„Acolo erau prevăzuți bani pentru plata integrală a salariilor. Șeful ITM, pe care nu l-am numit noi ci șef pe care l-am găsit, pentru că șeful ITM fusese demis mai demult și a câștigat procesul și a fost repus în funcție, a luat decizia să plătească sumele aferente unor hotărâri judecătorești și a cheltuit o parte din resursele bugetare aflate la dispoziție. Când a venit momentul să plătească salariile, a constatat că nu are suficienți bani ca să plătească salariile. Pentru asta am găsit o soluție. Săptămâna viitoare, când vom avea ședința de Guvern, vom aloca din Fondul de rezervă al Guvernului o suplimentare pentru bugetul Ministerului Muncii care să completeze resursele financiare aflate la dispoziția Inspecției Muncii pentru a putea plăti integral salariile. Nu vom rămâne datori. Vom plăti integral toate drepturile salariale ale angajaților din ITM”, a declarat Ludovic Orban, duminică la Digi 24, întrebat dacă a fost deblocată sau cum va fi deblocată situația cu privire la plata salariaților ITM.
Chestionat daci ia în calcul demiterea șefului ITM, șeful Executivului a răspuns: „Cu siguranță că o astfel de decizie la ora actuală vrem să vedem foarte clar care au fost condițiile în care a fost luată această decizie. În funcție de aceste condiții eu voi lua decizia, împreună cu ministrul Muncii, care să fie rezultatul unei analize a ceea ce a făcut șeful de la Inspecția Muncii”.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, în ședința de vineri a Guvernului, că salariile angajaților din inspectoratele teritoriale de muncă nu au fost plătite pe luna noiembrie, instituția centrală luând decizia de a plăti datorii restante ca urmare a unor litigii vechi de peste doi ani.
Întrebată de premierul Ludovic Orban dacă șeful ITM i-a cerut acordul să facă plățile rezultate din litigii, ministrul a negat.
Bujor Constantin este șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă al Municipiului București.