Parchetul General a trimis luni o solicitare către șefa CSM, Mariana Ghena, prin care solicită un punct de vedere al Consiliului referitor la transmiterea informațiilor din dosarul „Sufrageria lui Oprea" către Comisia de anchetă a alegerilor din 2009, ai cărei membri au anunțat că iau în calcul sesizarea CCR, în lipsa colaborării Ministerului Public în această cauză.
Procurorul general cere, astfel, opinia CSM pentru a stabili dacă, într-adevăr, Parchetul are obligația de a pune la dispoziția parlamentarilor respectivele documente care fac parte dintr-un dosar clasat
„Demersul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este întemeiat pe dispozițiile art. 133 alin. 1 din Constituția României și art. 1 din Legea 317/2004, potrivit cărora Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenței justiției. În mod concret, este solicitat punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la faptul dacă poate fi trimis Comisiei Parlamentare, în copie, un dosar în care s-a dispus o soluție de clasare ce vizează infracțiuni pentru care nu s-a împlinit termenul de prescripție a răspunderii penale”, se arată în comunicatul postat pe site-ul Parchetului.
În același timp, Lazăr cere Consiliului să specifice dacă sesizarea CCR pe motivul existenței unui conflict constituțional între cele două instituții este oportună, în contextul în care zilele trecute Comisia a anunțat că dorește sesizarea Curții din cauza lipsei de colaborare a Parchetului.
„Am decis să avem în vedere o sesizare a președinților celor două Camere – pentru ca aceștia au preogativele – pentru a sesiza Curtea Constituțională cu un eventual conflict juridic de natură constituțională între cele două instituții ale statului, respectiv Ministerul Public și Parlament, pentru faptul că documentele solicitate nu au fost înmânate Comisiei parlamentare de anchetă”, a precizat săptămâna trecută președintele Comisiei de anchetă parlamentară a alegerilor din 2009, deputatul PSD Oana Florea.
Ea a precizat că o decizie a CCR va aduce lumină în acest caz, chiar dacă aceasta ar putea fi luată în toamnă.
„Eu voi fi acolo (la ședința coaliției, n.r.), voi susține argumentat, juridic, faptul că ne aflăm în situația de fapt ca cele două instituții să se afle într-un conflict de natură constituțională, eu cred că o decizie a CCR ar aduce lumină în acest aspect și ar fi folositoare și pe viitor”, a mai spus Oana Florea.