O primărie condusă de un PSD-ist contestă în instanță Codul Fiscal
Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că instituția pe care o conduce va va ataca în instanță Codul Fiscal.
„Mergem pe căile prevăzute de Constituție, Avocatul Poporului și vom cere sprijinul altor instituții care pot contesta aplicarea unei legi, Înalta Curte, Ministerul Justiției și procurorul general. Vrem să fie respectată legea care există în România, este vorba despre autonomia publică locală, care este încălcată în mod flagrant, pentru că există un articol de lege potrivit căruia autoritățile administrației publice locale trebuie să fie consultate de o manieră rezonabilă asupra tututor alocațiilor financiare cuvenite și care nu sunt repartizate către acestea, ceea ce nu s-a întâmplat și ceea ce ne afectează pe toți într-un mod decisiv”, a spus Mihai Chirica.
Potrivit edilului, autoritățile locale au fost puse „într-o situație jenantă” cu băncile.
„Bilanțul pleacă de la deficitul bugetar pe care trebuie să ni-l asumăm, începând cu 2018, minus 20 de milioane de euro, 96,5 milioane de lei mai precis, care înseamnă venituri ce nu mai ajung la autoritatea legală, pe prevederile acestei ordonanțe. Ea nu are nicio măsură compensatorie în ceea ce privește reechilibrarea bugetelor locale. Ne-a pus într-o situație jenantă cu băncile finanțatoare, pentru că noi am făcut credite pe un anumit nivel de îndatorare a autorităților locale prevăzut de lege, am obținut avizul de la Ministerul de Finanțe și celelalte instituții ale statului român care se ocupă de aceste avize și peste noapte ne trezim în situația în care o ordonanță, care nu îmbracă caracterul de urgență (…) nu respectă legea autonomiei publice locale”, a adăugat primarul.
În opinia lui Mihai Chirica, ordonanța de urgență adoptată de Guvern, care modifică esențial Codul Fiscal, provoacă mult rău.
„Nu știu cui aparține acest angajament față de autoritățile locale, în condițiile în care el nu provoacă decât rău. Nu înțeleg , nu are logică, nu are nici legalitate, cu atât mai mult nu văd de ce ar exista oportunitatea de a aplica o asemenea ordonanță. De aceea mergem în instanță”, a afirmat edilul.
Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, ordonanța de urgență prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Ordonanța de urgență modifică și completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal și prevede mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuții sociale de la 39,25% la 37,25%, splitarea plății TVA, ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro și instituirea contribuției asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar și scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri și creșterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .