Orban, despre bugetul Uniunii Europene: Creșterea contribuției statelor, necesară pentru că au apărut noi obiective
Ludovic Orban susține că este necesară asigurarea unui buget al UE suficient de ambițios pentru a răspunde noilor provocări, dar și suficient de echilibrat pentru a veni în sprijinul politicilor clasice ale UE – coeziunea și politica agricolă comună.
Premierul României a participat, în calitate de invitat de onoare, la dezbaterea din panelul cu tema „Eurovision Contest: A Europe That Protects”, din cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen.
„Noi priorități, noi cheltuieli înseamnă noi resurse, în primul rând o creștere a contribuției statelor pentru că au apărut noi obiective, obiectivele din cadrul Green Deal, obiectivele legate de apărarea frontierelor, obiectivele legate de apărarea la nivelul UE. Sunt și alte obiective, Europa Inteligentă, concentrarea pe zona digitală (…). Practic, obiective noi presupune apariția unor resurse noi, cu atât mai mult cu cât a avut loc Brexit-ul (…) Important e să se ajungă la o înțelegere de creștere a contribuției țărilor, astfel încât să poată să existe un buget care să permită pe de o parte politicile de coeziune, să nu uităm că politica de coeziune e una dintre principalele politici la nivel european, pentru că UE practic, prin solidaritatea manifestată întotdeauna a avut ca obiectiv coeziunea, adică ridicarea regiunilor mai puțin dezvoltate, a zonelor din Europa care nu sunt la nivelul de dezvoltare peste mediu. De asemenea, politica agricolă comună, care este o politică bine împământenită (…)”, a spus Ludovic Orban, într-un interviu acordat la Conferința de Securitate de la München.
Ludovic Orban a subliniat și legitimitatea deplină a aspirațiilor României de aderare la spațiul Schengen, în condițiile în care țara noastră îndeplinește deja, de multă vreme, criteriile tehnice în acest sens. Refacerea funcționalității depline a spațiului Schengen extins este esențială pentru asigurarea securității interne a Uniunii Europene. Premierul Orban a evidențiat, totodată, rolul extrem de important al României în apărarea unui segment semnificativ al frontierei Uniunii Europene. Oficialul român a evocat, de asemenea, eforturile în curs ale autorităților de la București de îndeplinire a condițiilor de aderare la Zona Euro.
„În România se fac pași mari spre democrație, spre respectarea statului de drept, cu cât România va raporta mai corect la nivel european, cu atât obiectivele vor fi mai ușor de atins”, a explicat sursa citată.
La evenimentul menționat au participat și președintele Slovaciei – Zuzana Caputova, prim-ministrul Croației – Andrej Plenkovic, vice-președintele Comisiei Europene pentru valori și transparență – Vera Jourova, vice-președintele Comisiei Europene pentru promovarea stilului european de viață – Margaritis Schinas, precum și Armin Laschet, prim-ministrul landului Renania de Nord – Westfalia, respectiv liderul Partidului Verzilor din Germania, Annalena Baerbock. Dezbaterea a fost moderată de Henrik Enderlein, președintele Hertie School of Governance.