Prima pagină » Știri politice » Oprea se apără: „Mașina achiziționată de DIPI nu este a mea”

Oprea se apără: „Mașina achiziționată de DIPI nu este a mea”

Oprea se apără:
Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, a declarat, marți, la ieșirea de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), unde a avut loc primul termen în dosarul "Limuzina", că mașina achiziționată de DIPI în timpul mandatului său la MAI se află în garajul ministerului și că ea a fost achiziționată legal, notează Mediafax.

Fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, s-a prezentat, marți, la sediul Înaltei Curți de casație și Justiție, fiind primul termen în dosarul în care acesta este acuzat de abuz în serviciu în legătură cu achiziționarea unei mașini din bugetul DIPI, cauza fiind trimisă, pe 11 mai, judecătorilor de la instanța supremă.

„M-am prezentat la instanța ca orice cetățean normal, trebuie să respectăm legea. Este vorba despre dosarul DIPI, vreau să spun că în timpul mandatului meu de la MAI, s-au achiziționat legal peste 5.000 de mașini. Această mașină a fost luată legal de către DIPI pentru a-și operaționa o structură de pază demnitari, nu este mașina mea, este a ministerului și se află în garaj”, a declarat Gabriel Oprea în fața jurnaliștilor.

Totodată, Oprea a mai precizat că este un om „care a respectat legea” și că „toate achizițiile au fost făcute în mod legal”.

Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, în prezent senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, alături de Gheorghe Nicolae, fostul șef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), acuzat de complicitate la abuz în serviciu și de deturnare de fonduri, cauza fiin trimisă instanței pe 11 mai.

În același dosar sunt judecați Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor având funcția de șef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu, Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzația de deturnare de fonduri și Marian-Dănuț Iacob, șeful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

„În ziua de 13 iulie 2015, inculpatul Oprea Gabriel, în calitate de ministru de Interne și ordonator de credite, cu ajutorul chestorului principal Nicolae Gheorghe și a comisarului șef Pavel Gabriel-Nicolae, a dispus suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI) și a aprobat achiziția unui autoturism Audi A8, în scopul declarat al asigurării protecției demnitarilor”, arată procurorii într-un comunicat de presă.

Achiziționarea autoturismului s-ar fi realizat cu încălcarea prevederilor legale care limitează achiziționarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție, arată DNA.

Conform Direcției Naționale Anticorupție, achiziționarea autoturismului s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale care limitează astfel de investiții din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situații legate de folosirea lor în activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție

DNA precizează că în perioada 21 august – octombrie 2015, ministrul de Interne a beneficiat de folosința exclusivă a autoturismului Audi A8.

Procurorii susțin că în perioada 2014 – 2015, Gheorghe Nicolae, în calitate de secretar de stat și ordonator de credite în cadrul Departamentului de Informații și Protecție Internă „a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinația unei alte sume, și anume de 238.173,47 lei, alocată instituției pentru fonduri operative, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituției, care nu au fost circumscrise activităților, acțiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative”.
La fel ar fi procedat și Nelu Zărnică și Marian-Dănuț Iacob, în calitate de ordonatori de credite în cadrul DIPI, care ar fi întocmit rapoarte prin care a fost schimbată destinația sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei, spun procurorii.

Ca urmare a încălcării atribuțiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei iar pentru recuperarea sumei procuorii au pus sechestru pe mai multe bunuri care le aparțin celor cercetați.

Autor