Prima pagină » Știri politice » Oltean: Nu e niciun fel de pericol; Cred că în 30 iulie președintele se va întoarce la Cotroceni

Oltean: Nu e niciun fel de pericol; Cred că în 30 iulie președintele se va întoarce la Cotroceni

Președintele PDL Bistrița-Năsăud, Ioan Oltean, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că "nu este niciun fel de pericol" ca președintele suspendat Traian Băsescu să fie demis la referendumul din 29 iulie și că, o zi mai târziu, acesta se va întoarce la Cotroceni.

Președintele PDL Bistrița-Năsăud, Ioan Oltean, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că „nu este niciun fel de pericol” ca președintele suspendat Traian Băsescu să fie demis la referendumul din 29 iulie și că, o zi mai târziu, acesta se va întoarce la Cotroceni.

Ioan Oltean a declarat că între măsurile luate de Guvernul Ponta se numără și modificarea Legii referendumului în sensul de a crea posibilitatea demiterii cu ușurință a președintelui României și a-i crea actualului președinte interimar „posibilitatea de a-și vedea visul cu ochii împlinit”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a spus că, în urma deciziei de marți a Curții Constituționale, au fost discuții controversate legate de actul normativ care ar genera și ar determina producerea referendumului, așa încât a dorit să facă anumite precizări.

„Toți cei care au discutat au scăpat din vedere faptul că suntem în posesia a două reglementări diferite din Legea referendumului. Și e vorba de articolul 5, care vorbește despre valabilitatea referendumului și aceasta este o chestiune care trebuie lămurită, și articolul 10 din aceeași lege, modificat prin OUG nr. 41, care se referă la condițiile de demitere a președintelui. Vorbim de valabilitatea referendumului și vorbim de demiterea președintelui. Sunt două lucruri distincte”, a spus Oltean.

El a declarat că articolul 5 spune că „referendumul național și cel local se organizează și se desfășoară potrivit prevederilor prezentei legi”, iar la alineatul 2 se arată că „referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”.

„Acest articol este în vigoare, necontestat și nemodificat. Deci orice referendum care se desfășoară în acest moment, sub legislația actuală, este obligatoriu să îndeplinească această condiție: să se prezinte jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, a explicat Oltean.

În ceea ce privește articolul 10, modificat prin OUG 41, Oltean a spus că acesta arată următoarele: „prin derogare de la articolul 5, alineatul 2, demiterea președintelui este aprobată dacă a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetățenilor care au participat la referendum”.

„Demiterea președintelui și nu valabilitatea referendumului. Deci președintele este demis dacă jumătate plus unu dintre cei prezenți la vot au votat pentru demitere. În condițiile acestea, președintele este demis și dacă la vot au fost jumătate plus unu din numărul de electori înscriși în listele electorale permanente. Aceasta este interpretarea corectă pe care și CCR a dat-o marți. Aceasta este reglementarea pe care o avem în vedere. Lucrurile sunt foarte clare și orice interpretare de altă natură iese în afara cadrului legal”, a spus Oltean.

Întrebat ce modificări a adus PDL Legii referendumului, Oltean a declarat: „Noi am modificat legea în sensul că președintele este demis dacă jumătate din numărul total al celor înscriși pe liste, adică din cei 18 milioane trebuie să voteze 9 milioane și unu și atunci președintele era demis. Legea actuală spune că trebuie să fie prezenți 9 milioane, dar cu 4,5 milioane și unu președintele este demis. Aceasta este și modificarea pe care colegii de la USL au adus-o actului juridic, Legii 3/2000 privind referendumul”.

Liderul PDL a spus că lucrurile sunt foarte clare și orice discuție este „inutilă”.

El a adăugat că, dacă joi CCR trimite președintelui legea, acesta are la dispoziție zece zile să o promulge.

„În articolul 77 alineatul 3 se spune că, dacă președintele a cerut examinarea legii sau s-a cerut verificarea constituționalității ei, promulgarea legii se face în cel mult zece zile de la primirea legii adoptate, după reexaminare, sau de la primirea deciziei CCR prin care i s-a confirmat constituționalitatea. Deci în zece zile, președintele trebuie să promulge această lege, dar, indiferent că o face sau nu o face, cadrul legal care există astăzi în vigoare este cel pe care l-am spus”, a afirmat el.

Oltean a admis că președintele poate trimite legea înapoi la Parlament, dar chiar dacă ar face acest lucru, textul în vigoare este cel menționat.

„Valabilitatea referendumului nu a fost contestată. Deci nu există niciun act normativ care, în acest moment, să pună la îndoială valabilitatea referendumului. Referendumul este valabil, conform normei în vigoare în acest moment, dacă se prezintă jumătate plus unu. Se publică, nu se publică, se retrimite Parlamentului pentru reexaminare, e mai puțin important. Textul care conduce spre o asemenea concluzie este în vigoare. Președintele poate, are acest drept, să o trimită Parlamentului, dar eu cred că nu o va face fiindcă textul are un singur articol, unul singur, pe care dacă CCR îl declară constituțional, ce motiv ar avea să îl trimită pentru reexaminare? Absolut niciunul. Nu cred că se va abuza chiar în felul acesta, dar în șirul evenimentelor ar fi o nimica toată o asemenea decizie, în raport cu alte abuzuri”, a spus Ioan Oltean.

Întrebat dacă, în condițiile enumerate de el, Traian Băsescu are funcția în pericol, Oltean a spus: „În acest moment, nu e niciun fel de pericol. Cred că, în 30 iulie, președintele se va întoarce la Cotroceni și consecințele nu vreau să vi le spun”.

El a fost întrebat la ce consecințe se referă.

„Putem discuta despre multe consecințe, cum ar fi aceea că Crin Antonescu ar putea să dispară din viața politică românească, cel puțin dacă pune în aplicare ce a promis, că premierul actual, neamaivând un interlocutor, să-și prezinte demisia. Sunt o mulțime de consecințe care ar putea decurge”, a spus Oltean.

Întrebat dacă există posibilitatea ca Guvernul să dea o OUG prin care să modifice și validitatea referendumului, Oltean a spus: „Sigur că există!”.

„Acest Guvern e capabil de orice. În această privință nu e niciun fel de reținere ca Guvernul și premierul Ponta, realizând dificultatea majoră de a-l demite pe președintele Băsescu, să nu recurgă, în ultimul moment, și să dea o OUG prin care să modifice și articolul 5 din lege. Sigur, e posibil absolut orice. Să vedem cum se întoarce de la Poartă, de la Bruxelles”, a conchis Ioan Oltean.

Curtea Constituțională a decis, marți, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituțională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puțin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Citește și