Orban, posibilă atacare la CCR a legii privind alegerile legislative. „Interesul parlamentarilor este să rămână cât mai mult în funcție”

Orban, posibilă atacare la CCR a legii privind alegerile legislative. „Interesul parlamentarilor este să rămână cât mai mult în funcție”
Președintele a atacat actul normativ privind stabilirea datei alegerilor prin lege organică la Curtea Constituțională înainte de promulgare / Sursa foto: CCR
Publicat: 28/07/2020, 15:22

Ludovic Orban a declarat, marți, că analizează posibilitatea de a ataca la Curtea Constituțională a României (CCR) legea adoptată luni în Parlament, prin care s-a stabilit că data pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare va fi stabilită de Parlament prin lege organică. Potrivit premierului, parlamentarii care ar urma să decidă data alegerilor sunt în conflict de interese.

„Nu-mi aduc aminte în 30 de ani ca Parlamentul să stabilească data alegerilor. Sincer vă spun. Adică parlamentarii sunt cei care sunt parlamentari în funcție. Interesul lor este să rămână cât mai mult în funcție. Cum să lași parlamentarii, care au interesul să își prelungească mandatul cât mai mult, să stabilească data alegerilor? Mie mi se pare…”, a comentat, marți, premierul, în cadrul unei conferințe de presă.

„Dar, sigur, această decizie a Parlamentului este rezultatul deciziei Curții Constituționale, care Curtea Constituțională a zis că poate să stabilească data alegerilor și Parlamentul, și Guvernul. Dar pronunțarea a fost pe alegerile locale. Acum, pe alegerile parlamentare, e, totuși, o situație un pic diferită, pentru că, repet: daca Parlamentul hotărăște data alegerilor, Parlamentul e format din parlamentari, care sunt în mandat, care au interesul să își prelungească mandatul și care o să prelungească cât mai mult mandatul lor”, a precizat Ludovic Orban.

Parlamentarii „se află într-un evident conflict de interese”

„După părerea mea, se află într-un evident conflict de interese. Analizăm să vedem, pentru că trebuie văzută motivația Curții Constituționale pe decizia care permite și Parlamentului să stabilească data alegerilor pentru locale, să vedem dacă poate fi aplicată și la parlamentare. Analizăm cu constituționaliștii noștri temeiuri de atacare la Curte”, a precizat premierul.

Judecătorii CCR au decis, în 3 iunie, analizând sesizarea privind data alegerilor locale, că „Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică (de Parlament) sau prin hotărâre de guvern”.

Traseul legii

Senatul  și apoi Camera Deputaților, for decizional, au stabilit luni că data pentru organizarea următoarelor alegeri parlamentare va fi stabilită de Parlament prin lege organică.

Proiectul a fost iniţiat de către senatorul UDMR Attila-Zoltan Cseke, senatorul ALDE Călin Popescu Tăriceanu şi deputatul PSD Marcel Ciolacu. În Senat, au fost 89 voturi „pentru”, 38 „contra” şi o abţinere, iar în Camera Deputaților, proiectul a primit 180 de voturi „pentru”, 27 „contra” și 61 de abțineri.

„(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, cu modificările şi completările ulterioare, data alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor ce vor fi organizate ca urmare a expirării mandatului Parlamentului, aflat în curs de exercitare la data intrării în vigoare a prezentei legi, se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea datei alegerilor”, se arată în actul normativ adoptat ieri în Parlament. Tot ieri, acesta a fost depus la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar