„O să facă șmecherii din nou, să supradimensioneze veniturile, spunând că o să aibă o colectare mai bună și să poată spune ca nu e rectificare negativă. Sunt foarte multe instituții publice, de exemplu, care la cheltuielile de personal au prevăzut sume care permit plata salariilor angajaților doar pe 9-10 luni ale anului. Cele mai multe instituții publice nu au prevăzut bani pentru plata salariilor pe lunile octombrie, noiembrie, decembrie”, a declarat Orban referitor la schimbările în domeniul fiscal anunțate de PSD-ALDE,
Liberalul a atras atenția asupra domeniului investițiilor, unde situația este „foarte gravă”, pentru că ne aflăm sub nivelul minim, iar analiza încasărilor pe primele 5 luni ale anului demonstrează că acestea se află sub ceea ce estimau guvernanții. „Cred că până la sfârșitul anului nu vor reuși să facă nici jumătate din investiții. (…) Eu vă garantez că veniturile vor fi mult sub nivelul prognozat (…) așa e și normal dacă au pus ministru de finanțe pe unul care a fost schimbat de șeful ANAF pentru că nu și-a îndeplinit obligațiile”, a mai spus Orban.
În această situație, România nu va reuși să se încadreze natural în ținta de deficit de 3%, iar membrii coaliției majoritare vor încerca să-și atingă, totuși, acest scop, „în dauna investițiilor, a înzestrării pentru apărare etc. Probabil vor mai amâna la astfel de șmecherii, o să amâne rambursările de TVA, dar per total vă spun clar: nu pot fi suportate cheltuielile care au fost generate de aplicarea programului de guvernare”, a încheiat liderul liberal.
Ludovic Orban a mai spus și că Mihai Tudose este „tot un premier marionetă”, afirmând că Guvernul nu are capacitatea de a guverna România pentru că este condus de oameni care nu dețin funcții în Executiv.
„Păi, cu cine s-a întâlnit astăzi, așa-zisul premier? S-a dus să ceară voie. A avut vreun cuvânt de spus la modificările introduse în programul de guvernare? Este tot un premier marionetă, ca și premierul anterior. Guvernul nu are autoritate, nu are capacitatea de a putea să guverneze România pentru că este condus în continuare de oameni care nu dețin funcții în acest Guvern, de oameni care vor să controleze tot ce mișcă în cadrul Guvernului”, a completat președintele PNL.
Luni, guvernul a anunțat că renunță la impozitul pe cifra de afaceri, însă taxa de solidaritate rămâne în discuție, premierul precizând că simulările pe acest subiect continuă pentru a se putea stabili, concret, care ar fi impactul unei astfel de măsuri. Tudose a ținut să sublinieze că „taxa de solidaritate nu e o taxă pe persoane juridice, ci va fi aplicată persoanelor fizice care câștigă foarte mult” și care „beneficiază de o grămadă de lucruri din partea statului”.
Întrebat în repetate rânduri de jurnaliști câți bani ar urma să se obțină în urma aplicării acestei taxe, Tudose a evitat să dea un răspuns concret, precizând că dacă se va constata că „cifra” e mică, taxa nu va fi aplicată. Tudose a mai precizat că simulările se fac pentru mai multe praguri.