Prima pagină » Știri politice » SUMMIT DE URGENȚĂ. Klaus Iohannis, după videoconferinţa cu șefii statelor UE pe tema COVID-19: „Riscul de pandemie rămâne ridicat. Evitați deplasările, dacă nu sunt neapărat necesare! Paza bună trece primejdia rea”

SUMMIT DE URGENȚĂ. Klaus Iohannis, după videoconferinţa cu șefii statelor UE pe tema COVID-19: „Riscul de pandemie rămâne ridicat. Evitați deplasările, dacă nu sunt neapărat necesare! Paza bună trece primejdia rea”

SUMMIT DE URGENȚĂ. Klaus Iohannis, după videoconferinţa cu șefii statelor UE pe tema COVID-19: „Riscul de pandemie rămâne ridicat. Evitați deplasările, dacă nu sunt neapărat necesare! Paza bună trece primejdia rea
Ultima zi de stare de urgență în România. FOTO: ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Klaus Iohannis a participat marți seara la o videoconferinţă cu şefii de stat sau de guvern din ţările membre ale UE pe tema măsurilor privind gestionarea COVID-19. 

Preşedintele Iohannis a declarat, marţi, după videoconferința cu liderii UE, că riscul unei pandemii de coronavirus rămâne ridicat şi a subliniat că este necesar ca statele să-şi coordoneze măsurile. „Riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort la nivel naţional, internaţional şi global”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

Videoconferința a avut loc, la inițiativa președintelui Consiliului European, Charles Michel, iar formatul este similar reuniunilor Consiliului European.

Summitul de urgenţă al UE, prin videoconferinţă, a avut loc marţi pentru a încerca „să coordoneze mai bine” răspunsul Uniunii la epidemia cu noul coronavirus, care acum este prezent în toate cele 27 de ţări.

https://www.facebook.com/privesc.eu/videos/2547025375555537/?v=2547025375555537

Declarații Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni:

„În ultimele zile, situația privind infecțiile cu coronavirus a cunoscut o schimbare negativă semnificativă, în special la nivel european, și am văzut cu toții decizia fără precedent luată de Italia.

Trebuie să fim realiști, riscul unei pandemii rămâne ridicat, iar combaterea coronavirusului presupune un efort coordonat, la nivel național, european și global.

Europa este în stare de mobilizare. În această seară, am avut o videoconferință și am vorbit cu toți liderii statelor Uniunii Europene despre evoluția situației în țările noastre.

Protejarea cetățenilor europeni este prioritatea zero și am discutat măsurile necesare care se impun în situația actuală. Cu toții suntem de acord că este absolut necesar să ne coordonăm eforturile pentru combaterea efectelor infecției cu coronavirus.

Doar prin luarea unor măsuri comune, care să contribuie la oprirea răspândirii virusului, vom reuși să gestionăm eficient această criză.

Și numai împreună vom reuși să prevenim efecte grave asupra economiilor europene. În acest sens și pentru a discuta aceste chestiuni, am convocat deja pentru mâine, la ora 11:00, o discuție cu premierul și ministrul finanțelor publice.

Deși s-au confirmat 29 de cazuri și în țara noastră, ele sunt foarte puține, comparativ cu alte state europene. Nu avem în acest moment răspândire comunitară a virusului, subliniez acest lucru, adică știm care sunt cazurile, unde s-au infectat și monitorizăm persoanele cu care au intrat în contact.

Este esențial să facem tot ce este posibil pentru a preveni un scenariu în care avem o răspândire necontrolată a infecției.

Numărul mic de cazuri confirmate se datorează în bună parte măsurilor preventive, dar și modului eficient în care au acționat autoritățile române, care au arătat că abordează cu maximă responsabilitate toată această situație.

Toate măsurile adoptate, oricât de drastice ar părea acum și oricât disconfort ar provoca, sunt gândite pentru a preîntâmpina un rău mai mare.

Știu că pentru mulți aceste măsuri înseamnă să facă unele sacrificii, dar este vital să le facem acum, pentru a-i proteja pe viitor de sacrificii mult mai mari și pentru a proteja familiile, părinții, bunicii noștri.

Sănătatea și siguranța cetățenilor români reprezintă prioritatea zero, orice alt lucru trece în plan secund! Fără îndoială, drepturile și libertățile fundamentale trebuie respectate, dar nu vom ezita să adoptăm și să implementăm toate măsurile care se impun.

Dar efortul autorităților nu va fi suficient fără cooperarea totală a cetățenilor.

Dragi români, depinde de fiecare dintre noi să limităm efectele infectării cu coronavirus! Fac apel la responsabilitatea fiecăruia, respectați cu strictețe măsurile luate de Guvern și protejați-vă pe dumneavoastră și pe semenii dumneavoastră!

