Ludovic Orban nu a precizat o dată la care ar putea fi declanșate alegerile anticipate, dar a spus că PNL caută parteneri politici care să susțină acest demers. Potrivit premierului, este nevoie de „reîmprospătarea structurii Parlamentului”, astfel încât să se țină cont de „voința actuală a cetățenilor români”.
„Încercăm să convingem partenerii politici să susțină organizarea de alegeri anticipate. Să fie clar, este foarte dificil, cu actualul Parlament, să se adopte legi care să fie legile așteptate de oameni. De multe ori, Parlamentul parcă adoptă legi în ciuda Guvernului. E nevoie de reîmprospătarea structurii Parlamentului, să ținem cont și de voința actuală a cetățenilor români, să fie oglinda fidelă a opțiunilor politice ale românilor. (…) Declanșarea procedurii de alegeri anticipate se poate face fie prin demisia premierului, fie printr-o moțiune de cenzură care să fie adoptată de Parlament”, a declarat Ludovic Orban, premierul României.
Întrebat dacă este dispus să-și dea demisia, Orban a evitat un răspuns clar. A spus că va lua o decizie „responsabilă” în momentul în care va avea garanția că se vor putea organiza anticipatele.
„Deci, eu, în momentul în care voi lua o decizie, și voi lua o decizie responsabilă, pentru că nu suntem de acord ca un partid serios ce suntem, să declanșăm procedura de anticipate fără să avem o minimă garanție că sunt posibile alegerile anticipate. Vă repet, e o procedură constituțională care, pentru a permite președintelui să dizolve Parlamentul și să se poată organiza alegeri anticipate, este necesară respingerea a două propuneri de Guvern de către Parlament. Ceea ce înseamnă că trebuie să convingem un număr semnificativ de parteneri politici care să dețină un nunăr cât mai apropiat de 50 % din Parlament, astfel încât să avem garanția că se pot face aceste alegeri anticipate” , a spus premierul României.
Ludovic Orban a mai adăugat că prioritar pentru guvernul liberal este să introducă în Constituția României modificările pe justiție, validate prin referendumul organizat de președintele României, Klaus Iohannis
„Deocamdată, angajamentul nostru e de a transpune în Constituție voința exprimată de cetățeni în cadrul referendumului convocat de președintele Iohannis, în data de 26 mai. De asemenea, în măsura în care putem genera o susținere populară și o susținere politică pentru alte modificări constituționale, vom încerca să facem aceste modificări constituționale, dar numai în baza unei analize extrem de serioase. Nu vrem să modificăm Constituția numai de dragul de a genera o temă politică, ci vrem să reparăm prevederi care au generat disfuncționalități”, a mai spus Ludovic Orban.