Olosz despre trimiterea lui în judecată: Balon de săpun umflat la comandă, găselniță politică

Olosz despre trimiterea lui în judecată: Balon de săpun umflat la comandă, găselniță politică
Publicat: 05/10/2012, 00:53
Actualizat: 02/08/2014, 23:52

Deputatul UDMR de Covasna Olosz Gergely susține că trimiterea lui în judecată pentru trafic de influență nu este altceva decât „un balon de săpun umflat la comandă, o găselniță politică pentru denigrarea lui, o gafă profesională inacceptabilă pentru DNA”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul UDMR de Covasna Olosz Gergely susține, într-un comunicat de presă transmis joi seară, că decizia DNA de a-l trimite în judecată în pragul campaniei electorale nu l-a luat prin surprindere, cu atât mai mult cu cât a trăit o experiență similară în urmă cu patru ani.

„Cazul creat în jurul numelui meu nu este altceva decât o făcătură, având scopul de a mă denigra pentru a-mi afecta imaginea și a-mi diminua șansele de reușită în cursa electorală”, spune Olosz.

Olosz adaugă că la fel au evoluat lucrurile și în anul 2008, când, în prag de alegeri, a fost nevoit să se apere în fața unor acuzații „extrem de grave”, dar care nu aveau nicio legătură cu realitatea.

„A fost nevoie atunci de un an și jumătate să se demonstreze că acuzațiile au fost inventate, dar nevinovăția mea nu a fost la fel de interesantă și de mediatizată ca și scandalul inițial a cărui țintă eram. Nu pot să nu observ că și acum, ca în 2008, acuzațiile imaginare care mă privesc au fost aruncate pe piață, au fost prezentate opiniei publice, cu câteva momente înainte de startul campaniei electorale”, susține Olosz.

El afirmă în legătură cu cazul actual că acesta este din nou „un balon de săpun umflat la comandă, o găselniță politică pentru denigrarea lui, o gafă profesională inacceptabilă pentru DNA”.

Potrivit acestuia, cei care „au fabricat” acest caz nu urmăresc decât un singur scop, acela de a-l împiedica să-și reprezinte comunitatea și să-și fac datoria.

„În UDMR au mai existat și probabil vor mai fi situații similare celei în care mă găsesc eu acum. Și alți colegi au fost, fără vină, ținta celor care vor să slăbească potențialul Uniunii de a reprezenta comunitatea maghiară, ultimul caz de acest gen fiind cazul «Miko» (cazul retrocedării Colegiului «Szekely Miko» din Sfântu Gheorghe – n.r.)”, arată Olosz.

Totodată, el spune că va sta la dispoziția justiției și că are încredere în justiție.

„Asemenea acțiuni nu mă sperie și nici nu mă intimidează. Rămân fidel comunității mele și voi continua să îmi fac datoria față de cei pe care îi reprezint”, conchide deputatul Olosz Gergely.

Deputatul UDMR Olosz Gergely, fost președinte ANRE în perioada 2007-2008, a fost trimis în judecată pentru trafic de influență, alături de patru reprezentanți ai unor firme, pe care i-ar fi ajutat să obțină contracte oneroase, cerând în schimb peste 500.000 de euro și 400.000 de lei.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată a lui Olosz Gergely, fost președinte al ANRE în perioada 2007 – 2008, în prezent deputat, pentru trafic de influență, în formă continuată, se arată într-un comunicat de presă de joi al DNA.

În același dosar vor fi judecați Ion Bîrcină și Costin Iliescu, reprezentanți ai mai multor societăți comerciale, pe care procurorii anticorupție îi acuză de asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență și cumpărare de influență, în formă continuată.

De asemenea, procurorii i-au trimis în judecată pe Cătălin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL, pentru asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență, cumpărare de influență, în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, săvârșită în scopul ascunderii comiterii infracțiunii de cumpărare de influență, în formă continuată și evaziune fiscală, precum și pe Ovidiu Ionel Badea, administrator al SC Budirom Serv SRL, pentru asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență.

Dosarul a fost trimis petnru judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii arată, în rechizitoriul trimis instanței, că în perioada mai 2010 – februarie 2011, Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan și Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influența lui Olosz Gergely, în vederea obținerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.

În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, deputatul Olosz Gergely, fost președinte al ANRE, a pretins, pentru sine și pentru altul, de la cei trei suma de 516.000 de euro, disimulată într-un contract de consultanță între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, și o altă societate comercială tip off shore.

„Din suma pretinsă, Power Plus SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziții de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin”, au notat procurorii în documentul citat.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Olosz Gergely că în perioada septembrie – noiembrie 2010 a pretins de la aceleași persoane și a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei.

În schimbul banilor, Olosz Gergely și-a exercitat influența, respectiv a lăsat să se creadă că are influență pe lângă o persoană cu funcție de conducere din cadrul CEZ România SA, susțin procurorii DNA.

„Traficul de influență s-a materializat în forma determinării de către Olosz Gergely a funcționarilor de la CEZ România și CEZ Distribuție SA să încheie cu firmele controlate de asocierea Bîrcină următoarele contracte: să execute întocmai și la timp plățile din contractul de vânzare-cumpărare de energie electrică dintre SC Power Plus SRL și SC CEZ Vânzare SA; contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre SC CEZ Distribuție SA și SC Budirom Serv SRL (firmă din grupul Bîrcină); contractul de cesiune de creanță dintre SC CEZ Distribuție SA și SC Budirom Serv SRL, având ca obiect cesionarea creanței de 30 milioane lei, creanță certă, lichidă și exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CN CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleiași influențe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze și creanța în valoare de 36.204.674 lei către aceeași firmă (creanță cu același regim ca cel din prima etapă)”, au precizat procurorii.

De asemenea, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, Olosz Gergely și-a folosit influența, „astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină”, pe lângă o persoană cu funcție de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiții din fonduri europene pe direcția Agenției de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit și Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură.

„Ca urmare, în aceeași perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanți pe fonduri europene”, au mai scris procurorii anticorupție în rechizitoriul trimis instanței.

La rândul său, în perioada 2010 – 2011, Cătălin Stan, în calitate de administrator de drept la SC Power Plus SRL, a înregistrat în contabilitatea acestei firme, cu titlu de cheltuieli deductibile, sumele transferate în baza contractului de consultanță, consecința fiind prejudicierea bugetului de stat cu suma de 350.144,96 lei, reprezentând impozit pe profit.

În vederea confiscării și recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând lui Olosz Gergely, Ion Bîrcină, Costin Iliescu și Cătălin Stan, precum și a părții responsabile civilmente SC Power Plus SRL.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Cătălin Moroșanu se plânge de bullying. „Ți-ai luat bătaie, treaba ta”
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Babasha o ameninţă pe tânăra care a distribuit în mediul online imagini cu el in...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații