OUG 14, aviz cu scandal în Comisia Juridică. Șerban Nicolae a dat-o afară din sală pe reprezentanta Parchetului: „Nu avem nevoie de supraveghere!”

OUG 14, aviz cu scandal în Comisia Juridică. Șerban Nicolae a dat-o afară din sală pe reprezentanta Parchetului: „Nu avem nevoie de supraveghere!
Publicat: 13/02/2017, 20:13
Actualizat: 26/03/2019, 05:05
Președintele Comisiei Juridice, Șerban Nicolae, i-a cerut reprezentantei Parchetului General, procurorul Irina Kuglay, să părăsească sala, pe motiv că nu a fost invitată la discuții. Aceasta a replicat că invitația a fost lansată instituției, special pentru un punct de vedere avizat pe marginea acestui act normativ. Nicolae i-a reproșat reprezentantei Parchetului General că nu e nevoie de supraveghere în Comisie și i-a spus că, „dacă cineva de la Ministerul Public se consideră mult prea sus, probabil datorită salariului, că procurorul general are salariul de cinci ori cât un procuror, ca să discute cu o comisie senatorială, am să vă rog să nu mai luați cuvântul niciodată.
Irina Kuglay: Credem că pentru claritate. noi fiind în principal practicieni, pentru certitudine și predictibilitate, se impune ca în măsura în care aceasta este voința Legiuitorului, ea să fie expres exprimată. Opinia, ar trebui abrogată expres, așa cum se arată în proiectul Ministerului.
Șerban Nicolae: Am o respectuoasă rugăminte. Prezența dumneavoastră aici trebuie să mi-o anunțați în primul rând mie. Eu n-am știut de unde sunteți și este o chestiune de procedură foarte importantă. Nu e vorba de persoane. Orice împuternicire ați avea, dacă vine un secretar de stat de la Ministerul Justiției, eu nu vă pun să luați legătura cu un consilier de-al meu sau cu vreun funcționar din Senat.
Dacă cineva de la Ministerul Public se consideră mult prea sus, probabil datorită salariului, că procurorul general are salariul de cinci ori cât un procuror, ca să discute cu o comisie senatorială, am să vă rog să nu mai luați cuvântul niciodată. Prezența dumneavoastră aici nu este voința dumneavoastră, este voința membrilor Comisiei. Nu e vorba de persoane, chiar dacă venea procurorul general însuși, i-aș fi spus același lucru.
Eu unul n-am să vă mai dau cuvântul, din punctul meu de vedere puteți merge liniștiți, și aș fi vrut să nu ajungem în situația să vă atrag atenția că este nepoliticos față de o comisie senatorială să veniți neanunțați, chiar dacă v-ați prezentat altor colegi, mă interesează foarte puțin, și să spuneți„am venit noi aici pentru că am fost desemnați de procurorul general”.
Irina Kuglay: Vă mulțumesc pentru atenționare, dar cred că e necesar să fac această precizare. În cursul zilei de astăzi, conducerea Parchetului General a informat conducerea Camerei Deputaților, a Senatului, precum și Comisiile juridice ale Camerelor cu privire la continuarea demersurilor noastre tradiționale de colaborare în cadrul Legislativului. Atât la invitație, cât și ca urmare a consultării publice, prin afișarea pe site a proiectelor a informat că dorim să participăm și a transmis la aceste niveluri, cele mai înalte…
Șerban Nicolae: Vă rog frumos, nu insistați. Am înțeles, v-aș ruga să nu insistați. Să știți că, în logica asta, și noi, din dorința de a ajuta Parchetul, am putea să ne anunțăm dorința noastră de a participa la anchetele penale, mai ales la cele bazate pe protocoale secrete și pe echipe mixte.
V-aș ruga să înțelegeți că nu vă puteți permite niciodată ca prin notificarea Parlamentului să vă autoinvitați la ședințele Comisiilor. Lucrurile sunt foarte limpezi.
Atunci v-aș ruga frumos să înțelegeți, vă mulțumesc pentru prezență, să n-o luați personal, n-are nicio legătură cu dumneavoastră.
Irina Kuglay: Nici n-o iau personal, ar fi un compliment s-o iau personal…
Șerban Nicolae: Nu încercați să fiți ironică, doamnă, nu e niciun compliment. E o atenționare foarte politicoasă și credeți-mă că noi, totuși, ținem la respectarea unor legi și unor regulamente. (…) Nu mă mai întrerupeți, vă mulțumesc pentru atenție…
Irina Kuglay: Aș vrea să vă atrag atenția că singurul reproș pe care ni l-ați făcut a fost acela că nu v-am anunțat.
Șerban Nicolae: Vă rog să părăsiți sala, nu avem nevoie de supraveghere!
Irina Kuglay: Eu tocmai am comunicat că instituția noastră a anunțat în mod oficial.
Șerban Nicolae: Pe cine a anunțat? Comisia juridică a Senatului nu a fost anunțată, eu nu vă spun o minciună. Deci vă rog frumos să părăsiți sala, vă mulțumim pentru prezență. Nu vă supărați, chiar mă rog de dumneavoastră la comisia Parlamentului? Dar cum vă permiteți să insistați? Mai faceți un dosar penal dacă vreți!
Întrebat, la finalul dezbaterii, de ce a dat-o afară pe reprezentanta Parchetului, Șerban Nicolae a răspuns că nu el a dat-o afară, ci că aceasta s-a autoinvitat, când, de fapt, ar trebui să fie prezent procurorul general: „Nu știu de ce mă întrebați. Nu am dat-o afară. Am constatat că s-au autoinvitat cei de la Ministerul Public, lucru care e în afara regulamentului și nu aș dori să fiu luat prin surprindere. Că e necesară prezența procurorului general și nu a unui angajat oricât de bine pregătit și respectabil, care putea să îl însoțească pe procurorul general, dar bănuiesc că între trei interviuri și două drumuri pe acasă, dl procuror general nu avea drum și pe la Senat și ne-a trimis reprezentanți”.
Acesta a răspuns și că cel care face invitațiile este chiar el și că s-a consultat cu el însuși și nu a existat nicio invitație transmisă către Parchet.
„Eu sunt cel care face invitațiile. M-am consultat cu mine dacă țineți neapărat să fim în tonul ăsta umoristic și nu am adresat nicio invitație Ministerului Public. Se face o confuzie la aceste texte. Nu e afectată activitatea Ministerului Public, nici a instanțelor. Și instanțele și Parchetele aplică legea. Faptul că ne consultăm în prealabil e strict la latitudinea noastră și o facem într-un cadru public. În niciun caz la o asemenea ședință convocată în jurul prânzului, azi, nu se autoinvită cineva și nu apare nimeni pe neașteptate”, a spus Nicolae.
„Am propus, ca să nu mai fie niciun fel de discuție, astăzi (luni – n.r.) Comisia juridică va lua în dezbatere Ordonanța 14/2017, legea de aprobare a ordonanței 14. Cel mai probabil mâine (marți – n.r.) pe rolul plenului Senatului, pe ordinea de zi, va fi proiect de lege pentru aprobarea ordonanței 14. Cu asta cred că închidem orice fel de discuție. Probabil cei care susțin viteza de reglementare – sper să nu fie probleme cu ora la care adoptăm, să nu fie vreo problemă legată de starea vremii la momentul adoptării acestei legi – o să fie foarte dispuși ca orice alte legi să facă obiectul unei dezbateri ample, cu toate forurile implicate”, a declarat Șerban Nicolae, după ședința Biroului Permanent al Senatului.

