VIDEO | Orban: 25 de preşedinţi şi-au exprimat susţinerea pentru Cîţu, însă vor fi filiale care nu vor urma opţiunea preşedinților

Publicat: 09 08. 2021, 22:08
Actualizat: 10 08. 2021, 00:58

This browser does not support the video element.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat luni seară la Digi24, că mizează pe toți membrii PNL care își vor exprimă liber votul la Congresul din 25 septembrie când se va alege viitorul preşedinte al partidului și consideră că vor fi mulți delegați care nu vor urma opțiunea de vot a președinților de filiale. Orban  nu neagă că a pierdut alegerile parlamentare, însă subliniază că a consul PNL la guvernare câștigând funcțiile cele mai importante în stat.

„Deocamdată nu se pot număra decât preşedinţi de filiale care au optat deschis pentru unul sau pentru altul dintre candidaţi. La ora actuală, există 25 de preşedinţi care şi-au exprimat susţinerea pentru Florin Cîţu. E un congres la care participă cinci mii de delegaţi. Sigur că are o influenţă opţiunea preşedintelui, dar opţiunea preşedintelui, dacă a fost luată fără să respecte opţiunea din interiorul filialei respective, nu este neapărat o opţiune care va fi urmată de cei mai mulţi dintre delegaţi. Eu vă spun că vor fi filiale în care vor fi mai mult de jumătate dintre delegaţi care nu vor urmă opţiunea preşedintelui”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Digi 24.
Președintele PNL a punctat se bazează pe votul membrilor delegați și a exemplificat că s-au mai întâmplat situații şi la alte congrese când membrii votanți au avut și o altă opțiune.
„Dacă cineva-şi imaginează că un preşedinte poate să determine opţiunea politică a 170 de delegaţi înseamnă că nu cunoaşte foarte bine cum funcţionează lucrurile în partid”, a mai afirmat liderul liberal.
Orban a demontat afirmaţiile lui Rareş Bogdan, care s-a declarat susținătorul lui Florin Cîțu la alegerile pentru șefia PNL că în ultimii 30 de ani și care afirma că toți preşedinţii PNL care se aflau la conducerea partidului și au pierdut alegerile interne, au demisionat.
„Nu cunoaşte istorie. A existat o singură dată când preşedintele PNL şi-a dat demisia şi era vorba de Alina Gorghiu, care şi-a dat demisia după catastrofă electorală din 2016. Un preşedinte care şi-a dus partidul la guvernare – am să vă dau exemple, Mircea Ionescu Quintus, care a dus partidul la guvernare, e adevărat, împreună cu PNŢCD-ul şi cu ceilalţi parteneri din Convenţia Democratică, şi-a continuat mandatul, a fost reales. (…) Este adevărat că nu am câştigat alegerile, eu nu neg evidenţa, dar este foarte interesant că cei care bat tobă poate mai mult decât PSD-ul, deşi spun acelaşi lucru că şi PSD-ul, că PNL a pierdut alegerile, sunt tocmai colegii mei care încearcă să justifice… Am câştigat alegerile europarlamentare, am câştigat alegerile prezidenţiale cu cel mai mare scor obţinut vreodată de un candidat de dreapta, iar Klaus Iohannis nu a fost sprijinit decât de Partidul Naţional Liberal, am câştigat alegerile locale, nu am câştigat alegerile parlamentare dar trebuie să ţinem cont de conjunctură în care s-au desfăşurat alegerile parlamentare”, a mai declarat Ludovic Orban.