Opinia lui Klaus Iohannis despre VIITORUL instituțiilor europene: Europenii au așteptări și acestea nu au fost întotdeauna SATISFĂCUTE

Publicat: 19 06. 2024, 13:52

This browser does not support the video element.

„Europenii au așteptări și acestea nu au fost întotdeauna satisfăcute”, afirmă Klaus Iohannis, răspunzând unei întrebări despre viitorul instituțiilor europene. Șeful statului consideră că „există o distanță prea mare între alegător și Bruxelles”.

În cadrul conferinței comune de presă cu omologul său italian, Sergio Mattarella, Iohannis a definit Uniunea Europeană drept un proiect de mare succes și de mare viitor, dacă „gestionăm acest viitor corect”

Iohannis a fost întrebat dacă este necesar să se accelereze ritmul negocierilor pentru o nouă guvernanță europeană sau trebuie să așteptăm negocieri noi și poate și rezultatul alegerilor din Franța.

Șeful statului a introdus în ecuație „cetățeanul european”.

Chiar dacă aceste familii politice au și trebuie să aibă o greutate în negocierea funcțiilor, nu pot suprima dreptul statelor membre de a fi implicate și de a decide și de aceea este puțin mai complicat decât în politica națională, unde partidele au rolul lor foarte bine determinat. Familiile politice europene în ecuația europeană nu au exact același rol pe care îl au partidele politice în viața politică a statelor naționale și acest lucru trebuie văzut și dacă aceste familii politice ar exagera în influența lor, acest lucru ar trebui corectat. Deci trebuie să avem un echilibru corect, fin și negociat. Asta dacă vorbim despre cum se ajunge la o concluzie. Dar haideți să nu uităm pe cetățeanul european. Europenii au așteptări și acestea nu au fost întotdeauna satisfăcute. După părerea mea, există o distanță prea mare între alegător și conducerea instituțiilor europene, a răspuns Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI: