Ordonanța privind interceptările, respinsă de comisiile Senatului
Ordonanța de urgență va fi supusă votului în plenul Senatului, în calitate de primă camera sesizată. Forul decizional este Camera Deputaților.
OUG, emisă ca urmare a deciziei Curții Constituționale, prevede că procurorii și organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit și independent infrastructura Serviciului Român de Informații, dar nu și personalul serviciului secret.
Centrul Național de Interceptare a comunicațiilor – desemnat prin lege cu rolul de a obține, prelucra și stoca informații în domeniul securității naționale – asigură accesul nemijlocit și distinct al acestor organe la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzute de Codul de procedura Penală.
Ministrul Justiției, Raluca Prună, a susținut că, prin excepție de la prevederile legii, „organele SRI pot fi desemnate ca organe de cercetare penală speciale, în sensul prevăzut expres de Codul de procedura Penală și anume art. 55 alin. 5 și 6, pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică” în ceea ce privește mandatele de siguranță națională care privesc strict Titlul 10 din Codul Penal și infracțiunea de terorism”.