Prima pagină » Știri politice » OUG care majorează pensiile a trecut de Parlament

OUG care majorează pensiile a trecut de Parlament

OUG care majorează pensiile a trecut de Parlament
Camera Deputaților a adoptat, marți, în sesiunea extraordinară, cu 307 de voturi "pentru", 2 "împotrivă" și 3 abțineri, ordonanța de urgență 1/2013 pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul stabilirii valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei.

Camera Deputaților a adoptat, marți, în sesiunea extraordinară, cu 307 de voturi „pentru”, 2 „împotrivă” și 3 abțineri, ordonanța de urgență 1/2013 pentru modificarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul stabilirii valorii punctului de pensie pentru anul 2013 la 762,1 lei.

Deputații puterii și cei ai opoziției și-au adus acuze reciproce privind cine este vinovat de actuala valoare a punctului de pensie.

Deputatul UDMR Antal Istvan a cerut, cu această ocazie, rezolvarea problemei pensiilor parlamentarilor care, în ultimii 20 de ani, au muncit la armonizarea legislației și care acum sunt pensionari.

„Acum se solicită mărirea pensiilor pentru securiști, dar colegii care au intrat în Parlament pe 22 decembrie 1989 și au muncit la armonizarea legilor nu vorbește nimeni? Acei demnitari care în primii 20 de ani au muncit în Parlament, se muncea atunci în Parlament, se legifera”, a spus Antal Istvan, adăugând că acest Parlament trebuie să facă dreptate acelor colegi care sunt acum pensionari.

Vicepreședintele Camerei Viorel Hrebenciuc (PSD) a precizat însă că această problemă ține de Statutul deputaților și senatorilor.

Ordonanța adoptată prevede majorarea valorii punctului de pensie cu 100% din rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

„De asemenea, se mai prevede aplicarea indicelui de corecție calculat ca raport între 43,3% din câștigul salarial mediu brut preliminat, corespunzător anului precedent celui în care se deschide dreptul de pensie, și valoarea punctului de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie, actualizată cu rata medie anuală a inflației pe anii 2010 și 2011”, se precizează în expunerea de motive.

Camera Deputaților este for decizional în legătură cu această ordonanță. Aceasta a fost dezbătută luni și de Senat.

Citește și