„Ordonanța Trenuleț”, ADOPTATĂ de Guvern, anunță Marcel Ciolacu: „Această ordonanță nu este una a austerității sau sărăciei”

Publicat: 30 12. 2024, 10:42
Actualizat: 30 12. 2024, 15:18

This browser does not support the video element.

Guvernul s-a reunit luni, 30 decembrie, la ora 13:00, pentru ultima ședință din acest an a Cabinetului Ciolacu 2. Pe ordinea de zi se află Ordonanța privind măsurile fiscal-bugetare, cunoscută drept „Ordonanța trenuleț”, dar și stabilirea datei alegerilor prezidențiale.

UPDATE 13:05

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, la începutul ședinței de Guvern de luni, că Ordonanța Trenuleț va fi adoptată „pentru a menține sub control deficitul bugetar din 2025”.

De aceea, am hotărât împreună cu partenerii de coaliție să adoptăm azi așa-zisa Ordonanță „Trenuleț” pentru a ține sub control deficitul bugetar în 2025, așa cum ne-am angajat în fața Comisiei Europene prin Planul Fiscal.
Am obținut o prelungire de la 4 la 7 ani pentru reducerea deficitului, iar primul pas este să coborâm la 7% în 2025. Asta înseamnă că vom avea acces în continuare la fondurile europene și din PNRR atât de necesare pentru a continua modernizarea României.
Această ordonanță nu este una a „austerității” sau „sărăciei” așa cum se spune la televizor. Austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA de la 19 la 24% sau când s-au închis sute de școli și spitale. Am obținut o prelungire de la 4 la 7 ani pentru reducerea deficitului, iar primul pas este să coborâm la 7% în 2025”.

Potrivit primului-ministru, OUG are în vedere „3 obiective”: „stoparea cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1% din PIB și majorarea veniturilor de la buget”.

Salarii înghețate pentru bugetari și reducerea subvenției pentru partide

Salariile demnitarilor vor fi înghețate și în acest an, iar partidele vor primi cu 25% mai puțini bani. Apoi continuăm cu aparatul bugetar. În acest an, nu există resurse financiare pentru creșterea salariilor bugetarilor. Nu se mai acordă sporuri și premii suplimentare. Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanță și evaluări. Angajările la stat vor fi înghețate în 2025. Și vom trece rapid la desființarea și comasarea de instituții și agenții publice”, a spus Ciolacu.

Depratament pentru eficiență guvernamentală, după modelul Elon Musk

Vom prelua un model deja consacrat și vom înființa Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. Precizez, că în acest departament vor veni specialiști din alte zone guvernamentale, care vor lucra pro bono”.

Reducerea pragurilor la microîntreprinderi

Reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi pentru a evita un șoc în economie. Vor fi afectate circa 30 de mii de IMM-uri, adică 10% din total, dar vom încerca să le sprijinim prin alte scheme de ajutor de stat. De asemenea, introducem impozitul pe construcțiile speciale și aliniem impozitul pe dividende la impozitul pe venit, respectiv la 10%. Astfel, ne vom păstra locul 7 în UE în ceea ce privește cel mai mic impozit pe dividende, în fața noastră fiind țări precum Ungaria care are 15%, Polonia cu 19% sau Cehia cu 23%, în timp ce media la nivelul UE este de 20%”, a adăugat premierul.

Reducerea poverii fiscale pentru familiile cu copii

De asemenea, vom reduce gradual povara fiscală pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și a familiilor cu copii. Și mai solicit tuturor companiilor din România un moratoriu de 6 luni de zile pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României”.

Mesaj pentru pensionari

Am un mesaj special pentru pensionari și pentru românii cu venituri mici. Măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie vom găsi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii, fie să indexăm pensiile cu rata inflației în a doua parte a anului”.

UPDATE 11:07

Consiliul Economic și Social a avizat luni, cu unanimitate de voturi, negativ proiectul Ordonanței Trenuleț, a anunțat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, la Antena 3. Ședința CES a început la ora 09:30.

