Orban, posibilă atacare la CCR a legii privind alegerile legislative. „Interesul parlamentarilor este să rămână cât mai mult în funcție”

Orban, posibilă atacare la CCR a legii privind alegerile legislative. „Interesul parlamentarilor este să rămână cât mai mult în funcție”
Președintele a atacat actul normativ privind stabilirea datei alegerilor prin lege organică la Curtea Constituțională înainte de promulgare / Sursa foto: CCR
Publicat: 28/07/2020, 15:22

Ludovic Orban a declarat, marți, că analizează posibilitatea de a ataca la Curtea Constituțională a României (CCR) legea adoptată luni în Parlament, prin care s-a stabilit că data pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Potrivit premierului, parlamentarii care ar urma să decidă data alegerilor sunt în conflict de interese.

„Nu-mi aduc aminte în 30 de ani ca Parlamentul să stabilească data alegerilor. Sincer vă spun. Adică parlamentarii sunt cei care sunt parlamentari în funcție. Interesul lor este să rămână cât mai mult în funcție. Cum să lași parlamentarii, care au interesul să își prelungească mandatul cât mai mult, să stabilească data alegerilor? Mie mi se pare…”, a comentat, marți, premierul, în cadrul unei conferințe de presă.

„Dar, sigur, această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei Curții Constituționale, care Curtea Constituțională a zis că poate să stabilească data alegerilor și Parlamentul, și Guvernul. Dar pronunțarea a fost pe alegerile locale. Acum, pe alegerile parlamentare, e, totuși, o situație un pic diferită, pentru că, repet: daca Parlamentul hotărăște data alegerilor, Parlamentul e format din parlamentari, care sunt în mandat, care au interesul să își prelungească mandatul și care o să prelungească cât mai mult mandatul lor”, a precizat Ludovic Orban.

Parlamentarii „se află într-un evident conflict de interese”

„După părerea mea, se află într-un evident conflict de interese. Analizăm să vedem, pentru că trebuie văzută motivația Curții Constituționale pe decizia care permite și Parlamentului să stabilească data alegerilor pentru locale, să vedem dacă poate fi aplicată și la parlamentare. Analizăm cu constituționaliștii noștri temeiuri de atacare la Curte”, a precizat premierul.

Judecătorii CCR au decis, în 3 iunie, analizând sesizarea privind data alegerilor locale, că „Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică (de Parlament) sau prin hotărâre de guvern”.

Traseul legii

Senatul  și apoi Camera Deputaților, for decizional, au stabilit luni că data pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare va fi stabilită de Parlament prin lege organică.

Proiectul a fost iniţiat de către senatorul UDMR Attila-Zoltan Cseke, senatorul ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi deputatul PSD Marcel Ciolacu. În Senat, au fost 89 voturi „pentru”, 38 „contra” şi o abţinere, iar în Camera Deputaților, proiectul a primit 180 de voturi „pentru”, 27 „contra” și 61 de abțineri.

„(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor”, se arată în actul normativ adoptat ieri în Parlament. Tot ieri, acesta a fost depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Se schimbă buletinele. Anunțul făcut de MAI. Se întâmplă din 9 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?