Vreau să transmit în mod special și un mesaj de solidaritate compatrioților noștri din Italia în aceste momente dificile. Îi îndemn să urmeze toate recomandările autorităților italiene și să ia toate măsurile de prevenție pentru a-și proteja sănătatea. Am cerut tuturor autorităților statului român să fie mobilizate pentru a-i ajuta pe românii din Italia care solicită asistență. Cu grijă și responsabilitate, vom depăși această perioadă grea.

Dincolo de situația epidemiologică și de sănătate publică, acest moment este unul definitoriu pentru capacitatea națiunii noastre de a fi unită. Mai mult decât virusul ne pot face rău lipsa de responsabilitate și de grijă față de ceilalți, lipsa de încredere, panica și nerespectarea tuturor măsurilor impuse de autorități.

La fel de nocive sunt în acest moment răfuielile politice și încercările unora de a câștiga capital electoral prin găsirea vinovaților de serviciu.

Acum este momentul să fim buni cetățeni, pentru că de asta depind sănătatea și viața noastră și a apropiaților noștri. Noi, românii, am demonstrat că putem câștiga orice luptă, oricât de grea, cu o singură condiție: să fim uniți, să acționăm ca o adevărată familie care își protejează fiecare membru al său.

Suntem cu toții responsabili să ne informăm și să îi informăm pe cei apropiați de toate măsurile oficiale de prevenție și de restricțiile impuse. În aceste momente dificile, pericolul infectării cu Covid-19 este dublat de cel al dezinformării. Trebuie să continue într-un ritm susținut campaniile de informare la nivel național.

Oamenii trebuie să știe ce au de făcut, iar aici dumneavoastră, mass-media, aveți un rol fundamental în a fi un partener onest al autorităților în combaterea știrilor false care pot provoca consecințe nefaste.

Fac un apel ca românii să renunțe pentru o vreme la deplasările care nu sunt absolut necesare, mai ales în zone care în mod obișnuit sunt mai aglomerate.

Noi, românii, avem o vorbă. Paza bună trece primejdia rea. Sunt cuvinte după care trebuie să ne ghidăm cu toții comportamentul în aceste zile”.

Ce decizii iau liderii UE pentru combaterea epidemiei

În lipsă de timp pentru a organiza întâlnirea, reuniunea se face la distanţă între lideri, sub egida preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. Aceasta a început la puţin timp după ora locală 17.00 (18.00 ora României).

Charles Michel le-a transmis o notă în patru puncte delegaţiilor, potrivit unei surse europene.

În primul rând este vorba de a se pune de acord „pentru a se informa mai bine şi a-şi coordona” lupta împotriva diseminării maladiei, precum şi furnizarea de echipamente medicale.

„Pentru a răspunde provocării Covid-19, avem nevoie de mai multă Europă, mobilizată alături de statele membre pentru a limita contagiunea cu virusul, garantarea echipamentelor medicale şi a ne pune de acord asupra măsurilor pentru a reduce impactul economic şi social negativ pentru cetăţenii noştri”, a postat pe Twitter cu câteva ore înainte de reuniune.

Cine mai participă la videoconferință

Pentru a contribui la discuţia privind consecinţele economice, preşedinta Băncii Centrale Europene Christine Lagarde a fost invitată să participe.

Şefa executivului european, Ursula von der Leyen, care participă la reuniunea extraordinară, a cerut marţi echipelor sale „să examineze alte instrumente pe care Comisia le poate mobiliza pentru a face faţă impactului global al epidemiei de coronavirus asupra economiei, în întreaga Europă”.

„Numeroase sectoare suferă deja. Şi trebuie să căutăm mijloace de a le susţine”, a afirmat ea într-o declaraţie de presă de marţi după-amiază.

Ea a anunţat deja un ajutor pentru sectorul aerian, care suferă în primul rând din cauza consecinţelor epidemiei, relaxând temporar regulile privind sloturile aeroportuare pentru a împiedica zborurile în gol.

„Putem rezista şocului, fundamentele noastre economice sunt solide, economiile noastre îşi vor putea reveni odată ce şocul va fi absorbit”, a dat asigurări vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis.

„Le cer partenerilor noştri europeni o acţiune urgentă pentru coordonarea măsurilor sanitare, a eforturilor noastre de cercetare şi a răspunsului nostru economic. Să acţionăm împreună începând de acum”, a scris și președintele francez, Emmanuel Macron.

„Este important ca noi să avem un răspuns ce corespunde naturii riscului perceput de oamenii de ştiinţă şi despre care ei ne informează şi ca acest răspuns să frâneze epidemia, ceea ce suntem în curs de a face”, a completat președintele Franței.

Autor

Citește și