CES susține că menținerea salariilor și pensiilor la nivelul lunii noiembrie 2024, fără ajustarea acestora la rata inflației, „contravine principiilor constituționale privind echitatea socială și protecția valorii economice a drepturilor dobândite”, se arată în motivare.

Avizul CES este obligatoriu, dar are caracter consultativ.

Știrea inițială

Proiectul „Ordonanței Trenuleț” a fost publicat oficial, duminică, în dezbatere publică, de către Ministerul Finanțelor. Potrivit documentului, de la 1 ianuarie se elimină facilitățile fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură, pragul de impozitare pentru microîntreprinderi se reduce la jumătate, iar impozitul pe dividende va fi majorat începând cu anul viitor.

În ordonanța fiscală pentru 2025 se menționează că impozitul pe dividende va crește de la 8% la 10%, iar pragul de impozitare pentru microîntreprinderi, conform cerințelor Comisiei Europene, va scădea de la 500.000 de euro la 250.000 de euro în 2025 și la 100.000 de euro în 2026.

Mmai multe sindicate au anunțat proteste pentru luni, ca urmare a „Ordonanței Trenuleț”.

Vezi AICI documentul final.

Principalele măsuri de stopare a cheltuielilor bugetare:

  • pensiile nu cresc, rămân la nivelul din noiembrie 2024. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare;
  • înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024;
  • înghețarea ajutoarelor sociale prin înghețarea indicelui social de referință;
  • scad sumele alocate pentru programul de investiții locale Anghel Saligny la maxim 50% din valoarea din 2024;
  • înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul din noiembrie 2024;
  • alocațiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024;
  • indemnizația de hrană acordată unor categorii de bugetari rămâne la nivelul din noiembrie 2024;
  • orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa exclusiv prin zile libere, nu vor fi plătite;
  • concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat în bani;
  • bugetarii nu vor putea primi prime și bonusuri;
  • sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe;
  • voucherele de vacanță vor avea valoarea de 800 de lei;
  • nu vor mai fi decontate cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor;
  • sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții;
  • eșalonarea pe 5 ani a drepturilor salariale. Nerespectarea de către judecători sau executori judecătorești va fi considerată abatere disciplinară;
  • limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor;
  • subvenția pentru partide scade cu 25% față de 2024;
  • studenții beneficiază de reducere de 90% din biletul de tren doar pentru călătoriile între localitatea de domiciliu și orașul unde are sediul facultatea;
  • primarii nu vor mai primi bani în acest an pentru construcția de săli de sport, bazine de înot, complexuri sportive, așezăminte culturale, patinoare artificiale și săli de cinema;
  • În guvern se înființează Departamentul pentru eficiență guvernamentală, prin reorganizarea altor instituții din subordinea guvernului, care va avea ca obiective restructurarea, reducerea și eficientizarea cheltuielilor publice în cuantum de minimum 1% din PIB în 2025. (mai multe detalii AICI)

Data alegerilor prezidențiale

Un alt subiect de interes major pentru toți românii va fi stabilirea datei alegerilor prezidențiale. Potrivit surselor Gândul, coaliția de guvernare a decis ca primul tur al alegerilor să aibă loc pe 23 martie 2025, iar al doilea tur, pentru desemnarea președintelui, să fie organizat pe 6 aprilie 2025.

Pe 6 decembrie, Curtea Constituțională  (CCR) a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu doar două zile înainte de al doilea tur, în care erau implicați Călin Georgescu și Elena Lasconi. Decizia a venit în contextul în care votul din diaspora fusese deja început.

Foto: gov.ro


CITEȘTE ȘI:

GUVERNUL propune înființarea „Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală”, responsabil de optimizarea cheltuielilor publice

Noua formă a „Ordonanței Trenuleț”: Înghețarea cheltuielilor publice în 2025, alternativă la creșterea TAXELOR / Salariile de bază rămân neafectate