Fostul președinte Traian Băsescu atrage atenția că partidele de opoziție își joacă de complezență rolul, cu moțiuni sau inițiative al căror eșec este previzibil, în loc să încerce demiterea guvernului Dăncilă printr-o moțiune de cenzură.
„Moțiune de cenzură, acum!
„Altfel, totul este o farsă a unor lideri politici gen Ludovic Orban si Dan Barna. Sau poate, după revenirea în partid a USL-istului Crin Antonescu, PNL-ul a devenit nostalgic și trăiește din amintiri… Ce vremuri… Opoziția trebuie să facă ceva pentru România și măcar să încerce demiterea Guvernului Dăncilă.”
Plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, moțiunea simplă a PNL împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, intitulată pompos „După ciuma lui Caragea, România lovită de pesta lui Daea”. 93 de voturi pentru, 150 de voturi contra și 25 de abțineri a fost rezultatul, dar liberalii păreau mulțumiți că și-au descărcat amarul, ironizându-l pe ministru.
„Iulius Caesar Caligula și-a pus calul senator, Petru Groza și-a pus boul ministru, respectiv pe Zăroni (Romulus Zăroni – n.r.), Liviu Dragnea a venit și a numit la ministerul Agriculturii un berbec, dar nu berbecul începător așa cum zic ciobanii sau, pe înțelesul tuturor, nu masculul alfa, ci a pus berbecul care se pierde de turmă și face întotdeauna deliciul televiziunilor”, a afirmat în plen liberalul Nicolae Giugea, în timpul dezbaterii pe moțiunea simplă pe tema pestei porcine africane.
Pe 12 septembrie, moțiunea împotriva ministrului Afacerilor Interne Carmen Dan, intitulată „Bastoanele PSD peste obrazul democrației românești” a avut parte de același eșec: 99 de voturi pentru, 149 împotrivă și 3 abțineri. Ba chiar i-a dat ocazia lui Carmen Dan să afirme că moțiunea nu e decât o însăilare de articole din presă.
„Am citit cu atenție textul moțiunii și am constatat o lipsă totală de argumente raționale care să susțină cererile din acest document,,” replica ministrul în timpul dezbaterilor. „Absența unor fapte și situații concrete este pueril acoperită de un joc pueril, superficial, susținut de abordări mediatice și păreri nefundamentate legal (…) Această compunere denumită moțiune nu conține fapte, realități, evenimente, ci doar pasaje regăsite în presă.”