Opoziția acuză PSD că vrea să condiționeze referendumul lui Iohannis pe justiție
În raportul comun al Comisiilor juridice din Parlament apar condiții și recomandări pentru referendumul pe justiție cerut de Klaus Iohannis.
„Parlamentul avizează favorabil inițierea de către Președintele României a unui referendum național consultativ cu privire la următoarele probleme de interes național: interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție și interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciarecorelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct CCR cu privire la ordonanțe, cu recomandarea ca prin întrebarea formulată să se respecte Constituția Romniei, republicată, Legea nr.3/2000 privind exercitarea și desfășurarea referendumului, cu modificările ulterioare, deciziile CCR în materie și recomandările Codului de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția”, se arată în raportul Comisiilor juridice.
Recomandările vizează Constituția și Decizii CCR:
„1. Constituția României, republicată: art 90 și art 74 (2) „Problemele fiscale, cele cu caracter internațional, amnistia și grațierea, care, potrivit art 74 (2) din Constituție nu pot face obiectul inițiativei legislative a cetățenilor”, ținând cont de faptul cp lupta împotriva corupției a devenit o problemă cu caracter internațional prin adoptarea Legii nr. 365 din 2004 pentru ratificarea Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată la New York la 31 octombrie 2003.
2. Decizia CCR a României nr. 70/1999 „Președintele nu poate iniția un referendum legislativ”.
3. Decizia CCR a României nr. 799/2011 Punerea în acord cu decizia nr. 799/2011 în sensul „..exceptării de la referendumul cerut de Președinte a problemelor de interes național care, aprobate prin exprimarea voinței poporului, ar impune revizuirea Constituției”.
4. Codul de bune practici în materie de referendum adoptat de Comisia de la Veneția: „III Pct 3. Textele supuse referendumului nu trebuie să contravină dreptului internațional sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democrație, drepturile omului și preeminența dreptului-statul de drept)”.
Opoziția a cerut conducerii ședinței de plen din Parlament eliminarea condițiilor prevăzute în raport. Propunerile au fost însă respinse.
„Sunt două posibilități, acest raport conține o eroare materială în sensul deja exprimat mai devreme, față de faptul că s-a introdus o chestiune care nu a fost discutată în ședința comisiilor reunite sau este vorba de un fals foarte clar făcut cu intenția de a blocă acest referendum. Considerând totuși că este vorba de o eroare materială, vă solicităm corectarea acestei erori și eliminarea paragrafului așa ziselor recomandări făcute de Parlament care nu au fost discutate de această comisie”, a declarat în plen deputatul USR Stelian Ion.
Deputatul PSD Eugen Nicolicea le-a cerut parlamentarilor din opoziție să nu voteze avizul privind organizarea referendumului de către Klaus Iohannis dacă nu sunt de acord.
„Cam tardive aceste propuneri de înlăturare a hotărârilor din Parlament, că sunt în vigoare cu hotărârea 5/2017. Vă sugerez să votați împotriva avizului președintelui”, a declarat Nicolicea.
Deputatul PNL Gabriel Andronache a susținut că în comisiile juridice nu s-a discutat despre condițiile adăugate în raport.
„Am fost cel care a cerut în Comisia Juridică să se spună în mod clar, expres dacă este vorba de un simplu aviz sau cu recomandări. Florin Iordache a spus că vorbim de un aviz, atât. Cu privire la faptul că aceste chestiuni le-ați introdus abuziv invocând hotărârea din 2017, nu este relevantă cu această hotărâre. Țin de un referendum de modificare a Constituției. Această chestiune nu s-a pus în discuție în Comisia Juiridică. Vă solicităm să rectificați proiectul de hotârâre cu cea ați votat în Comisia Juridică”, a susținut Andronache.
Comisiile juridice reunite ale Parlamentului au avizat, marți, favorabil solicitarea președintelui Klaus Iohannis de a organiza un referendum pe tema justiției pe data de 26 mai, odată cu alegerile pentru Parlamentul European.
Pe 1 aprilie, Klaus Iohannis a anunțat că va adresa Parlamentului o nouă consultare care lărgește aria de cuprindere pentru referendum, pentru a-l face „mai eficient și mai puternic”.
La patru zile distanță, șeful statului a spus că cele două teme, transmise Legislativului, ca fiind de interes național care urmează să fie puse în discuție la referendumul din 26 mai sunt: interzicerea amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și interzicerea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.