Parchetul a cerut oficial Parlamentului raportul comisiei de anchetă privind terenurile cumpărate de familia președintelui Traian Băsescu în comuna Nana din județul Călărași.
Demersul vine în contextul în care procurorii au deschis un dosar după ce Corpul de Control al premierului a sesizat, la jumătatea lui aprilie, Parchetul referitor la trecerea unor suprafețe de teren în domeniul privat al orașului Fundulea.
„Corpul de Control al Prim-ministrului, ca organ cu atribuțiuni de control, va sesiza organele de urmărie penală, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), privind operațiunile sau actele ilicite în legătură cu care au rezultat indicii de săvârșire a unor posibile fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infracțiuni urmând ca organul de urmărie penală sau, după caz, instanța de judecată, să hotărască asupra existenței sau inexistenței infracțiunilor și asupra vinovăției”, se arată în documentul trimis de Guvern, marți, Comisiei parlamentare de anchetă.
Totodată, în Raport se arată că Primăria Nana a emis 22 de titluri de proprietate, pentru terenuri însumând 218 hectare, fără respectarea legislației în vigoare.
Documentul prezintă pe larg situația terenurilor situate în zona Comunei Nana, atât în perioada de dinaintea de 1989, cât și după, pe baza documentelor existente la primăria localității, precum și a celor puse la dispoziție de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Călărași, Arhivele Naționale ale României, biroul Călărași, Arhivele Naționale ale Instituției Prefectului, Călărași etc. Raportul arată că după adminsitrări succesive și comasări efectuate de-a lungul timpului, comisia de fond funciar a primăriei Nana a primit din partea Agenției Domeniului Statului (ADS) o suprafață agricolă totală de 535 de hectare pentru restituirea drepturilor de proprietate ale persoanelor îndreptățite. Actul arată că din această suprafață, 535 de hectare compun tarlaua 28 și 147, tarlaua 33.
Procurorii au dispus începerea urmăririi penale cu privire la faptele sesizate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
„În urma sesizării transmise de Corpul de Control al primului ministru, pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate și arendarea unor terenuri amplasate pe raza comunei Nana, județul Călărași”, se arată într-un comunicat de presă al PICCJ, transmis la vremea respectivă.