Orban, despre posibilitatea ca USR să retragă sprijinul Guvernului: Nu mi se pare corect ce fac
„Ordonanța de urgență privind Codul administrativ, care a instituit indemnizațiile pentru primari și viceprimari, este supusă controlului constituțional. Avocatul Poporului atacat-o la Curtea Constituțională în integralitatea ei și asta este supusă controlului constituțional. Din punctul meu de vedere, până la exercitarea controlului constituțional, aceste forme nu pot fi plătite, pentru că dacă se pronunță CCR și spune că e neconstituțională trebuie să dea banii înapoi. Trebuie așteptat până la pronunțarea CCR”, a afirmat Ludovic Orban, luni la TVR 1.
Premierul a adăugat că până când nu se pronunță CCR pe acea excepție privind OUG care aduce modificări Codului administrativ nu este corect să fie plătite acele indemnizații.
„Nu mi se pare corect ce face USR. Nu mi se pare corect pentru că ei știu că am discutat subiectul acesta și acesta e punctul meu de vedere pe care l-am spus în discuții. Spre deosebire de USR, PNL are 1.100 de primari. Dar eu sunt un om corect, eu întotdeauna la baza unei decizii țin cont de elementele de lege. La ora actuală, ordonanța e supusă controlului constituțional și controlul constituțional a fost declanșat. Până la pronunțarea CCR nu este corect să plătești aceste indemnizații”, a conchis Orban.
Reacția șefului Executivului vine după ce Florina Presadă a anunțat că va propune Comitetului Politic al USR retragererea sprijinului acordat Cabinetului Orban, dacă Executivul nu ia măsuri săptămâna viitoare pentru revenirea la alegerea primarilor în două tururi și asupra OUG pentru eliminarea pensiilor speciale din Codul administrativ.
„Avem un acord cu PNL iar pe aceste două chestiuni nu am văzut nimic concret până acum. Timpul trece iar în curând va fi prea târziu: pensiile speciale pentru primari intră în vigoare de la 1 ianuarie 2020, iar comunitățile locale au nevoie de primari aleși în două tururi, nu de baroni locali. Iubește România cu ochii deschiși!”, a explicat Florina Presadă.
CCR va discuta pe 21 ianuarie excepția de neconstituționalitate formulată de Avocatul Poporului cu privire la ordonanța de urgență care a modificat Codul administrativ.
Pe 28 august, Avocatul Poporului Renate Weber a sesizat Curtea Constituțională cu privire la ordonanța de urgență a Guvernului pe Codul Administrativ, potrivit unui comunicat de presă.
Avocatul Poporului consideră că modificarea Codului administrativ prin Ordonanță de urgență nu se justifică.