit toate avizele, o facem mâine, luni, nici de la Finanțe, nici de la Justitțe nu avem avize. PNL sunt nemultumiți? Eu zic să nu mai dam OUG. Nu e normal să nu lăsăm primarii să aleagă”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a precizat că este un drept constituţional pe care îl au primarii, pentru că este o suprapunere de calendar generată de prelungirea mandatelor de acum patru ani.

”Există o suprapunere de trei luni de zile între mandatul primarului în funcţie şi cel ce va fi ales în vara acestui an. Este motivul pentru care trebuie să li se dea posibilitatea să existe o perioadă în care să opteze. Nu poţi ţine oamenii cu forţa cu toate că moral, un primar ar trebui să răspundă alături de partidul pe listele căruia sau din partea căruia a câştigat alegerile. Această mobilitate nu ar trebui să se manifeste şi evident, până la finalizarea mandatului ar trebui să stea la partidul cu care a câştigat mandatul”, a spus Stroe într-o intervenție la Prima News.

Ce spune OUG în legătură cu traseismul?

„Prin derogare de la prevederile art. 204 alin. (2) lit. j) din Ordonanță de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, pentru alegerile din 2024 persoanele care exercită mandate de consilier local, de consilier general al municipiului București și de consilier județean, își pot depune candidaturile din partea altui partid politic decât cel pe lista căruia a fost ales, fără să le înceteze de drept mandatul, până la momentul depunerii jurământului de consilierii nou aleși în anul 2024”.

Perioada electorală pentru alegerile din dată de 9 iunie 2024 începe la dată de 12 martie 2024 și se încheie în termen de 3 zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial al României

La alegerile din dată de 9 iunie 2024, o persoană poate candida, în același timp, pentru Parlamentul European, precum și pentru funcția de consilier local, de consilier județean, de primar sau de președinte al consiliului județean, în condițiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Peste o sută de primari, viceprimari și alți aleși locali au trecut în ultima perioada la PSD, cea mai mare parte provenind din PNL.

Conducerea PNL îl mandatase pe Nicolae Ciucă să împiedice includerea în OUG a prevederilor privind legalizarea traseismului.

CITEȘTE ȘI:

OUG privind organizarea alegerilor, amânată. Vineri, o nouă ședință a Coaliției

Gheorghe Falcă: Eu nu cred că ajută pe nimeni traseismul / În 2024, opt țări au alegeri comasate

Citește și