Prima pagină » Știri politice » Opoziția își proclamă VICTORIA! PSD: Cel mai RUȘINOS moment! SCANDAL la revocarea lui Liviu Dragnea. Să-și pregătească ELICOPTERUL!

Opoziția își proclamă VICTORIA! PSD: Cel mai RUȘINOS moment! SCANDAL la revocarea lui Liviu Dragnea. Să-și pregătească ELICOPTERUL!

Opoziția își proclamă VICTORIA! PSD: Cel mai RUȘINOS moment! SCANDAL la revocarea lui Liviu Dragnea. Să-și pregătească ELICOPTERUL!
Opoziția cere revocarea din funcție a lui Florin Iordache și Liviu Dragnea. Vezi cum a reușit Florin Iordache să evite dezbaterea solicitării
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat că există obligația ca cele două hotărâri de revocare ale lui Liviu Dragnea și Florin Iordache să fie supuse la votul final și amenință că în cel mai scurt timp, va veni și moțiunea de cenzură.
 
„Așa cum am promis românilor, noi cei din PNL, am demarat procedura de revocare a lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Printr-o mobilizare exemplară și ca urmare a negocierilor purtate cu parlamentari ai majorității, astăzi am avut majoritate și am arătat că nu mai există o majoritate PSD -ALDE, care să îl sprijine pe Liviu Dragnea. În ciuda încercărilor penibile ale lui Florin Iordache, care a călcat în picioare reguamentul Camerei, Constituția, refuzând să plece de la conducerea Camerei, în condițiile în care trebuia să fie supus la vot și proiectul de hotărâre surpriză pe care l-am pregătit, și anume de demitere a lui Iordache, s-a agățat de fotoliul de președinte de ședință și am fost obligați să facem apel la votul majorității plenului Camerei, care este suveran, în conformitate cu Constituția și regulament.
Marilen Pintea a fost desemnat președinte de ședință, pentru că repet, Florin Iordache nu putea să conducă ședința – fiind subiectul unui proiect de hotărâre de demitere – deci domnul vicepreședinte Pirtea a fost votat de o majoritate clară să conducă ședința Camerei Deputaților, iar în această calitate a introdus pe ordinea de zi și în dezbatere cele două proiecte de hotărâri privitoare la demiterea lui Liviu Dragnea și Florin Iordache, de președinte, respectiv vicepreședinte al Camerei”, a explicat Orban.
 

Ludovic Orban consideră că Liviu Dragnea și Florin Iordache nu mai au dreptul să conducă ședințele de vot final, iar Opoziția va insista să fie supuse votului final cele două proiecte.

„Biroul Permanent are obligația să introducă pe ordinea de zi viitoare a ședinței de vot final cele două proiecte de hotărâri. Indiferent de ce decizie abuzivă vor lua în Biroul Permanent, vom continua demersurile, iar zilele lui Dragnea sunt numărate. Astăzi a fost evident că nu mai există o majoritate de susținere a lui Liviu Dragnea. S-a demonstrat inclusiv faptul că nu au putut să țină ședința de vot final, neavând 165 de deputați, că nu mai există o majoritate. S-a demonstrat clar că Dragnea e un laș, că sluga lui Dragnea e în stare să calce în picioare orice prevedere legală, orice normă de bun simț, numai ca să își țină stăpânul în viață și că Liviu Dragnea nu mai are sprijinul unei majorități și că poate să își pregătească elicopterul, în cazul în care are unul la dispoziție”, a adăugat Orban.

Decizia privind o posibilă grevă parlamentară va fi luată în funcție de evoluția lucrurilor în Camera Deputaților. Totodată, Orban mai are o amenințare: „Moțiunea o vom depune în cel mai scurt timp posibil”.

Deputatul liberal de Sibiu, Nicolae Neagu, acuzat că ar fi mers la prezidiu cu telefonul la care se afla președintele Klaus Iohannis, spune că aceasta este o stratagemă a PSD..

