Ordonanța SURPRIZĂ pregătită de Cioloș pentru bugetari. Cu cât cresc salariile a peste jumătate dintre angajații la stat, de la 1 august
Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, arătând că cea mai mare creștere va fi în cazul asistenților sociali – 20%, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi modifică.
Suciu a precizat că majorările anunțate se raportează la valoarea salariului minim actualizat începând cu 1 mai.
El a subliniat că Guvernul a avut în vedere doar a doua jumătate a claselor de salarizare (veniturile cele mai mici), adică ”mai mult de jumătate dintre bugetari”.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, majorarea cea mai semnificativă este în cazul asistenților sociali – până la 20%, în vreme ce în cazul altor categorii este vorba de sume modice (1%).
Problema salarizării bugetarilor va fi rezolvată printr-o OUG care va corecta disfuncționalitățile apărute pe fondul creșterii salariului minim și a comprimării în jumătatea inferioară a grilei de salarizare și printr-un un proiect de lege multianual aplicabil din 2018, a anunțat guvernul înaintea ședinței de miercuri.
„O să avem o primă discuție pe un proiect de ordonanță de urgență pe care ni-l putem asuma noi ca Guvern cu ideea unei corectări imediate a disfuncționalităților care au venit pe fondul creșterii salariului minim și a comprimării salariale în jumătatea inferioară a grilei de salarizare (…) Obiectivul este să aplicăm acest proiect de ordonanță de urgență încă din a doua jumătate a acestui an și în cursul anului viitor”, le-a spus Cioloș miniștrilor prezenți la ședința de miercuri a Executivului.
Cioloș a mai spus că Guvernul va veni și cu un proiect de lege care va fi complementar ordonanței de urgență
El a spus că este vorba de un proiect de act normativ care să vină cu o abordare multianuală, din 2018, în ideea de a evolua spre o salarizare unitară, care să fie corelată cu reforma administrației publice.
”O reformă a administrației publice fără un sistem de salarizare clar și adaptat nu va fi eficientă. Îmi dau seama că, din punct de vedere politic, va fi dificil să avem o decizie pe o astfel de abordare multianuală în cursul acestui an, dar cred că e de datoria noastră să venim cel puțin cu propunerea și să o supunem dezbaterii ”, a subliniat premierul.
El a mai spus că proiectul de lege va fi discutat în Guvern în perioada următoare, după care va fi dezbătut cu sindicatele și cu societatea civilă.
”Cele două abordări se leagă. Propunem această ordonanță pentru a acoperi cea de-a doua jumătate a acestui an și 2017, în idea că un proiect de lege care să aibă o abordare multianuală probabil că nu va avea un efect înainte de 2018. Atunci, până în 2018, venim cu corecturile și cu rezolvarea acestor inechități, care intră în ceea ce ne putem permite din punct de vedere al bugetului”, a concluzionat Dacian Cioloș.