Odă pentru Dragnea, „speranța Europei”, în The Independent: „Este un pescar pasionat. E greu să prinzi crapul”. Cine este autorul

Odă pentru Dragnea, „speranța Europei, în The Independent: „Este un pescar pasionat. E greu să prinzi crapul. Cine este autorul
Publicat: 07/12/2016, 18:00

Cotidianul britanic „The Independent”, deținut de oligarhul rus Alexander Lebedev (fost ofițer KGB, miliardar și care deține prin banca sa acțiuni la Aeroflot sau Gazprom) și de fiul său, publică miercuri, la rubrica de opinii „Voices”, un material laudativ la adresa președintelui PSD Liviu Dragnea, sub titlul „Există încă speranță pentru Europa – uitați-vă la România” (There is still hope for Europe – just look to Romania). „Într-o perioadă în care stânga din toată Uniunea Europeană este în corzi, posibila alegere a lui Liviu Dragnea ca prim-ministru ar putea revigora social-democrația europeană”, începe articolul.

Textul este semnat de Denis MacShane, un fost parlamentar laburist britanic, care a fost și ministru pentru Europa în cabinetul lui Tony Blair. Blair a fost plătit să vină și să vorbească în România, de către PSD, banii fiind plătiți de Sebastian Ghiță prin interpuși, fapt ce i-ar fi servit lui Victor Ponta în campania electorală, după cum susțin procurorii DNA, care îi urmăresc penal pe Ponta și Ghiță în acest caz.

Coincidență sau nu, autorul MacShane, ca și Liviu Dragnea, a fost condamnat la închisoare, singura diferență fiind că laburistul chiar a stat 6 săptămâni la închisoare, după ce a pledat vinovat în 2013, pentru că a falsificat mai multe chitanțe, prin care și-a decontat aproape 13.000 de lire sterline de la Parlamentul britanic. MacShane a fost condamnat la 6 luni de închisoare în 2013, în timp ce Liviu Dragnea a fost condamnat la doi ani cu suspendare, în 2016.

UPDATE:„Este vorba despre o rubrică neplătită, scrisă de un politician și gânditor britanic. Denis MacShane este fost ministru pentru Europa (…). Scrie în mod regulat pentru noi despre probleme privind viitorul Europei. Acesta, ca toate articolele pe care le scrie pentru noi, este unul de opinie. Nu reprezintă viziunea ziarului, ci propriile sale viziuni. Secțiunea noastră de comentarii, ca la toate ziarele britanice, publică articole pe teme europene din mai multe perspective, iar aceasta este doar una dintre ele„, a declarat pentru GândulHannah Fearn, editorul secțiunii Voices, unde a apărut articolul despre Liviu Dragnea. Ea nu a răspuns întrebării de ce publică Independent opiniile unui fost politician condamnat la închisoare.

Echipa de comunicare a lui Liviu Dragnea nu a dorit să comenteze subiectul.

Portretul realizat de fostul parlamentar britanic penal lui Liviu Dragnea este deosebit de colorat și elogios. „Dragnea, un bărbat îngrijit de 52 de ani, este un pescar pasionat și un inginer cu o îndelungă carieră de politician local și regional în politica României post-comuniste, cu câteva perioade de ministru. Prada sa favorită este crapul. Să convingi leneșul și greoiul crap, care stă în apă adâncă, să muște momeala este dificil, iar Dragnea speră să câștige de partea sa restul Europei, prin consolidarea titulaturii europene și nord-atlantice a României, într-o perioadă în care toate membrele UE traversează anii dificili Trump-Brexit”, scrie autorul.

Sursa foto: Liviu Dragnea // Facebook.

Numirea lui Liviu Dragnea este prezentată de autor drept un semnal pozitiv dinspre sud-estul Europei, unde alegerile din Bulgaria și Moldova au adus la putere lideri „pro-Putin”. „România ar putea scutura trendul din sud-estul Europei și să instaleze un prim-ministru pro-UE, pro-NATO, după alegerile din 11 decembrie”, consideră autorul.

Fostul parlamentar britanic pare că a fost impresionat de Liviu Dragnea după ce acesta s-a întâlnit cu premierul Suediei, și el un social-democrat. Acolo, Dragnea și-a expus „un program ambițios” de reformă economică, concentrată pe piață și pe investiții sociale, scrie Denis MacShane.

Autorul laudă economia României, apoi prezintă ideile atribuite lui Liviu Dragnea (care par mai degrabă de dreapta) – un fond de investiții național care să adune 200 de companii de stat, reducerea la zero a taxei pe dividende, reducerea TVA pentru tranzacțiile imobiliare, eliminarea taxelor pe profit pentru primii 100.000 de euro făcuți de IMM-uri.

„Dacă toate astea sună proto-thatcher-iste”, scrie autorul, Liviu Dragnea are și idei de stânga – un program social care conține creșterea salariului minim, reduceri de taxe de 300 de lire sterline pentru fiecare copil, dacă acesta merge la 90% din cursurile școlare. De asemenea, scrie autorul, „Dragnea și echipa lui” vor să facă o investiție „masivă”, în medicină, cu un nou spital gigantic în București, alături de o universitate de medicină, un centru de cercetare farmaceutică și clinici de specialitate”.

În întâlnirea din Suedia, Dragnea a spus că „nu avem politică anti-semită, xenofobă sau extremistă în țara noastră”. În mod evident, colegul său de partid Victor Ponta, care apare pe afișele electorale ale PRU, ar putea să îl contrazică.

În timp ce Dragnea își pune deoparte undițele, în speranța că va domina următorii ani de guvernare, el pare calm, metodic și decis că România va privi către Vest, spre Italia, Franța, Spania și Marea Britanie. El nu este interesat să adere la Europa de la Vișegrad, a Ungariei, Poloniei, Slovaciei și Cehiei, în care primele trei state sunt acaparate de lideri iliberali, naționaliști, islamofobi, mai degrabă înclinați să critice UE decât să o sprijine”, își încheie fostul parlamentar condamnat la închisoare pledoaria pentru liderul PSD din România, coleg de ideologie politică și de situație juridică cu el.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?