Prima pagină » Știri politice » Oprea le mulțumește pentru „corectitudine” senatorilor care l-au scăpat de urmărirea penală

Oprea le mulțumește pentru „corectitudine” senatorilor care l-au scăpat de urmărirea penală

Oprea le mulțumește pentru
Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, le mulțumește pentru "corectitudine" senatorilor care l-au scăpat de urmărirea penală în dosarul în care se anchetează moartea polițistului Bogdan Gigină, menționând, într-o postare pe Facebook, că regretă faptul că aceștia "sunt astăzi huliți și atacați" în urma votului de respingere a cererii DNA. În acest sens, Oprea a afirmat că "votul nu a fost unul politic", ci "împotriva unei nedreptăți", opinând că "justiția nu se face în Parlament, dar cu siguranță nu se face nici în stradă". Catalogându-le drept "adevăruri cuprinse în dosar", Oprea a făcut o serie de precizări în cadrul postării, context în care a criticat presa, acuzând jurnaliștii că au prezentat uneori informațiile "cu cele mai rele intenții".

„Îmi pare rău că acei colegi senatori care au votat în funcție de ceea ce era în dosar și nu în funcție de alte interese sunt astăzi huliți și atacați. Le mulțumesc pentru corectitudine și sunt convins că o mare parte dintre români au înțeles că votul pe care aceștia l-au dat a fost unul drept. Votul nu a fost unul politic, nu a fost nici împotriva justiției, nici în favoarea mea, ci pur și simplu împotriva unei nedreptăți. Justiția nu se face în Parlament, dar cu siguranță nu se face nici în stradă”, a scris Oprea pe Facebook.

Mai departe, fostul ministru de Interne a subliniat „câteva adevăruri cuprinse în dosar”, pe care „nici procurorii nu le-au dat pe surse și nici presa nu le-a dezvăluit, adevăruri de care actorii implicați în scandalul ultimelor zile nu doresc să se afle”.

„1. Nu am dat ordin să fiu însoțit de echipaje ale poliției rutiere, deci nici de motociclist. Procurorii spun că a existat o „decizie implicită” (?!), fără să indice în mod clar o faptă sau o probă în acest sens.

2. Niciodată nu am impus o viteză de deplasare, iar viteza medie cu care ne-am deplasat pe traseu în seara respectivă a fost de 59,41km/h (stabilită prin expertiză). Viteza legală în zonă era de 60 km/h.

3. În zona producerii accidentului traseul era liber, anterior trecând pe acolo coloana oficială a președintelui.

4. Mai mulți martori au declarat că nu toate motocicletele din dotarea MAI erau în stare bună de funcționare, având probleme la sistemul de direcție, ABS, plăcuțe de frână și cauciucuri uzate, blocarea rotii etc”, a afirmat Oprea.

Cine sunt senatorii care l-au scăpat pe Oprea de dosarul de ucidere din culpă. I-am identificat pe 24 dintre ei. GALERIE FOTO

Mai departe, Oprea afirmă că „motocicleta implicată în accident fusese reparată cu o săptămână în urmă”, „iar colegul lui Bogdan Gigină, care folosea aceeași motocicletă, nu reușise să o pornească pe tura lui”. Potrivit acestuia, după producerea accidentului, motocicleta a fost dusă la Brigada Poliției Rutiere „și nu la o instituție neimplicată – unde a fost ulterior examinată de expert”. Mai mult, Oprea susține că „ofițerul care conducea echipajul de poliție i-a spus lui Bogdan, chiar de la plecare că, dacă apreciază că are probleme de deplasare din cauza condițiilor meteo, să nu se mai deplaseze în dispozitiv” și „că, dacă pe traseu apreciază că nu poate continua deplasarea, să se retragă din dispozitiv”.

„8. Următoarea intersecție (cea de la Eroilor) era deja asigurată de un polițist care dirija traficul, astfel că nu exista niciun motiv de graba pentru însoțitori.

9. Din documentația de aprobare a lucrărilor rezultă că acestea ar fi trebuit efectuate în maxim 48 ore, începând cu data de 16.10.2015, termen care putea fi prelungit cu încă maxim 48 ore. Adică, în total 96 ore. Lucrările au fost efectuate în perioada 16.10-21.10.2015, adică în 120 ore!

10. Lucrarea nu a fost semnalizată corespunzător (au fost folosite indicatoare rutiere nereflectorizante, amplasate la distanțe mai mici decât prevede legea). În mod ciudat, indicatoarele folosite la fața locului nu au fost sechestrate, astfel că ulterior acestea nu au mai putut fi expertizate.

11. Inițial, mașina în care mă aflam a oprit la locul accidentului. Dar pentru că polițistul din mașina de la Rutieră a indicat șoferului să continue deplasarea, nu am văzut ce s-a întâmplat. Abia ulterior am fost informat de gravitatea evenimentului. Când am aflat de la aghiotant că a fost accidentat motociclistul, l-am întrebat ce caută motociclistul în dispozitiv pe ploaie – aspect confirmat în declarațiile date la Parchet de către șoferul mașinii în care mă aflam”, a detaliat Oprea pe Facebook.

După votul pro-Oprea, senatorii se tratează cu pastila electorală de imunitate a lui Dragnea. „Ce, dumneavoastră știți ce sex au îngerii?”

În final, Oprea se declară convins de faptul că precizările făcute nu vor fi „vor fi luate în seamă de unii așa-ziși jurnaliști pe care nu-i preocupă adevărul, ci doar lansează minciuni peste minciuni”.

După ce a cerut reluarea votului, într-o primă fază doar la nivel declarativ și, ulterior, printr-o solicitare adresată oficial președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, spunând că vrea „dreptate pentru Bogdan Gigină”, Gabriel Oprea a anunțat, vineri, că își dă demisia din Senat, afirmând că își dorește „adevărul despre acel accident”.

„Nu mă ascund în spatele niciunei imunități și, la fel ca și familia Gigină, doresc adevărul despre acel accident. Înțeleg că sunt opinii juridice divergente cu privire la posibilitatea reluării votului. Prin urmare, ca să nu mai existe vreo îndoială, vă anunț că demisionez din Senatul României. Procedura, conform Regulamentului, se va realiza săptămâna viitoare”, scria Oprea, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a salutat demisia lui Oprea, afirmând că cererea privind reluarea votului în cazul fostului ministru de Interne nu mai are sens.

Până la închiderea programului Senatului, vineri seară, cererea lui Gabriel Oprea nu fusese înregistrată, potrivit Mediafax.

După ce demisia lui Gabriel Oprea din funcția de senator va fi publicată în Monitorul Oficial, procurorii DNA vor trimite o cerere de aviz pentru urmărirea penală a acestuia către Președintele României, fără să fie nevoiți să aducă noi probe în sprijinul acestei solicitări, au explicat pentru Gândul oficiali din DNA. De asemenea, Klaus Iohannis are posibilitatea legală să ceară el direct urmărirea penală a lui Oprea.

Peste 100 de bucureșteni s-au strâns, vineri seară, în Piața Universității din Capitală, după ce, joi seară, aproape 3.000 de oameni au protestat în fața Senatului, față de decizia parlamentarilor de a respinge cererea DNA de urmărire penală a fostului ministru de Interne, pentru ucidere din culpă, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Protestatarii au blocat, pentru aproape o oră traficul pe Calea 13 septembrie. Sute de persoane au protestat și la Cluj-Napoca, față de votul din Senat, de la începutul săptămânii, în cazul Gabriel Oprea, câteva zeci de persoane ieșind și în centrele orașelor Craiova și Constanța.

Senatul a respins, luni, 19 septembrie, cu 73 de voturi „împotrivă” și doar 45 voturi „pentru” solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale a fostului ministru de Interne, în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină, în care Oprea este acuzat de ucidere din culpă.

Autor

Citește și