Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentului European (PE), a reiterat, în exclusivitate pentru Gândul, angajamentul ferm al României de a adera pe deplin la Spațiul Schengen până la finalul acestui an, în ciuda provocărilor întâmpinate în procesul de integrare și a fenomenului migraționist accentuat din UE.
„Obiectivul României de a adera la Spațiul Schengen până la finalul anului rămâne în continuare valabil”, a declarat Victor Negrescu.
Eurodeputatul social-democrat a subliniat importanța depășirii blocajelor actuale care ar putea întârzia accesul României la libera circulație în cadrul zonei Schengen.
Victor Negrescu a explicat că anumite state europene, precum Germania, au introdus controale suplimentare la frontiere, ceea ce ar putea complica discuțiile privind extinderea Schengen. (detalii AICI)
Aceste controale temporare nu se aplică integral, Germania le-a introdus doar la frontiera cu Austria. Cu toate acestea, reacțiile guvernului din Austria și ale altor guverne europene ar putea reprezenta o problemă pentru integritatea spațiului Schengen, a spus europarlamentarul S&D.
Social-democratul a evidențiat faptul că, în ciuda acestor provocări, România dispune de argumente solide și de o experiență dovedită în gestionarea fluxurilor de circulație, ceea ce îi conferă un avantaj în negocierile pentru aderare.
Cred că România are în continuare șanse reale de a intra în Spațiul Schengen. Avem argumente și experiență care ne susțin poziția (…) Am remarcat din declarațiile publice ale autorităților din România că ne-am fixat acest obiectiv și vom continua să lucrăm din greu pentru a-l realiza, chiar dacă pot apărea provocări suplimentare în a convinge statele membre să voteze în favoarea aderării noastre.
Victor Negrescu a menționat, de asemenea, contextul mai larg care ar putea influența discuțiile privind extinderea zonei Schengen și aderarea României pe cale terestră la spațiul european de liberă circulație a mărfurilor și persoanelor.
Marea problemă este că guvernul austriac a introdus aceste controale temporare pentru a susține că Spațiul Schengen nu funcționează corect. Ministrul de Interne al Austriei a afirmat că, atâta timp cât există astfel de controale, este dificil pentru Spațiul Schengen să se extindă. Acesta este un obstacol major pe care trebuie să-l depășim, a spus Negrescu pentru Gândul.
Pentru a contracara aceste dificultăți, vicepreședintele Parlamentului European a subliniat necesitatea implicării mai active a Comisiei Europene în procesul de aderare.
Este nevoie ca executivul european, Comisia Europeană, să se implice mai mult pentru a facilita procesul de aderare și pentru a ne asigura că obținem sprijinul necesar din partea statelor membre, a adăugat oficialul român.
Reamintim că, la 31 martie 2024, România și Bulgaria au devenit membre ale Spațiului Schengen doar cu frontierele aeriene și maritime. (detalii AICI)
CITIȚI ȘI:
Nicolae Ciucă a fixat următorul obiectiv al României: „Aderarea deplină la Spațiul SCHENGEN”
Moment ISTORIC. România a intrat în Air Schengen / Imagini de pe Aeroportul Otopeni