Decizia consilierului prezidențial Sebastian Lăzăroiu de a posta pe contul său de Facebook o fotografie trucată în care sugera punerea Antenei 3 după gratii la câteva ore după anunțul DNA că postul a fost pus sub învinuire într-un dosar de șantaj, l-a forțat pe purtătorul de cuvânt al președintelui, Bogdan Oprea, să intre în direct pentru a-și cere scuze „în numele lui Traian Băsescu și al Administrației Prezidențiale”.
La scurt timp, Sebastian Lăzăroiu a șters fotografia pe care o postase.
„Vă împărtășesc indignarea. În numele președintelui vă cer scuze public pentru această abordare a domnului consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu”, a fost mesajul lui Oprea.
„Nu am cunoștință să i se fi cerut demisia. Are telefonul închis”
Întrebat dacă lui Lăzăroiu i s-a cerut și demisia după acest gest asumat public, Oprea a fost însă rezervat, explicând că acesta nu a putut fi contactat telefonic până la momentul respectiv. „Nu am cunoștință să se fi întâmplat acest lucru. Va decide domnul președinte. Nu am discutat cu colegul meu, are telefonul închis”, a arătat el.
Cu câteva minute înainte de intervenția purtătorului de cuvânt la Antena 3, în timp ce în studio se dezbătea subiectul, consilierul prezidențial și-a etichetat gestul, printr-o postare de pe telefonul mobil, drept pamflet: „Ințeleg că celor de la Antena3 nu le plac decât pamfletele lor”, a scris el.
Sursa foto: contul de Facebook al lui Sebastian Lăzăroiu
Sursa foto: contul de Facebook al lui Sebastian Lăzăroiu
„E absolut regretabil. Nu reprezintă nici poziția președintelui României, nici a Administrației Prezidențiale”, a susținut Bogdan Oprea insistând că mesajul vine de la Traian Băsescu după ce i s-a comunicat aceast episod.
Cerându-i-se să relateze care a fost reacția șefului statului, Oprea a povestit pe scurt: „A fost șocat. Nu i-a venit să creadă”.
Ca și președintele Băsescu, Sebastian Lăzăroiu se află în acest moment în concediu de odihnă.
Precentele care au deranjat UDMR, BNR și PDL
Consilierul prezidențial pentru Analiză și Strategie Politică nu este la primele poziții publice care au creat tensiuni la Cotroceni. Punctul culminant a fost în 2011, când Sebastian Lăzăroiu a și plecat, prin demisie, pentru câteva luni de la Președinție, asumându-și atunci deschis că motivul era legat de o serie de declarații publice.
Cele care au forțat nota au fost opiniile sale cum că „UDMR este în acest moment o formațiune tolerată” pe scena politică, Uniunea fiind la acel moment principalul partener al PDL la guvernare. „Este adevărat că și UDMR este o formațiune tolerată în forma care este. În mod normal, ea poate fi contestată și cred că au fost încercări de a contesta UDMR la Tribunal, că nu este un partid politic. Dar sigur că nimeni nu a făcut-o, pentru că UDMR este un partener comod de guvernare, nu are nimeni interesul să-l distrugă”, spusese atunci Lăzăroiu.
Comentariile sale publice deranjaseră însă, în aceeași perioadă, și mai mulți oficiali ai BNR, care asimilau opinia sa cum că Banca Națională ia poziții politice, unei intruziuni a președintelui în activitatea instituției. După plecarea din poziția de consilier loa Cotroceni, Lăzăroiu a fost numit însă, cu susținerea președintelui, ministru al Muncii, fiind demis după unj interviu acordat gândul în care critica de această dată PDL.
„Am ezitat întotdeauna să mă înscriu într-un partid politic, să mă înregimentez politic. Acum aș face-o, dar aș face-o dacă nu ar fi vorba de PDL așa cum este el acum, ci de o platformă mai largă de centru-dreapta. (…) Sunt interesat să mă implic în asemenea mișcare, în asemenea platformă (Mișcarea Populară – n.r.). (…) PDL poate câștiga chiar și așa alegerile din 2012, problema e că le va pierde sigur pe cele din 2014”, a spus atunci Lăzăroiu, desemnat ministru pe un portofoliu al PDL.