Olguța Vasilescu și Ilan Laufer, RESPINȘI de președinte. PSD răspunde cu O SEMIROCADĂ
Decizia pre;edintelui de a respinge propunerile care Lia Olguța Vasilescu și Ilan Laufer să fie numiți miniștri a determinat reunirea de urgență, în sediul din Kiseleff, a Biroului Politic Național al PSD. Au fost prezenți Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă, Lia Olguța Vasilescu, Dragoș Benea, Rodica Nassar, Mihai Fifor și Ionel Arsene. Niculae Bădălău, noul ministru al Economiei a venit la Kiseleff, însă a plecat înaintea începerii ședinței. De asemenea a venit fugitiv și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.
Potrivit unor surse ale formațiunii, social-democrații au votat ca Lia Olguța Vasilescu să fie propusă pentru Ministerul Dezvoltării, iar Mircea Drăghici pentru portofoliul Transporturilor..
La ora 13:00, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu e de acord cu două din propunerile de remaniere a Guvernului Dăncilă.
„Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Această remaniere, după părerea mea, este o soluție slabă,” afirmă președintele României. „Sunt în continuare de părere că soluția corectă pentru România ar fi fost și este în continuare soluția înlocuirii acestui Guvern care a creat multe probleme României. Dar până atunci, avem această remaniere. Sunt de acord să se facă o remaniere, însă trebuie să țin cont de câteva lucruri aici.
În primul rând, este nevoie să ne amintim că ne aflăm în fața unei provocări grele. Președinția Consiliului UE, pe care o vom prelua de la 1 ianuarie 2019, poate să ducă la un succes al României doar în măsura în care ministerele își fac treaba și abordarea României e una coerentă. Concluzie. E nevoie de miniștri care performează foarte bine.”
Președintele a precizat că trebuie să se țină cont e că România mai are foarte puțin timp până la preluarea președinției Consiliului Uniunii Europene: „Deja au început și sunt în plină desfășurare vizitele din partea instituțiilor europene, pentru a ne ajuta și a verifica dacă sunte pregătiți pentru a prelua această președinție. Deci trebuie să acționăm repede. Având în vedere aceste lucruri, am emis decretul de remaniere, ținând cont de propunerile formulate.”
Șeful statului nu are însă de gând să-i numească pe Lia Olguța Vasilescu la Ministerul Transporturilor și pe Ilan Laufer la Ministerul Dezvoltării Regionale.
„Așadar se revocă din funcția de membru al Guvernului miniștrii Vasilescu, Andrușcă, Cojocaru și Bran. Se ia act de demisia ministrului Fifor și se numesc în funcția de membru al Guvernului următorii: domnul Leș, Budăi, Bădălău, Breaz, Petrescu, domnul Matei. Celelalte două propuneri le consider nepotrivite și vor fi refuzate. Depunerea jurământului va avea loc la ora 15.30, în această sală”, a conchis președintele.
Klaus Iohannis nu l-a menționat însă pe Paul Stănescu printre miniștrii pentru care a semnat decret de remaniere.
Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu a reacționat imediat la refuzul președintelui de a semna numirea celor două propuneri.
„Este inadmisibil modul în care se comportă președintele României. Aici vorbim de sabotarea continuă a intereselor românești,” acuzxă Ștefănescu. „Cum poți să refuzi niște miniștri fără niște explicații pentru români? Adică pe ce considerente refuzi? Totuși, declarațiile astea halucinante trebuie să se oprească odată și dl Iohannis să intre în limitele constituționale. Ce motiv are s-o refuze pe Olguța Vasilescu? Când vorbim de Iohannis există riscuri. Într-o țară normală nu s-ar fi petrecut așa ceva niciodată, dar noi ne-am obișnuit cu reacțiile dl Iohannis. Ba să susțină abuzurile. (…) Când coaliția de guvernare propune ceva nu faci decât să iei act.”
PSD caută soluții pentru rezolvarea rapidă a situației, unele chiar inedite.
„Se pot face multe lucruri, putem inversa: să propunem pe Olguța la Dezvoltare și Ilan la Transporturi și să nu poată refuza. În orice caz, suntem șocați. Olguța Vasilescu e unul dintre cei mai buni manageri pe care i-am avut. Nu sunt schimbătoare vremurile și oamenii de partid sunt oameni competenți. În funcție de ce ne-am propus, trebuie să apăsăm un pic pe accelerație, pentru că în ultima perioadă am tot fost șicanați de dl Iohannis, de grupurile #rezist și de rezoluția în PE și de grupurile în Parlamentul European,” a adăugat Ștefănescu.
Vicepreședintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea a declarat că Executivul ar trebui să analizeze o eventuală sesizare la Curtea Constituțională a unui conflict juridic între Guvern și Președinție, după ce șeful statului a decis să refuze numirea celor doi miniștri.
„Primul lucru pe care Guvernul îl va face este acela de a analiza situația. A doua este să examineze mai multe posibilități, printre care sesizarea CCR pe un conflict juridic de natură constituțională. După cum știți, posibilitea refuzului la numire o singură dată a fost tranșată de CCR, în timp ce posibilitatea refuzului la revocare nu există deocamdată în nicio decizie a CCR și nu există, de altfel, niciun precedent”, apreciază vicepreședintele Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea (PSD).
Problema apărută acum este faptul că șeful statului nu a acceptat o revocare a unui ministru, acest lucru fiind o premieră.
„Sunt mai multe situații. Diferența între unii propuși și unii care au fost revocați sau care și-au dat demisia, este că dna Olguța Vasilescu era posesoarea a două propuneri, de revocare și de numire, fiind legate în ele, nimeni nu își imagina că încurcătura bine făcută: te accept să fii revocat, dar nu te accept să fii numit”, a arătat Nicolicea
Întrebat care ar fi conflictul între instituții, Nicolicea a răspuns: „Simplu. Dna premier a făcut niște propuneri de care nu s-a ținut cont și legat de revocări, nu cred că există vreo motivație ca președintele să se poată opune unei revocări. Înțeleg la numire, inventezi motive, mapa profesională – cum a zis Băsescu, sau alte motive – dar la revocare nu înțeleg ce motiv poate să invoce”.
Președintele poate refuza o singură dată propunerea de numire a unei persoane în funcția de ministru, iar Guvernul trebuie să nominalizeze pe altcineva, a decis în urmă cu zece ani CCR, după ce fostul șef al statului, Traian Băsescu, refuzase să o numească la conducerea Ministerului Justiției pe Norica Nicolai.
Curtea s-a pronuntat, în urmă cu zece ani, cu privire la cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre Guvern și fostul președinte Traian Băsescu, formulată de premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, în urma refuzului lui Traian Băsescu de nominalizare a Noricai Nicolai la conducerea Ministerului Justiției.
Curtea Constitutionala a decis, cu majoritate de voturi, că președintele României „poate refuza, o singura dată, motivat„, propunerea premierului de numire a unei persoane în funcția vacantă de ministru.
„Prim-ministrul este obligat să propună o altă persoană,” se arată în decizia CCR 98/2008, care este definitivă și general obligatorie.