Prima pagină » Știri politice » Ordonanța de urgență privind RCA, adoptată de Guvern. Protestul transportatorilor continuă

Ordonanța de urgență privind RCA, adoptată de Guvern. Protestul transportatorilor continuă

Ordonanța de urgență privind RCA, adoptată de Guvern. Protestul transportatorilor continuă
Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanța de urgență privind RCA în forma și cu prevederile anunțate de premierul Dacian Cioloș, printre care se numără și înghețarea prețului primelor de asigurări obligatorii - RCA - pentru o perioadă de șase luni. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu. Cu toate acestea, o singură organizație de profil s-a declarat mulțumită de ordonanța de urgență care îngheață prețul RCA pentru șase luni, restul anunțând că vor protesta, joi, împotriva măririi tarifului RCA.

Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanța de urgență privind RCA în forma și cu prevederile anunțate de premierul Dacian Cioloș, printre care înghețarea prețului primelor de asigurări obligatorii – RCA – pentru o perioadă de șase luni, a anuțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu. Potrivit sursei citate, ordonanța cuprinde elementele agreate în discuțiile cu transportatorii, Autoritătea de Supraveghere Financiară (ASF) și Consiliul Concureței.

”După mai multe discuții avute cu ASF, cu asiguratorii și cu transportatorii, am ajuns la concluzia că soluția cea mai bună și cea mai rapidă pentru a rezolva această problemă care trenează și care riscă să pună în dificultate sectorul transportatorilor din România, am decis să venim cu o propunere de OUG, care include foarte multe din propunerile făcute de transportatori, cred că din circa 14 propuneri, 12 se regăsesc în acest proiect de ordonanță”, a declarat Dacian Cioloș la începutul ședinței.

Cioloș a amintit și de proiectul de lege existent în Parlament, inițiat în aprilie.

”Din păcate, probabil și datorită calendarului, procedurilor parlamentare, proiectul a trenat, nu a fost încă adoptat. Cred că în momentul de față e responsabilitatea Guvernului să adopte acest proiect de ordonanță de urgență pentru a evita blocarea drumurilor în România, intenția transportatorilor, probabil pe bună dreptate, după ce atâtea luni probleme nu au fost rezolvate. Lipsă de transparență și de claritate în sistemul asigurărilor, au fost și probleme de faliment cu unele companii care au pus presiune suplimentară pe prețurile asigurărilor obligatorii. Vrem, deci, să rezolvăm prin acest proiect de OUG această problemă și pe termen mediu, să dăm cadru juridic ca această problemă să fie rezolvată de ASF, care are această responsabilitate, dar vrem să-i dăm cadrul legal clar definit să poată să facă acest lucru. Pentru aceasta, în acest proiect de OUG sunt prevăzute mai multe lucruri care duc la mai multă transparență și claritate în modul în care se calculează prețul acestor prime”, a adăugat Cioloș.

Totodată, Cioloș a precizat că proiectul mai conține și alte prevederi, printre care faptul că un contract RCA poate fi încheiat și pe o lună sau multiplul unei luni, că un contract poate fi suspendat la cererea asiguratului dacă are permisul suspendat sau vehiculul este imobilizat și posibilitatea ca păgubitul să poată fi despăgubit de propriul asigurator, iar acesta să-și recupereze ulterior banii.

”Vom veni în acest proiect și cu propunerea de a îngheța prețul primelor de asigurări obligatorii pentru o perioadă de șase luni”, a mai precizat Cioloș.

Potrivit acestuia, în termen de 30 de zile ASF trebuie să vină cu un calcul al costului mediu pentru diferitele categorii de asigurări, care să fie prețul de referință pentru asigurări pentru următoarele șase luni.

”Sperăm ca prin acest proiect de OUG să putem clarifica tot ceea ce a rămas în suspans în aceste ultime șase luni și ce a dus la măsura extremă pe care trasportatorii au decis să o asume, anume protestul. Sperăm ca prin acest proiect de OUG să evităm protestele și să creăm cadrul normativ imediat pentru ca aceste probleme să fie rezolvate atât pe termen scurt, prin această plafonare/înghețare, dar și pe termen mediu și lung”, a mai declarat prim-ministrul.

Cioloș a ținut să menționeze că situația nu a fost generată de Executiv. ‘

‘Avem în România ASF, care are responsabilitatea de a supraveghea și instituțiile de asigurări obligatorii. Acolo ar fi trebuit luate măsuri pentru a se evita situația de momentul de față, de conflict”, a conchis Dacian Cioloș.

Cu toate acestea, mai multe organizații ale transportatorilor vor protesta, joi, împotriva măririi tarifului RCA. Practic, o singură organizație de profil s-a declarat mulțumită de ordonanța de urgență care îngheață prețul RCA pentru șase luni.

Protestul va avea loc joi, între orele 9.00 și 15.00. Dacă până la orele 16.00, încă se mai discuta despre o posibilă închidere a conflictului pe această temă, protestul fiind condiționat de felul în care este formulat textul ordonanței adoptate de Executiv cu privire la înghețarea tarifului de referință pentru șase luni, la scurt timp, s-a confirmat că protestul continuă.
 

Citește și