Biroul permanent al Senatului a convocat, marți, forul legislativ în sesiune extraordinară pentru a informa despre Ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern săptămâna trecută privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare care vor avea loc la sfârşitul acestui an.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, aprobarea acestor măsuri în regim de urgenţă a fost necesară, având în vedere că în cursul anului, ca urmare a formulării de cereri de retragere din Corpul experţilor electorali, a încetat calitatea de expert electoral pentru un număr de 3.332 de persoane.
Senatorii au fost informaţi, totodată, în privinţa OUG pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul concurenţei, precum şi a OUG pentru modificarea şi completarea Legii cetăţeniei române nr. 21/1991.
Alegerile parlamentare urmează să aibă loc de Ziua Națională a României, 1 decembrie, în timp ce primul tur al alegerilor prezidențiale este așteptat pe 24 noiembrie, iar al doilea tur, pe 8 decembrie.
Guvernul României, în cadrul ședinței din 25 iulie 2024, a adoptat Ordonanța de Urgență privind unele măsuri pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 şi a alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024.
Prin aprobarea acestui act normativ, Guvernul a stabilit un set de măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale și parlamentare care vor avea loc la sfârșitul acestui an, în completarea cadrului juridic general în vigoare privind alegerile în România.
Prin măsurile incluse în această ordonanță de urgență, Guvernul asigură cadrul juridic, resursele și garanțiile necesare instituțiilor și structurilor cu atribuții în procesul electoral – Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Național de Statistică, Serviciul de Telecomunicații Speciale, instituțiile prefectului, autoritățile administrației publice locale și organismele electorale – pentru a preveni orice eventuale blocaje instituționale, administrative sau financiare și a garanta desfășurarea democratică și eficientă a întregului proces electoral, cu precizarea că măsuri similare au fost adoptate și pentru alegerile desfășurate pe 9 iunie a.c.
CITEȘTE ȘI:
Cum arată CALENDARUL complet al alegerilor. Termenele-limită pentru depunerea candidaturilor