„Nu am telefonul domniei sale, nu am fost sunat de nimeni de la Palatul Cotroceni, ceea ce unii speculează este eventual o temere a unora, dar nu îl putem implica. E adevărat că m-am îndreptat spre președintele de ședință, domnul Iordache, că ce trebuie să facă a făcut, că s-a constatat că acea majoritate a votat ceva, chiar dacă a fost un vot de ridicare de mână, demisia lui Dragnea și să își încheie misiunea”, a declarat Neagu.

„Pe telefonul meu nu era nimeni, nu avea cu cine să discute. Nu vorbesc cu președintele Iohannis la telefon și nu ar trebui să vorbesc eu cu Klaus Iohannis. Dar trebuia băgat încă un actor și pe cine să bage… pe presedintele Iohannis. E acces pe numărul meu de telefon, nu am nicio chestiune de ascuns. Nu vorbeam cu nimeni la telefon. I-am făcut sugestia să se ridice. Fiind deputat de Sibiu, să fie acest motiv, cred că e o strategie pe care au gândit-o”, a mai spus Nicolae Neagu.

Lia Olguța Vasilescu l-a acuzat pe Neagu că i-a cerut președintelui de ședință, Florin Iordache, să elibereze scaunul de la prezidiul Camerei Deputaților și să discute la telefon cu președintele Klaus Iohannis.

„Știm că tot acest stat paralel nu face altceva decât să ne aducă în postura de a nu avea un candidat viabil în campania electorală. Ce mi se pare mai îngrijorător decât orice sunt cele două subiecte, anume că s-a cerut revocarea a doi vicepreședinți ai Camerei Deputaților din partea PSD. Ne întrebam de ce pentru al treilea nu s-a cerut revocarea. E vorba de Carmen Mihălcescu. Am văzut că la ora 9.30, din plen a fost chemată la DNA. Deci este o coordonare între aceste forțe. Dlui președinte de ședință, adică Florin Iordache, i s-a solicitat de către un deputat PNL să se ridice de pe scaun că și-a făcut treaba și să-i dea la telefon pe președintele Klaus Iohannis”, a declarat Lia Olguța Vasilescu, care a precizat că este vorba despre deputatul Nicolae Neagu.

Președintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că coaliția PSD-ALDE nu mai are majoritate la Camera Deputaților, fiind incapabilă să asigure cvorumul necesar în ședința de plen. Liderul USR a susținut că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului de săptămâna viitoare devine importantă.

„Majoritatea care a sufocat România doi ani de zile nu mai există. Vor fi, desigur, antologice în istoria noastră politică momentele cu Florin Iordache înfipt în scaunul acela și tremurând ca piftia. Rezultatul de astăzi, perfect legal. Astăzi s-a văzut că majoritatea nu mai există. Au fost incapabili să asigure cvorumul. Azi PNL-ALDE nu au avut majoritate, nu contează că au întârziat doi colegi la metrou. În acest context, moțiunea de cenzură de săptămâna viitoare devine cu adevărat importantă”, a declarat Dan Barna, la finalul ședinței de plen.

 

De la ora 12:00, scandalul a continuat. Deputatul PNL Raluca Turcan susține că votul dat în Parlament, chiar dacă nu a fost supus de președintele de for, a respectat procedura, așa că Liviu Dragnea a pierdut funcția de președinte al Camerei Deputaților. Turcan afirrmă că dacă nu e recunoscut votul, Opoziția va părăsi plenul.

„Astăzi, Opoziția a reușit să îl înlăture pe Liviu Dragnea. Este marea victorie pe care o așteaptă o națiune întreagă. Este victoria Opoziției”, a spus de la microfonul Camerei Deputaților și Eugen Tomac.

În replică, liderul grupului parlamentar al PSD din Camera Deputaților, Dan Suciu, a catalogat situația din plen ca fiind unul dintre cele mai rușinoase momente din istoria Parlamentului României.

„Există niște limite de a te face de râs. Le-ați depășit cu brio. E cu adevărat o mare victorie rușinoasă”, a adăugat Suciu.

După ce a cerut un vot de control, vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a constatat că nu există cvorum și a suspendat ședința.

Deputatul PNL Pavel Popescu a transmis imagini în direct pe Facebook  de la scandal:

Ora 11:35 Scandal în Camera Deputaților. Vicepreședintele Florin Iordache a declarat ședința închisă, deoarece grupurile nu au ajuns la un consens după consultări.

„Stimați colegi, constat că nu au fost îndeplinite cerințele impuse de regulament. Constant că nu a fost propus nimic și în acest moment închid ședința. Vă mulțumesc mult”, a anunțat Florin Iordache, în timp ce aleșii Opoziției reacționau vehement împotriva deciziei.

Ulterior, parlamentarii Opoziției s-au strâns în jurul prezidiului reproșându-i lui Iordache că a refuzat să supună la vot propunerea PNL de a-l revoca pe Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

Florin Iordache declarase că cererea este neregulamentară, în timp ce Opoziția a invocat momentul revocarării Robertei Anastase, în 2012.

Ședința a fost întreruptă timp de 20 de minute, pentru consultări, dar grupurile nu au ajuns la nicio înțelegere, iar după ce au revenit în sală, Marilen Pirtea, de la PNL care deține funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, a supus la vot propunerile Opoziției, deși nu prezida forul.

Urmăriți imagini ÎN DIRECT din Camera deputaților:

La ora 11:15, deputații au luat o pauză de 20 de minute pentru consultări. Opoziția amenință cu grevă parlamentară.

„Există posibilitatea de a intra în grevă parlamentară, dacă nu supuneți următoarele solicitări. Dacă aveți majoritate supuneți la vot, dacă nu, înseamnă că nu aveți, înseamnă că exercitați prerogativele prin încălcarea regulamentului, a declarat Raluca Turcan, înaintea ca parlamentarii să ia o pauză de consultări de 20 de minute. „Propunerile sunt: prelungirea programului de lucru cu o oră, sistarea dezbaterilor generale pe subiectul introducerii altor puncte, schimbarea procedurii de vot ca să nu fie manipulare a votului prin reteaua electronică, să conducă ședința Marilen Pirtea”.

„Astăzi, vă solicităm ca pe ordinea de zi de plen două solicitări de revocare: a dlui vicepreședinte Florin Iordache și a dlui președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. De asemenea, prima solicitare pe care v-o fac și vă rog să țineți cont de succesiunea solicitărilor de procedură și în felul acesta să le supuneți votului”, a cerut Raluca Turcan, deputat PNL.

Ea a mai solicitat ca ședința de plen să fie condusă de vicepreședintele Camerei Deputaților Marilen – Marilen Pirtea (PNL), nu de Florin Iordache.

„Există suspiciunea că dvs. vă mai mențineți la putere prin fraudă și sunteți predispuși la încălcarea regulamentului. De asemenea, vă supun votului propunerea ca votul astăzi să fie cu mână ridicată, întrucât am avut număroase dovezi că sistemele electorinice votează la dispoziția conducerii Camerei Deputaților. Nu avem încredere în modul în care veți utiliza sistemele electronice”, a conchis Turcan.

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache consideră că cererea Opoziției nu este regulamentară.

„Asta însemană să citești și să citești pe așa cum îți convine atunci când ai deficiențe în a înțelege un regulament și din respect pentru dvs vorbesc de la acest microfon. (…) Pentru a putea să fie introdus un proiect pe ordinea de zi, trebuia, potrivit art. 69 alin. 3, ca liderii de grup, cu unanimiatate de vot, să fie de acord cu introducerea acestui proiect pe ordinea de zi”, a spus în plen Florin Iordache.

El a afirmat că revocarea membrilor Biroului Permanent se poate face la solicitarea grupului din care provin.

