OFICIAL. 27 septembrie, ziua de vot pentru aleșii locali. Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii
Președintele a promulgat legea care predeve organizarea alegerilor locale în 27 septembrie și măsurile care trebuie luate pentru buna desfășurare a votului, în contextul pandemiei de COVID-19. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial.
Klaus Iohannis a semnat, joi, decret pentru promulgarea Legii privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, precum și a unor măsuri pentru buna organizare și desfășurare a acestora, a anunțat Administrația Prezidențială.
Legea a fost adoptată de Parlament în 8 iulie, după ce Camera Deputaților a votat proiectul inițiat de UDMR, cu 253 de vouri pentru, 2 contra și 36 de abțineri.
Președintele declara recent la acea dată că, dacă se respectă toate regulile de protecție sanitară, se pot organiza alegerile în 27 septembrie, ceea ce ridică probleme este organizarea campaniei electorale. „Procedural, nu evenimentul de alegere sau de votare în sine este problematic, ci campania . Cu siguranță, campaniile electorale vor fi supuse unor reguli foarte stricte, nu pot să-mi imaginez să faci mari adunări populare, indiferent când vom avea alegeri în cursul acestui an. Deci vom avea campanii mai degrabă pe medii online, pe tv. E o provocare și pentru politicieni, și pentru partidele politice, dar procesul de votare în sine se poate organiza, dacă se respectă toate normele”, a spus șeful statului.
Înainte de a ajunge la votul deputaților, în Senat s-au admis mai multe amendament, printre care, prin derogare de la prevederile privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor, s-a admis un amendament care prevede posibilitatea finanțării campaniei electorale din subvenții de la bugetul de stat.
Mandatul aleșilor locali, care expira în iunie, a fost prelungit până la data de 1 noiembrie. Conform calendarului anunțat de AEP, în 2 august trebuie constituit Biroul Electoral Central, candidaturile se depun până în 18 august, iar campania electorală începe în 28 august.
Ministerul Sănătății trebuie să asigure materiale de protecție
Conform legii promulgate de șeful statului, pentru organizarea votului trebuie să fie luate măsuri pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.
Astfel, potrivit legii, „membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecție sanitară, în condițiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor locale, prevăzută la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 84/2020, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19”.
Legea stipulează că „materialele de protecție sanitară prevăzute la alin. (1), precum și igiena și dezinfecția localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija Ministerului Afacerilor Interne şi a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor”.