El a remarcat că, în cazul OUG 13/2017, toți protestatarii au cerut dezbateri ample, în timp ce, la OUG 14/2017, ei au solicitat adoptarea rapidă a proiectului de aprobare.

Potrivit lui Șerban Nicolae, ședința Comisiei juridice urmează să se desfășoare începând cu ora 18.00, dar a spus, cu ironie, că va avea grijă să nu fie adoptat raportul „noaptea ca hoții”.

La sfârșitul săptămânii trecute, Liviu Dragnea a cerut adoptarea OUG 14„în cel mai scurt timp”: „În calitate de președinte al Camerei Deputaților și de președinte al PSD, fac un apel către toți colegii din Parlament ca în cel mai scurt timp pe care ni-l permite procedura să adoptăm legea de aprobare a Ordonanței 14 privind abrogarea modificărilor Guvernului la cele două coduri. Înțeleg că toate partidele parlamentare își doresc acest lucru. Deci avem o cvasi-unanimitate în acest sens, ceea ce înseamnă că o respingere a OUG 14 este exclusă, iar prelungirea dezbaterilor pe acest subiect nu se justifică. „, a transmis liderul PSD.

Dragnea a argumentat că pentru includerea în dezbaterea de urgență a OUG 14 nu mai e nevoie de nicio solicitare specială pentru că, potrivit Constituției, chiar prin natura actului normativ aceasta se încadrează în aceste limite. Concret, șeful social-democraților a specificat că își dorește ca procedura să fie parcursă în cel mai scurt timp posibil și legea să fie trimisă rapid spre promulgare.

„Ceea ce solicit eu este ca această procedură de urgență să fie parcursă în cel mai scurt timp permis de regulament, astfel încât Parlamentul să voteze pentru abrogarea Ordonanței 13 și să trimită rapid legea spre promulgare”, a subliniat liderul PSD.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Care a fost cauza morții lui Silviu Prigoană. Ce au descoperit medicii legiști
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Corpul unui bărbat dat dispărut a fost găsit trei zile mai târziu într-un aparat de...
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu...
Scandal acasă la Silviu Prigoană, după anunţul morţii acestuia. Adriana Bahmuţeanu a chemat poliția pentru că nu...
Șef militar NATO: „Sunt absolut sigur că dacă rușii nu ar fi avut arme nucleare,...
Gabriela Lucuțar, detalii de ultimă oră despre înmormântarea lui Silviu Prigoană: 'Mi-a lăsat o listă...
Șocant: ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană! Ce a spus după ce a căzut cu...
Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să...
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
Accident cu 12 mașini pe autostrada A3, în Prahova. Autoritățile au activat Planul Roșu de...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Care sunt cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa de vizitat în 2024? În...
Au fost creați ROBOȚII care pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Unde a fost îngropată ELODIA. Dan Diaconescu aruncă bomba: La marginea…
Cea mai bună rețetă pe bază de pește. Plachie pentru toată familia
Cum au reacționat copiii minori ai lui Silviu Prigoană când au aflat că tata a...
Cine este Mihaela Prigoană, văduva lui Silviu Prigoană. Omul de afaceri s-a căsătorit cu frumoasa...
Cum l-a visat Adriana Bahmuțeanu pe Silviu Prigoană: “Iartă-mă, dacă ți-am greșit! A fost ca...
Rihanna sugerează că se retrage din muzică. Mesajul criptic lansat la un eveniment
BANCUL ZILEI. Un ardelean se uită la un tip ce face flotări, apoi începe să-și...
NASA finanțează cu 11,5 milioane de dolari dezvoltarea de tehnologii aviatice sustenabile