Lucian Romaşcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunţat după discursul preşedintelui că social-democraţii nu vor vota pentru prelungirea stării de alertă.
„Nu avem de la specialişti nici o dovadă a necesităţii prelungirii stării de alertă. Nu a început nici o testare în masă. Nu e convingător, nu vine cu nici o dovadă ştiinţifică. Starea de alertă de până acum a însemnat achiziţii fără proceduri, angajări pe posturi fără concurs, tunuri financiare care nu pot fi legitimate de PSD printr-un vot. Decizia PSD e de a nu vota prelungirea stării de alertă”, a declarat Lucian Romaşcanu la Digi24.
Președintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul unei conferințe de presă susținute marți, 9 iunie, faptul că se impune prelungirea stării de alertă în România.
„Sigur, vor fi mai puține restricții propuse, va fi un pic mai simplu, dar considerăm că nu se poate continua fără a avea acest instrument, starea de alertă. Gândiți-vă că sunt măsuri care obligatoriu trebuie continuate aproape cu caracter permanent – distanțarea socială, portul măștii în interior, extrem de important, măsurile de igienă, evitarea aglomerărilor mari – aceste lucruri, trebuie să înțelegem că vor rămâne în continuare. Evident, Guvernul va dezbate în ședință de Guvern această chestiune. Dar repet, măsurile restrictive propuse pentru continuarea stării de alertă vor fi mai puține decât sunt cum în vigoare”, a declarat președintele României după ședința privind măsurile luate în contextul pandemiei de coronavirus.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE, declară că formațiunea politică pe care o conduce nu va vota pelungirea stării de alertă. Potrivit politicianului, motivele pentru care refuză prelugirea „sunt multiple”.
„Așa cum am spus, Guvernul PNL va încerca să prelungească starea de alertă!
Tot așa cum am spus încă de acum câteva zile, ALDE nu va vota această prelungire la prelungire!
De ce? Motivele sunt multiple. În primul rând, Guvernul ia decizia de a ne ține alertați încă o lună bazându-se pe dinamica îmbolnăvirilor. Numai că ei nu ne spun cum își dau seama de o anumită evoluție, în sus sau în jos, a numărului de îmbolnăviri în condițiile în care noi nu știm câți români sunt testați. Poți să ai 3000 de teste într-o zi, dar tu să ai sub 1000 de persoane testate. Atâta timp cât tu ca stat testezi puțin, nu îți poți da seama care e realitatea” a scris pe Facebook Călin Popescu Tăriceanu.