„Dacă erați atenți la art 26 se spune foarte clar cine numește și cine poate revoca. Dacă pentru sancționarea președintelui se poate discuta întâi în Biroul Permanent, dvs ați solicitat revocarea unui vicepreședinte și al unui președinte direct din plenul Camerei. (…) Voi conduce în continuare (ședința). Voi invita liderii de grup să avem o consultare. În niciun caz nu voi supune la vot pentru că președintele Camerei are obligația să respecte regulamentului, Citiți și apoi discutăm”, a mai spus Iordache.

Liderul PMP, Eugen Tomac, a făcut apel la „bărbăția” parlamentarilor PSD să nu blocheze solicitarea opoziției de revocare din funcție a președintelui Liviu Dragnea șli a vicepreședintelui Florin Iordache și să o supună votului.

„Vreau să vă supun atenției un lucru important. Când nu v-a convenit, ați intors votul în plen de câte ori ați vrut până când a iesit cum v-a interesat. Fac apel la bărbăția liderilor din PSD să nu fugiți de vot și să supuneți acum în plen. Plenul este suveran și poate accepta acum sau nu revocarea dlui Iordache din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Doi, solicit ca pe ordinea de zi să fie introdusă și supusă votului în plen revocarea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea. Vă rog să supuneți la vot”, a cerut și liderul PMP, Eugen Tomac.

Deputatul PNL Gigel Știrbu acuză PSD că folosește o dublă măsură față de 2012, când a fost înlocuită Roberta Anastase.

„Domnule Nicolicea și domnule Iordache, în Egiptul Antic, faraonul era îngropat cu slugile sale. De aceea, vă spun că ce se întâmplă azi aici e o prefață a ceea ce se va întâmpla. Nu puteți, oricât ați dori să evitați inevitabilul. Dl președinte de ședință: Ați fost de acord cu scrisoarea adresată PNL și PSD majorității de atunci, în 2012? Ca deputat ați fost de acord? Dl. Nicolicea, ați fost de acord? Ce s-a întâmplat dn 2012 până azi? Vă spun eu: Dragnea a ajuns președinte de Cameră și premierul acestei țări. Sunteți prea tânăr să fiți îmbătrânit în rele”, a declarat Gigel Știrbu.

„Nu văd parlamentarii de la Olt, majoritatea nu mai există, iar asta e prefața a ce se va întâmplă”, a mai spus Știrbu.

Deputatul PMP Robert Turcescu a amintit că, deși este președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea lipsește de la mai mult de jumătate din ședințe.

„În iulie, Dragnea absentase la mai mult de jumătate din ședintele Camerei Deputaților. Dacă ați fi avut un angajat, domnule Iordache, precum Dragnea și ar fi lipsit de la servicu, îl dădeați afară în secunda 3. Dragnea nu are ce să caute în Camera Deputaților. În Comisia de Administrație unde e membru, Dragnea nu a călcat nici măcar o dată. Invocați regulamentul, dl Iordache, vă invit la o dezbatere clară să veniți și să prezentanți unde scrie că nu supuneți la vot cererea plenului. Fără să vă ameninț, vă aduc aminte o vorbă românească: fie roata și pătrată, tot se-nvârte ea odată„, a declarat Robert Turcescu, deputat PMP.

Deputatl ALDE Varujan Vosganian consideră că precedentul din 2012, invocat de Opoziție, de la revocarea Robertei Anastase. nu este „temeinic”, deoarece regulamentul a fost modificat.

„Sunt acte juridice cu caracter individual sau scop politic. De altfel, înlocuirea unei persoane cu altă, nu poate reprezenta o problemă de constituționalitate. Cu alte cuvinte, Constituția spune că trebuie să fie îndeplinite principiile de constituționalitate. Atunci vă întreb pentru ce această pledoarie iluzorie legată de deciziile CCR? Aș vrea să vedem cum s-a schimbat între timp regulamentul, pentru că în 2012 prevederile erau altele. De aceea, tot ce vreau să spun este că precedentul pe care îl invocați nu e temeinic pentru soluționarea cazului în speță, în care regulamentul este clar„, a spus Varujan Vosganian.

 

Autor