Prima pagină » Știri politice » OFICIAL. Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul: Fondurile europene vor fi investite în mai multe domenii: sistemul de sănătate, sistemul de învățământ, infrastructură / Legile Justiției vor fi modificate după măcelărirea făcută de PSD. Au început deja să își plătească polițe între ei – VIDEO

OFICIAL. Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul: Fondurile europene vor fi investite în mai multe domenii: sistemul de sănătate, sistemul de învățământ, infrastructură / Legile Justiției vor fi modificate după măcelărirea făcută de PSD. Au început deja să își plătească polițe între ei – VIDEO

OFICIAL. Klaus Iohannis, după întâlnirea cu premierul: Fondurile europene vor fi investite în mai multe domenii: sistemul de sănătate, sistemul de învățământ, infrastructură / Legile Justiției vor fi modificate după măcelărirea făcută de PSD. Au început deja să își plătească polițe între ei  -  VIDEO

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban se întâlnesc miercuri, 3 iunie, începând cu ora 12:30, pentru a discuta despre fondurile europene alocate României.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis

  • MFF, fondurile multianuale, vor fi discutate la pachet cu fonduri care sunt folosite pentru creșterea rezilienței economice.
  • Vom beneficia de mai multe fonduri europene decât am avut inițial în plan, până înainte de criză.
  • Avem de-a face cu un proiect al Comisiei, pe care îl găsim bun, prin care României i se alocă fonduri importante. Urmează fazele de negociere.
  • Noi am analizat toate oportunitățile. Vom investi acești bani în proiecte de revirgorare economică. Vor primi și firmele posibilitatea de a folosi acești bani.
  • Vom investi în autostrăzi, în linii de cale ferată, în proiecte de energie. Vom investi bani importanți în sistemul public, în sistemul de sănătate publică, de învățământ. Vom pregăti în detaliu toate aceste lucruri.
  • Suntem hotărâți să ne batem cu toții pentru a primi o alocare substanțială. Prima etapă de negocieri se va desfășura în perioada 18-19 iunie, când va avea loc întâlnirea Consiliului European în format videoconferință.
  • Legile Justiției – În spațiul public a început o discuție ciudată. PSD și sateliții PSD încep să plătească polițe. Au fost câteva așa-numite dezvăluiri din perioada când PSD-ul a atacat violent Justiția, legile Justiției.
  • Am reușit să oprim o parte din aceste atacari și am reușit să duc legile la Curtea Constituțională. Parlamentul a reușit, în special PNL și alte partide democratice, să le oprească.
  • Cel mai important pas a fost făcut de români acum un an de zile când i-am chemat la urne la referendumul pentru Justiție și au spus clar stop acestei proceduri de măcelărire a legilor Justiției.
  • PSD-ul a încercat să pună piciorul pe Justiție, a încercat și încearcă să înfrângă independența Justiției. Ori așa ceva nu se poate.
  • Faptul că acum au început unii cu alții să își plătească polițe este o chestiune care ține poate de cancan.
  • Aceste legi trebuie reparate și asta a fost discuția pe care am avut-o cu premierul. Este nevoie de un pas hotărât și curajos. Guvernul va veni cu o inițiativă legislativă pentru a repara legile Justiției. Trebuie să ducem la bun sfârșit ce am început acum un an de zile la referendum când am oprit această măcelărire a legilor Justiției, dar ele sunt în funcțiune și trebuie continuată această procedură.
  • În săptămânile următoare vor avea consultări, și eu voi avea consultări cu specialiști din domeniul Justiției, cu politicieni, Guvernul va lucra la proiecte de legi pentru a fi reparate aceste legi ale Justiției, pentru a fi în conformitate cu ceea ce vor românii care s-au exprimat foarte clar la referendum.
  • Virusul (n.r. coronavirusul) este încă în societate. Este foarte important să fim conștienți de așa-numita noua noastră normalitate în care vom trăi. Încercăm să relaxăm cât mai mult restricțiile. Acum răspunderea revine fiecărui român. Măsurile de prevenție rămân extrem de importante pentru a nu pierde controlul, acum, la sfârșit, asupra acestei epidemii.

Știre în curs de actualizare…

Știre inițială

La finalul ședinței, Klaus Iohannis susține o declarație de presă care este difuzată și de GÂNDUL.RO, precum și pe pagina de Facebook și canalul de YouTube.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea miercuri, 3 iunie, ora 12:30, la Palatul Cotroceni, o întâlnire cu Prim-ministrul României, domnul Ludovic Orban, pe tema absorbției fondurilor europene alocate țării noastre. La finalul ședinței, Președintele României va susține o declarație de presă”, transmit autoritățile.

Întâlnirea vine în contextul în care Partidul Social Democrat i-a acuzat pe guvernanți că s-au împrumutat 80 de miliarde de euro din care au folosit doar 3 miliarde pentru gestionarea crizei COVID. De asemenea, PSD susține căGuvernul minte că nu sunt bani pentru alocaţii şi pensii, fiindcă banii se duc, de fapt, către membrii PNL.

PSD critică dur printr-un comunicat modul în care PNL a folosit miliardele pe care le-a împrumutat

„Cîţu împrumută de miliarde, dar niciun leu nu ajunge la români: nici pensii, nici alocaţii, nici sprijin real pentru producătorii şi firmele româneşti! Doar contracte pentru firmele liberalilor! Guvernul îi minte cu neruşinare pe români că nu sunt bani pentru mărirea pensiilor şi a alocaţiilor, dar faptele arată contrariul”, transmite PSD, printr-un comunicat.

Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, despre măsurile economice pregătite de Guvern în contextul pandemiei de coronavirus

De asemenea, pe 27 mai, Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a anunțat ce măsuri economice pregătește Guvernul Orban în contextul pandemiei de coronavirus.

„Referitor la împrumutul pe care l-am luat de pe pieţele financiare de 3,3 miliarde de euro, eu ţin minte că acum câteva săptămâni, triada Tăriceanu – Ponta – Ciolacu ne acuzau că acest Guvern nu poate să se împrumute, nimeni nu vrea să împrumute acest Guvern. Am ieşit pe pieţele internaţionale, unde suntem judecaţi la sânge şi analiza pe care o fac aceşti investitori asupra modului în care guvernăm este la superlativ şi interesul pentru România a fost de aproape 14 miliarde de euro.

Din aceşti 14 miliarde de euro am ales să luăm 3,3 miliarde. Veţi vedea că media randamentelor cu care ne-am împrumutat în 2020, pe piaţa internaţională este mult sub medie, este o minimă istorică pentru tot ce s-a făcut până acum”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Știre în curs de actualizare…

Autor