În cazul lui Cătătlin Teodorescu, 153 de deputați au votat „pentru” solicitarea DNA, 110 „împotrivă”. Potrivit calculelor membrilor din comisie erau necesare 157 de voturi pentru ca solicitarea DNA de încuviințare a arestării preventive să fie aprobată, în condițiile în care își înregistraseră prezența la vot 312 deputați.
Conform Constituției și regulamentului Camerei Deputaților, ridicarea imunității se face cu votul majorității deputaților prezenți, în condițiile de cvorum.
Este a doua oară când deputatul Cătălin Teodorescu este „salvat” de colegii săi.
După ce și-a încheiat discursul din plenul Camerei Deputaților, care decide asupra încuviințării arestării sale preventive în dosarul despăgubirilor ilegale, le-a răspuns jurnaliștilor că nu mai are „nicio speranță”. „Acolo sus sunt speranțe, în rest, în altă parte, nicăieri”, a precizat Oltean referindu-se la votul pe care crede că îl vor da miercuri deputații.
Pe de altă parte, însă, Oltean a mai declarat că nu îi este „teamă” de ceea ce se va întâmpla. „Nu mi-e teamă. V-am spus că sunt pregătit pentru orice”, a precizat liberalul. Mai mult, el le-a spus jurnaliștilor că are „bagajul” pregătit în cazul în care parlamentarii vor încuviința cererea DNA de arestare preventivă.
Cum s-a apărat Oltean de acuzațiile DNA
Înaintea votului, deputatul Ioan Oltean a respins acuzațiile de corupție din dosarul despăgubirilor ilegale pentru care s-a cerut arestarea sa preventivă și a precizat că a solicitat Parchetului confruntarea cu preotul care l-a denunțat că ar fi luat 600.000 euro și despre care a spus că își cumpără astfel libertatea.
„Sunt acuzat (…) ca fiind autorul a două infracțiuni: trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu. Acuzația ce mi se aduce fiind formulată în exclusivitate în temeiul a două declarații ale unui preot aflat în executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declarații care se contrazic flagrant între ele și care nu sunt confirmate de nicio altă probă. Dacă o acuzație împotriva oricărei persoane poate fi susținută pe declarațiile unui denunțător aflat în stare de deținere și care își cumpără probabil libertatea sau o parte a libertății prin acele denunțuri josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator”, a susținut Oltean, într-un comunicat remis înaintea ședinței Camerei Deputaților care decide asupra ridicării imunității sale parlamentare.
Oltean a adăugat că nimeni nu ar trebui să accepte că o acuzație formulată pe astfel de probe și că a solicitat Parchetului în scris să administreze următoarele probe: audierea șoferului său, despre care denunțătorul pretinde că l-a văzut atunci când pretinde că a fost la biserică, confruntarea acestei persoane cu denunțătorul, confruntarea sa cu denunțătorul și confruntarea dintre denunțător și cele patru persoane despre care pretinde că se aflau la biserică.
Deputatul PNL a mai afirmat că nu a fost niciodată în localitatea Chitila, nu a fost la biserica din Chitila, nu s-a întâlnit cu Rotaru Mihai și nu a luat nicio sumă de bani de la acesta. El a adăugat că a colaborat cu anchetatorii și, în aceste condiții, arestarea sa preventivă este neîntemeiată.
„Cererea parchetului de a se încuviința de către Parlament arestarea preventivă este, în raport de poziția adoptată de mine și de cerințele pe care legea le impune pentru a se putea dispune o astfel de măsură, lipsită de orice justificare. Urmărirea penală a început și s-a derulat fără piedici determinate de starea mea de libertate, iar eu nu am cum să influențez nicicum mersul anchetei. Asigur pe toată lumea de dorința mea de a contribui la stabilirea adevărului și finalizarea grabnică a cercetărilor. Sunt, de asemenea, convins și asigur, de asemenea, pe toată lumea, că arestarea preventivă care trebuie să fie întotdeauna o măsură excepțională și care să nu se transforme în condamnare anticipată, nu folosește nici cauzei, nici ideii de justiție, nici adevărului”, conchide deputatul.
Săptămâna trecută, pe 2 decembrie, Comisia juridică a Camerei Deputaților a avizat favorabil, cu 14 voturi „pentru”, patru „împotrivă” și trei abțineri cererea DNA de arestare preventivă a deputatului PNL Ioan Oltean, urmărit penal pentru trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu. În aceeași ședință, membrii comisiei au avizat, cu 15 voturi „pentru”, 3 voturi „împotrivă” și 3 abțineri, solicitarea de arestare preventivă a colegului liberal Cătălin Teodorescu, acuzat în dosarul despăgubirilor ilegale în care este urmărit penal și Ioan Oltean.
