Opoziția pune PSD la zid, după tensiunile dintre Dragnea și Tudose: E o luptă între grupări politice de tip mafiot. E statul lor paralel
„E un nou episod al unei lupte pentru putere. Episodul anterior s-a numit Grindeanu, episodul actual se numește Tudose, dar n-are nicio legătură cu nevoile țării, că nu se ceartă pe unde să treacă autostrada sau dacă să aloce mai mult din PIB pentru Sănătate sau pentru Educație. E o luptă de baroniadă, n-are nicio legătură cu țara reală, face parte din statul lor paralel. E o luptă între grupări politice de tip mafiot. Ce e trist e că în timp ce ei se ceartă pe prostii, competența, de exemplu, e un cuvânt care lipsește total și în funcție de turneul în județele din Moldova al lui Dragnea, în funcție de asta vom avea alt ministru de Interne, că discuția nu e pe competență, e pe cine câștigă, ca să o păstrăm sau nu pe Carmen Dan”, a declarat Seidler, pentru MEDIAFAX.
Deputatul USR a susținut că din viața politică ar trebui să plece persoamnele care au condamnări penale definitive.
„În opinia mea, cel puțin, ar trebui să plece din viața politică persoanele care au condamnări penale definitive, e criteriul minimal de igienă politică. Apoi, trebuie să plece toți cei care îi sprijină chiar și tacit, în politică, pe primii, iar când am spus asta, deja i-am inclus și pe Dragnea, și pe Tudose. Atâta timp cât nu văd alte priorități, în afară de schimbarea legilor justiției, ce mi-e că pleacă Grindeanu și vine Tudose? Aceeași Mărie cu altă pălărie”, a adăugat Cristian Seidler.
Liderul executive al PMP, deputatul Eugen Tomac, a precizat că e regretabil faptul că, în Anul Centenarului, PSD dovedește că a moștenit ce era mai rău din Partidul Comunist.
„PSD-ul ne oferă încă o dată o lecție de demagogie politică. Prin tot ceea ce se întâmplă la ora actuală, că PSD-ul a transferat bătălia politică internă în sânul instituțiilor statului, PSD ne demonstrează că a moștenit în totalitate tot ce este mai rău din Partidul Comunist. Aceste practici pe care le aplică astăzi, ne arată că oamenii ăștia nu înțeleg că instituțiile statului sunt ale tuturor românilor. Faptul că au transformat Poliția Română într-un poligon politic, unde se duce o luptă pentru putere între premier și președintele partidului, arată, de fapt, cât de mici sunt ca gândire politică”, a declarat Tomac pentru MEDIAFAX.
Deputatul PMP a adăugat că problema se pune ce măsuri va lua Guvernul în urma crizei care s-a declanșat în interiorul Poliției Române.
„Până la pleca Tudose de la Guvern, trebuie să vedem de ce ministrul de Interne a folosit o tragedie pentru a-și regla niște conturi în interiorul sistemului”, a mai spus Tomac.
Președintele executiv al PMP a susținut că președintele Klaus Iohannis trebuie să ia act de incapacitatea PSD de a gestiona guvernarea și să se gândească la o soluție în interesul țării.
„Dacă PSD-ul va decide să repete scenariul Grindeanu 2, atunci în mod clar, PSD-ul nu mai trebuie să formeze următorul Guvern. Președintele are responsabilitatea de a lua act de faptul că partidul cu cele mai multe mandate în Parlament nu poate gestiona guvernarea, spre urmare trebuie să se gândească la o soluție în interesul României, nu în interesul unei găști politice. PSD-ul trebuie să înțeleagă că rezultatul alegerilor nu le dă dreptul să discrediteze total Guvernul României și instituțiile fundamentale ale statului. Dacă nu sunt capabili să guverneze, există în democrație și opțiunea Opoziției”, a subliniat Eugen Tomac.
La rândul său, președintele PNL, Ludovic Orban, a caracterizat scandalul din PSD ca o bătaie de joc față de cetățeni.
„E o bătaie de joc la adresa cetățenilor. În loc să se ocupe de guvernare, ei se răfuiesc între ei, care să dețină puterea și care să conducă Guvernul. La ora actuală, avem un premier care nu mai este în realitate sprijinit de partidul de guvernământ, care are niște miniștri care nu-l ascultă, deci un premier care nu mai reprezintă pe nimeni și un partid de guvernământ care nu-i mai reprezintă nici pe oamenii care i-au votat”, a declarat Orban, pentru MEDIAFAX.
Senatorul PNL Iancu Caracotă i-a atenționat pe premierul Mihai Tudose și pe liderul PSD, Liviu Dragnea, că ar trebui să se preocupe de nivelul de trai al românilor.
„Atrag atenția premierului Mihai Tudose și președintelui PSD Liviu Dragnea că preocupările lor nu trebuie să fie legate de scaunul de ministru al doamnei Carmen Dan sau de reglările de conturi dintre ei, ci de nivelul de trai al românilor și de siguranța lor. Pe șeful Guvernului nu numai că nu-l interesează coșul zilnic al românilor, ci ignoră și starea de nesiguranță pe care oamenii o au după cazul polițistului pedofil. (…) Orice întârziere în luarea unei decizii va afecta imaginea Ministerului de Interne și va conserva o stare de insecuritate printre români”, a precizat Caracotă, potrivit unui comunicat de presă.
Președintele Comisiei SRI, senatorul PSD Claudiu Manda, a solicitat convocarea urgentă a CExN al partidului, precizând că o impune situația din ultimele zile, la acest apel raliindu-se fostul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, și liderul PSD Neamț, Ionel Arsene. De asemenea, aceeași solicitare au făcut-o primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, filiala din Vaslui a PSD și social-democrații din județul Olt.