Prima pagină » Știri politice » Opoziția critică modificările anunțate de ministrul Justiției la Legile Justiției. PNL contestă la ICCJ, USR anunță că depune moțiune împotriva lui Toader

Opoziția critică modificările anunțate de ministrul Justiției la Legile Justiției. PNL contestă la ICCJ, USR anunță că depune moțiune împotriva lui Toader

Opoziția critică modificările anunțate de ministrul Justiției la Legile Justiției. PNL contestă la ICCJ, USR anunță că depune moțiune împotriva lui Toader
Detalii pe Gândul.

„Guvernul își dă arama pe față. Dragnea și Tăriceanu vor să subordoneze politic parchetele pentru a inhiba anchetele, în special pentru fapte de corupție, care vizează liderii partidelor de guvernământ. Scoaterea președintelui din ecuația numirii șefilor de parchete permite arbitrariul ministrului de Justitie, care este politic, în nominalizarea acestora. Ministrul politic va căuta să numească procurori obedienți, care să răspundă la comenzi și care să nu mai îndrăznească să declanșeze anchete împotriva protejaților din clientela politico-economică. Mai mult, parchetele pot să se transforme într-o armă politică de luptă împotriva opozanților”, a scris pe Facebook liderul PNL, Ludovic Orban. 

Acesta a explicat că, din punctul de vedere al opoziției, Inspecția Judiciară trecută în subordinea Ministerului Justiției ar putea deveni rapid o „falangă represivă a partidului de guvernământ, care să intimideze magistrații”

„Suntem categoric împotrivă și ne vom lupta cu toate armele pentru a împiedica adoptarea acestor enormități care riscă să distrugă independența puterii judecătorești și să pună sub semnul întrebării democrația din România”, a mai scris Orban. 

Liberalii au susținut la scurt timp și o declarație de presă în care liderul partidului s-a declarat indignat de scoaterea președintelui din ecuația de numire a șefilor de parchete, pentru că acest lucru lasă „la cheremul ministrului Justiției, care este un ministru numit politic, decizia de numire a șefilor parchetelor. Adică permite unui politruc pus în fruntea Ministerului Justiției, să numească orice fel de procurori, de preferință, obedienți, care să asculte de comanda politică care li se dă de la partid. Nu putem accepta ca ministrul Justiției, indiferent ce culoare politică ar avea, să ajungă prin numiri să conducă, practic, toate parchetele”, a spus Orban. 

Acesta a catalogat trecerea Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției drept „un instrument de intimidare și sancționare a magistraților” care nu respectă ordinele politice și care deranjează afacerile necurate ale liderilor puterii.

„Nu putem accepta ca justiția să se întoarcă în perioada Năstase-Rodica Stănoiu, atunci când la partid se decidea cine să fie pus în funcție, cine să fie anchetat și cine nu. (…) Numirea unor procuror obedienți politic nu numai că va stopa anchetele, ci va transforma parchetele într-un instrument. Inspecția judiciară scoasă din subordinea CSM și pusă la dispoziția ministrului Justiției poate să calce în picioare orice fel de judecător și procuror independent și să condamne orice oameni politici care a încărcat legea”, a mai spus președintele PNL, care l-a contrazis pe Tudorel Toader în ceea ce privește afirmațiile referitoare la faptul că prin decizia de a-l elimina pe președintele României din procedura de numire a șefilor de parchete se conformează cerințelor CSM.

„Ambele propuneri sunt nu paralele cu justiția, ci împotriva justiției. De altfel, nici nu pot să înțeleg afirmațiile ministrului Justiției că respectă cerințele MCV-ului, să nu fie implicat factorul politic în numire. Păi preșdintele României nu este om politic, nu este membru al niciunui partid. Om politic este ministrul Justiției, care este membru al unui părtid politic și este pus politic. Hai să scoatem atunci ministrul Justiției din procedură. (…) Să fim cinstiți, în acest moment numirea de către președinte reprezintă singura garanție a non-partizanatului, pentru că președintele trebuie să asigure echilibrul”, a explicat Orban, argumentând și că trecerea Inspecției Judiciare în subordinea MJ este clar neconstituțională.  „Deci Constituția a scos ministrul Justiției, de fapt n-a permis dreptul de vot al ministrului Justiției în materie de acordare de sancțiuni împotriva judecătorilor și procurorilor. Deci pentru mine este foarte clar că litera și spiritul Constituției sunt foarte clar împotriva trecerii Inspecției Judiciare la Ministerul Justiției.

Nici reacția din partea USR nu a întârziat să apară, deputatul Cristian Ghinea acuzând vehement că reforma justiției este anulată de modificările anunțate de Toader și că riscăm să ne întoarcem în „epoca controlului politic pe magistrați”, USR anunțând că la începutul sesiunii parlamentare va depune moțiune simplă împotriva lui Toader. 

„Mare parte din reforma justiției făcută pentru a intra in UE este anulată prin propunerile ministrului de resort de astăzi. Inspecția judiciara la MJ e cea mai gravă. Ne întoarcem la epoca controlului politic pe magistrați. Renunțarea la schema Guvern-CSM-Președinte pentru șefia DNA și DIICOT e o greșeală. Schema asta a asigurat echilibru și responsabilitate. Să fiu clar: dacă România avea legile propuse de Tudorel Toader atunci nu ar mai fi intrat in UE. Vom reveni cu detalii. E grav”, a scris Ghinea pe pagina lui de Facebook. 
 
Modificările au fost contestate și oficial de întreaga formațiune, arătând că prin aceste propuneri „numirile procurorilor șefi de la DNA și DIICOT au ajuns în pixul lui Dragnea” care, alături de Tăriceanu, urmărește închiderea propriilor dosare.
 
„Pentru că nu au reușit cu OUG 13 care a scos oamenii în stradă, PSD-ALDE au schimbat strategia și au elaborat aceste propuneri legislative care subordonează și politizează Justiția în liniște. USR averitizează că PSD întoarce România în perioada de ‘liniște’ a Rodicăi Stănoiu, când toate activitatea Justiției se desfășura sub atenta oblăduire a conducerii de partid și de stat”, a transmis USR printr-un comunicat de presă. 
 
„La fel de grav  este faptul că Inspecția Judiciară trece de la Consiliul Superior al Magistraturii sub controlul politic de la Ministerul Justiției. Iar prin înființarea unui parchet special pentru magistrați, practic, PSD creează o arhivă SIPA 2 prin care procurorii și judecătorii vor fi verificați și controlați politic. Aceasta este o măsură clară de intimidare a magistraților din România. (…) Acest atac asupra Justiției ne obligă să inițiem încă de la începutul noii sesiuni parlamentare o moțiune simplă împotriva Ministrului Justiției, alături de toți parlamentarii care doresc să ni se alăture demersului nostru.”, mai scrie în sursa citată. 
 
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a aunțat marți modificările propuse la Legile Justiției, una dintre cele mai important mișcări fiind aceea că președintele României nu va mai numi șefii DNA, DIICOT și Parchetului General, așa cum era până acum. Numirile vor fi făcute de CSM, la propunerea ministrului Justiției. MJ propune, totodată, ca candatele de conducere ale șefilor de parchete – DNA, DIICOT, PG – sau instanțe judecătorești vor fi majorate de la trei la patru ani, mandatele actuale nefiind afectate de această inițiativă, susține Toader. 
 

Citește și