Cei doi deputați liberali, audiați de membrii comisiei, au susținut că sunt nevinovați. În discursul susținut în fața deputaților, Ioan Oltean a afirmat că acuzațiile aduse împotriva sa sunt „fabricații” și „invenții” și le-a cerut colegilor să voteze împotriva solicitării DNA. Acuzat că a luat mită de 600.000 euro în incinta unei biserici din Chitila, Oltean a susținut că nu a fost niciodată în această localitate sau în biserica în care se presupune că a luat mita și că nu-l cunoaște pe denunțător, părintele Alexandrescu.
Direcția Națională Anticorupție a cerut aviz, la sfârșitul lunii noiembrie, de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a parlamentarilor Ioan Oltean și Cătălin Teodorescu, în dosarul în care sunt urmăriți penal pentru fapte de corupție privind despăgubiri ilegale de aproape 109 milioane lei date de ANRP lui Mihai Rotaru.
Ioan Oltean este urmărit penal pentru trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Cătălin Florin Teodorescu, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), trimis în judecată sub control judiciar în altă cauză, este urmărit penal pentru abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
Dosarul vizează despăgubirea ilegală acordată de comisia ANRP omului de afaceri Mihai Rotaru, acționar la CS Universitatea Craiova, care în 2011 a primit aproape 109 milioane de lei pentru un teren din Pitești în suprafață de peste 61.000 de metri pătrați. Despăgubirea a fost acordată în perioada în care Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP era condusă de Crinuța Dumitrean.
Anchetatorii au stabilit, în baza probelor, că deputatul Ioan Oltean, „care avea relații cointeresate cu cesionarul și cu președinta ANRP”, a intervenit la aceasta din urmă pentru urgentarea și aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului.
„În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii”, susțin procurorii DNA.
Deputatul Cătălin Florin Teodorescu este acuzat că, împreună cu alți inculpați, membri în comisia din ANRP – Crinuța Dumitrean, atunci președinte al ANRP, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Marko Attila, Rodica Constantinovici și Lăcrămioara Alexandru -, a aprobat ilegal raportul de evaluare prin care terenul de peste 61.000 de metri pătrați din Pitești a fost evaluat la 108.932.000 de lei (aproximativ 25 de milioane de euro), sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru.
Oltean, în plenul Camerei :Aceste evenimente sunt în conflict cu democrația și justiția
Deputatul PNL Ioan Oltean le-a transmis deputaților, în ședința în care se discută ridicarea imunității sale, că solicitarea de arestare preventivă este în conflict cu democrația, statul de drept și justiția, și că nu dorește să pledeze nevinovăția sa, ci doar să probeze netemeinicia cererii DNA.
Oltean a spus că o asemenea măsură excepțională ca cea privind arestarea sa preventivă în dosarul despăgubirilor ilegale ANRP nu este în interesul cauzei, al justiției și al dreptății. „Aceste evenimente sunt în conflict cu democrația, cu statul de drept și cu justiția”, a declarat deputatul în plenul Camerei.
El a mai spus că intervenția sa nu este o pledoarie pentru nevinovăția sa, pe care și-o va demonstra cu probe în fața anchetatorilor, ci dorește să prezinte argumente din care să rezulte netemeincia solicitării DNA de arestare preventivă.
Deputatul a mai spus că este „extrem de regretabil” că după 25 de ani de politică, după 21 de ani în care a fost membru al Camerei Deputaților, după aproape 10 ani de vicepreședinție a Camerei, vine acum în fața colegilor săi, în această postură.
Și înaintea ședinței de plen, deputatul Ioan Oltean a respins acuzațiile de corupție din dosarul despăgubirilor ilegale pentru care s-a cerut arestarea sa preventivă și precizează că a solicitat Parchetului confruntarea cu preotul care l-a denunțat că ar fi luat 600.000 euro și despre care spune că își cumpără astfel libertatea.
El a precizat că a solicitat Parchetului în scris să administreze următoarele probe: audierea șoferului său, despre care denunțătorul pretinde că l-a văzut atunci când pretinde că a fost la biserică, confruntarea acestei persoane cu denunțătorul, confruntarea sa cu denunțătorul și confruntarea dintre denunțător și cele patru persoane despre care pretinde că se aflau la biserică.
Deputatul PNL a susținut că nu a fost niciodată în localitatea Chitila, nu a fost la biserica din Chitila, nu s-a întâlnit cu Rotaru Mihai și nu a luat nicio sumă de bani de la acesta. El mai afirmă că a colaborat cu anchetatorii și, în aceste condiții, arestarea sa preventivă este neîntemeiată.